Joe Kinnear passet aldri inn i Newcastle!


Joe Kinnear har takket av fra stillingen i Newcastle - en jobb han aldri var kvalifisert til å utgangspunktet, mener Iain Macintosh...

Gode gamle Joe Kinnear. Udødeliggjort ved et vannvittig intervju, og ute av jobben på under et år.

Dersom du tror at hans fall hadde noe å gjøre med mannens manglende evne til å uttale Newcastle-spillernes navn, tar du feil. Hvordan kunne vel det å snuble i navn anses som et problem i Sir Bobby Robsons klubb? Kinnear kunne har uttalt navnene helt perfekt, kjent spillernes foresatte og samtidig vært i stand til å nevne den beste vinen fra regionen de kom fra. Han hadde like fullt vært gal mann på feil sted.

Likevel skal ikke Kinnear ha det hengende ved seg at han kun var en dumskalle. Det var ingen tilfeldighet at Wimbledon rykket ned ett år etter at han forsvant fra Selhurst Park. I seks og et halvt år holdt han den bittelitte klubben trygg fra degradering i en liga som begynte å renne over av penger. På et tidspunkt var Kinnear en veldig god fotballtrener. 

Du skjønner, problemet er at rollen som Sportsdirektør (Teknisk Direktør, General Manager, eller hva du måtte ønske å kalle stillingen) fordrer litt med enn Daily Mirrors "Årets Trener 1997". Det er en posisjon med enorm innflytelse, som - hvis man har ansatt rett person - kan bringe stabilitet og fremtidsvyer til en klubb. En som fungerer som en buffer mot korttenktheten som lurer rundt hvert eneste hjørne i fotballen. 

I England har rollen i en årrekke vært misforstått, og følgelig ansatt forhenværende trenere som halvveis seremonimestere. Problemet er, selvsagt, at de selvsamme ex-trenerne sitter ved siden av styreformannen under kampene, og forteller hva den nåværende treneren gjør feil. Enkelte av dem forklarer feilene så vidt godt, at "ex" forsvinner fra "trener" den påfølgende dagen. 

Overganger er ikke lenger noe som blir gjennomført ved at Ron Atkinson og Howard Kendall møtes på en veikro over en tallerken skinke, egg og chips. Men skal navigere i et landskap bestående av agenter. Gjerne flere av dem på hver side av bordet. Enkelte spillere eies delvis av investorer, andre igjen eies av to klubber. Overgangsmarkedet er ikke en lokal begivenhet, men snarere et internasjonalt fesjå. Reisevirksomhet er dagligdags, og diplomatiske evner er helt avgjørende. Å kunne snakke et eller flere språk hjelper. Høres dette ut som en stillingsbeskrivelse midt i blinken Joe Kinnear? Selvsagt gjør det ikke det. 

De siste åtte månedene har vært fullstendig bortkastet. Til tross for alle kontaktene Kinnear har skrytt av å besitte, har Newcastle kun hentet inn to angripere på lån. Ingen permanente overganger, altså. Og hvorfor skulle de vel det? I hvilket uoppdaget marked er Kinnear en ekspert? Klubben har stått stille, og stillstand i Premier League-sammenheng er å ta skritt tilbake. 

Newcastle-supporterne er ikke dumme. De er på det rene med at uten massive investeringer - eller at en utenkelig kollaps blant toppklubbene - er det lite trolig at Newcastle skal få kloa i Champions League-penger. De kom nær ved én anledning, mens de nesten rykket ned den påfølgende sesongen. Hva disse supporterne ønsker å se er stolthet og fremgang. Stolthet får Alan Pardew stå for. Det er han som skal motivere spillerne, og etter lørdagens tap mot Sunderland spørs det hvor god han er til akkurat dét. Sportsdirektører kan bidra med utvikling og fremgang. 

Bare se til Atletico Madrid, Porto og Borussia Mönchengladbach for hva som kan oppnås av klubber med vyer og evne til å planlegge. Det har ingenting å si hvilken tittel du gir trenerens overordnede, så lenge de jobber i tospann vel forlikte, trekker i samme retning og leter etter spillere i utenlandske marked. Kinnear kunne aldri være den mannen. 

Den eneste logiske forklaringen bak at Kinnear ble ansatt, er at Mike Ashley følte at en falsk trygghetsfølelse hadde begynt å bre seg i klubben. Han ønsket å skape kaos, rett og slett, noe som i sin tur førte til at Pardew måtte kjempe for posisjonen sin. Det er en taktikk han angivelig skal ha brukt i forretningslivet. Det er ikke noe som anbefales i fotballens verden. 

Uten pengesekker eller skattefritak vil Newcastle aldri kunne tiltrekke seg de beste spillerne i verden. De er nødt til å være smartere. De må være dyktige på overgangsmarkedet. De må lete de stedene andre klubber har oversett. Kinnear var ikke mannen som kunne finne de stedene. At han måtte gå handlet altså ikke om feil uttale på spillernes navn. Så langt der i fra. 

Newcastle møter Chelsea denne helgen - Sjekk oddsen her!