Hvorfor Liverpool endelig tar steget ut av Uniteds skygge!


Kan Liverpool vinne Premier League denne sesongen? Selvsagt kan de det. Kommer de til å vinne? Nesten garantert ikke, mener Iain Macintosh...

Akkurat da Manchester United-fansen trodde at livet ikke kunne bli verre, ble plutselig Liverpools lite trolige seriegull bittelitt mindre usannsynlig. 

Hardt prøvede United-supportere kan skylde på Chelsea for å ha kastet bort en knepen ledelse på Hawthorns, og de kan peke på Arsenal og deres forferdelige forestilling på Anfield. Men, det endrer ingenting. Dersom Liverpool slår Fulham onsdag kveld, noe deres egne gutter feilet i forsøket på søndag, ligger Brendan Rodgers' tropper plutselig bare fire poeng bak serieleder Chelsea. Med 12 kamper igjen av sesongen. 

Det ville være ekstraordinært ironisk dersom Liverpools første Premier League-tittel kom i en sesong hvor ikke en eneste supporter har hevdet "dette er vårt år". Langt dårligere Liverpool-utgaver enn inneværende sesongs har blitt spådd suksess av lagets trofaste. Denne sommeren var derimot ingen gale nok til å forutse noe i nærheten så optimistisk - ikke mer enn tredjeplass - og ble likevel ledd av scenen. Mot alle odds, kan like fullt noe svært pussig være i ferd med å skje. 

Det finner grunner til å tro at det er mulig. Gode grunner, som sådan. Liverpool har ingen Europacup-forpliktelser som forstyrrer, laget bøtter inn scoringer, og de skal møte både Chelsea og Manchester City hjemme på Anfield. Det gjenstår 12 kamper av sesongen, og dersom de vinne nevnte hjemmekamper, trenger de kun ett eneste poeng for å gå forbi Chelsea på målforskjell. 

Men, og jeg misliker å være så vidt brutal; det er nesten garantert at så ikke vil skje. 12 kamper for en noe tynn stall, som selv Rodgers vedgår mangler beviselige kvalitetsspillere som back-up, er tolv kamper hvor noe potensielt kan gå galt. Mens Liverpool angriper med voldsomt trykk, er de tilsvarende lurvete i de bakre rekker. Liverpool slapp kun inn én baklengs i sine tre innledende kamper, men har siden holdt rent i kun fire av 22 oppgjør. 

Chelsea og City har brukt langt større summer på spillerkjøp og lønninger, og et av nevnte lag vil ganske sikkert slå Liverpool, og Arsenal, i innspurten. Det som er farlig med Liverpools medgangsbølge, er at det kan overskygge hvilken formidabel prestasjon det vil være å ende blant de fire beste i Premier League.

Det er usannsynlig at noe lag noen sinne vil ta større sprang fra en sesong til neste enn Everton. Merseyside-klubben gikk fra 17.plass i 2004 til 4. plass i 2005, og dersom Liverpool kan snike seg inn blant de fire beste er det slett ingen dårlig sesong de har hatt. Å klare det uten å bruke penger i like stor skala som City gjør det enda mer imponerende. Liverpool kan knapt kalles en gjeng med ukjente gratisspillere, men et nettoforbruk på £70 millioner (i henhold til Transfermarkt) i løpet av Rodgerd' fire overgangsvindu vitner ikke om rike onkler heller. 

At klubben likevel evner å spille en type fotball som Liverpool gjør om dagen, er imponerende. De er komfortable med hurtig spill langs bakken, noe både Everton og Arsenal kan skrive under på. Liverpool har trolig ikke spilt bedre fotball siden tiden under Roy Evans på 90-tallet. 

Det skal heller ikke glemmes at det var supportere som ropte på Rodgers' hode forrige sesong; mest påtagelig etter tapet mot Aston Villa 15. desember, den gang klubben lå på 12. plass. Det tar tid å få et lag til å spille som Liverpool gjør om dagen, og det er fremdeles tidlig i prosessen. Sett i lys av City og Chelseas pengebruk, Arsenal og Uniteds stolte historie og Tottenham og Evertons flotte avslutning på 2013-sesongen, skulle dette vært et år hvor Liverpool i høyden kunne kjempe om en fjerdeplass. I stedet er de altså ikke avskrekkende langt bak serielederen. Det ville være synd dersom det faktum tar glansen fra den prestasjonen. 

Fotball er i sannhet en kaotisk og ulogisk størrelse. Fulham vil sannsynligvis slå Liverpool i kveld. Tross alt; i løpet av Premier League-historien - dessverre langt mer forutsigbar enn den gamle 1. divisjonen - har ingen noen sinne tatt steget fra syvendeplass til gull fra et år til neste. Men, som Gareth Roberts - redaktøren av "The Anfield Wrap" tweetet tirsdag kveld; Frem til våren 2005 hadde ingen noen gang vunnet Champions League med Djimi Traore i startelleveren heller. Og dette er en veldig, veldig underlig sesong...

Sats på Fulham vs Liverpool her!