Hvorfor Manchester United skal vurdere det utenkelige!


Er David Moyes' dager på Old Trafford talte? Ikke helt ennå. Men, veldig snart, mener Unibets Iain Macintosh...

Det er viktig å gjøre opp regnskap - også med henblikk på det positive. La oss se; hva kan vi finne?

1. Manchester United slapp kun inn to baklengs.

2. Ingen dødsfall.

3. Hmmm...

4. Nevnte vi at United kun slapp inn to mål?

Listen over negative ting, dessverre, vil ta langt mer tid å katalogisere. Selv i en sesong så skuffende som denne, var Uniteds tap i Hellas et skikkelig lavmål. Kampviljen har fullstendig gått ut av dette laget nå. Du kan se det på måten de spiller. Den tradisjonelle lagånden er erstattet med usikre forsøk på det trygge. Spillerne jobber ikke for hverandre. Det er som om de har fått så mye juling, at de håper det neste slaget slår dem bevisstløse.

Hele sesongen har vi debattert hvorvidt disse spillerne er gode nok. Dét temaet er selvsagt irrelevant nå. De forsøker ikke engang å vise seg fra godsiden. Alt leder til spørsmålet: Er det på tide å vurdere det utenkelige?

David Moyes har litt over fem år igjen av en kontrakt anslått til en verdi av om lag £5 millioner pr år. Normalt vil det være galskap å vurdere å betale noen £25 millioner for aldri å vise seg på jobb igjen. Sett i lys av kostnadene forbundet med å gå glipp av Champions League-spill, kan beløpet plutselig vise seg relativt lite.

Dersom det var tegn til bedring, en eneste liten indikasjon, kunne man enkelt argumentere for å gi mannen mer tid. Det er jo ikke slik at det ikke er støtte å spore for mannen i media. De fleste forståsegpåere var på det rene med at det kunne ligge an til en trøblete sesong for United. Sommerens mange avisbaksider fortalte oss at det faktisk var forventet. Andre igjen var ganske enkelt litt uforskammet i omtalen.

Men, en trøblete sesong trodde man ville bety tredje - eller fjerdeplass. Kanskje så gar en femteplass. Det har imidlertid aldri betydd at United skulle kjempe med Everton og Tottenham om en plass i Europa League.

United er nødt til å finne frem sjekkheftet til sommeren. De som måtte tro at alle problemene kan løses med £100 millioner tar skammelig feil. Slike summer hadde kanskje vært tilstrekkelig i fjor, da United hadde nytt godt av et stjernenavn. Nå, derimot, er det ikke i nærheten av nok. Laget trenger en fullstendig overhaling. En "dobbel" i form av Arturo Vidal og Paul Poga vil alene koste £100 millioner. Også har vi forsvarsrekka, da...

Uniteds katastrofale beslutning om å holde igjen på pengebruken sommeren 2013, vil ha langtrekkende konsekvenser. Klubben er i en desperat situasjon. Og alle er klar over det. Ikke bare vil de måtte se seg nødt til å lønne spillerne bedre - som et plaster på såret for manglende Champions League-deltagelse. Samtlige agenter der ute i markedet vil melke klubben begjærlig. Vi kan således forvente at en rekke avtaler plutselig "går i vasken" når en annen dresskledd herremann skrider inn i rommet for å kreve sitt "konsulenthonorar".

United vil få oppleve, slik som Liverpool har fått merke, at for hver sesong de tilbringer utenfor Champions League, blir det stadig tøffere å komme tilbake. Man blir selv fattigere, mens fire andre klubber konstant kan fylle på pengebeholdningen. Dersom Glazer-familien skal bruke de summene som trengs, betyr det samtidig at de dytter inn de samme pengene de allerede har hentet ut av klubben. Og da må de føle seg trygge på at mannen som plukker laget er den rette.

Det er ikke helt dags for å sparke Moyes. Men, det er heller ikke tidspunktet for blind tro heller. Seriøse spørsmål er nødt til å stilles. Spillerne er vrak, og burde skjemmes over seg selv. De skal imidlertid ikke ha all skyld. Sesongen har forløpt langt verre en noen kunne forestilt seg. Dersom man ikke makter å snu skuta raskt, og det ikke blir levert noen gode seiere på tampen av sesongen, kan det være at tiden er inne for endringer. 

Sats på Manchester United vs Olympiakos her!