Hvorfor Costa er hva Chelsea mangler!


Diego Costas utkjøpsklausul på £31.8 million kunne vært det dobbelte, og Atletico ville likevel funnet en kjøper denne sommeren. Costa har vært så giftig, så toneangivende, at han garanterer over 20 scoringer uansett hvor han måtte spille neste sesong.

Klubben som etter alle solemerker kan dra fordel av Costas kvaliteter kommende sesong, er Chelsea. Rapportene varierer noe med henblikk på hvor langt fremskredet forhandlingene har kommet. Hva som uansett er sikkert, er at Costa havner under Jose Mourinhos vinger fra august.

Ting blir heller ikke vanskeligere av at Mourinho og Costa har samme agent - Jorge Mendes - og det var ingen større spissnavn i verden som kunne fylle tomrommet på Stamford Bridge. 

Demba Ba her ikke imponert noen, den 73 år gamle Samuel Eto'o var kun på gjennomreise uansett, mens Fernando Torres nå er seks år unna spilleren han en gang var.

Hva angår Romelu Lukaku, som har scoret 15 mål på 29 Premier League-kamp på utlån til everton: Mourinhos vurdering av spilleren er garantert å finne i rapporten han har levert til Roman Abramovich. Alt skulle tilsi at Chelsea vil ønske å bringe Lukaku tilbake i folden - som backup for Costa. Men, det er også en velbegrunnet mistanke om at Mourinho rett og slett ikke er overbevist. 

Det er imidlertid få som har overbevist mer enn den godeste Costa. Atleticos briljante 25-åring er den typen angriper som teller arrene på leggen og som elsker hvert eneste et. Når man krysser mannens fysiske egenskaper med evnen til å score med begge beina (11 scoringer med venstre - og 14 med høyrebeinet i La Liga denne sesongen), og luftstyrken, har du en fantastisk angrepsvåpen.

Costa vil ikke ha noen problemer med å passe inn i den moderne Premier League. Han ville blomstret tilbake på det tidligere 90-tallet også - en spiss ala Mark Hughes og Alan Shearer. Like brukbar som murbrekker som han er til å chippe ballen silkemykt over målvakten.

Kreativitet og guts er egenskaper som vil komme godt med når Costa skal ta seg rundt på baner i England og Wales. Hvor han skal få oppleve motstanderens supportere på sitt verste, og hvor han møter forsvarsspillere med én ting for øye. Nemlig å stoppe ham. La oss tippe at han vil nyte hvert øyeblikk. 

Og i sistnevnte ligger kanskje Costas fremste salgsargument overfor Mourinho. Portugiseren har nemlig kritisert lagets manglende intensitet i siste del av Premier League-sesongen, og snakket nedsettende om spillernes karakter ved mer enn én anledning. 

Vanskelige fotballgenier er ikke noe Mourinho nødvendigvis samler på. Han er liksom ikke mannen som stryker egoene deres medhårs. Mourinhos visjon er langt enklere. Han ønsker gode spillere, som han kan stole på at gjør grovarbeidet. Slike som ikke skyr å ta ansvar. Det er en ukomplisert filosofi, og en tankegang som har bragt ham suksess.

Dersom du ikke oppfyller den delen av kontrakten med Mourinho, og du ligger tynt an - ref. kritikken rettet mot Eden Hazard, og det potensielle salget av David Luiz. Dersom du går i krigen for Jose hver eneste gang du går ut på gressmatta, får du derimot lov til å leve videre.

Vi kan hevde - med en viss grad av sikkerhet - at Costa ikke vil skuffe Mourinho i så henseende. Den spanske landslagsspilleren gir alltid 100%, og vil trives med en oss-mot-verden-mentalitet som Mourinho fremhever. Nå som John Terry og Frank Lampard er i ferd med å tre over i pensjonistenes rekker, har Chelsea behov for ledertyper. Costa kan bekle en slik rolle umiddelbart.

Mourinho har funnet en spiller i sitt bilde. En som har vedgått å være en "provokatør" overfor motstanderens spillere, og en som stortrives med negativitet fra tribunene. Vi kan allerede nå se for oss duoen løpe nedover sidelinja neste sesong, på knærne, mens rivalenes supportere fråder av sinne.

Fra et utelukkende fotballfaglig ståsted, kan Costa være spissen Chelsea har savnet siden Didier Drogba forsvant i 2012. Ivorianeren og Costa har noen lunde samme fysikk, og blandingen av kraft og avslutteregenskaper vil garantert sørge for at de blir sammenlignet utallige ganger i tiden fremover. 

Drogba er uheldig i den forstand at han ikke har hatt mulighet til å spille på samme lag som Hazard - hvis spiller har fortsatt utviklingen denne sesongen. Costa vil kunne dra fordel av å ha Premier Leagues kanskje mest kreative midtbanespiller som lagkamerat. Like så med den utrettelige Willian. Legg til navn som Andre Scürrle, Oscar og Nemanja Vidic, og Costa har mye å se frem til.

Den spanske landslagsspilleren har mange talentfulle medspillere i Atletico Madrid, inkludert den mye omtalte pasningsleggeren Koke. Det er uansett ingen umiddelbar fare for sjansetørke i Chelsea. Og når han får mulighetene, kan du forvente at han konverterer dem. 

Kun Zlatan Ibrahimovic og Cristiano Ronaldo har funnet veien til nettmaskene oftere i Champions League enn Costa denne sesongen. Kun Ronaldo og Messi kan skilte med flere scoringer i La Liga, selv om Costa fremdeles kan gå forbi Messi når de to spillerne møtes i seriefinalen på Camp Nou.

De som måtte være redd for at Costas form kun er et blaff, trenger ikke være bange. Basert på hva vi har vært vitne til denne sesongen - i La Liga og Champions League - vil det være en spektakulær overraskelse dersom han ikke scorer over 20 mål for Chelsea neste sesong. Såfremt han holder seg skadefri, er det ingenting som kan stoppe Costa. 

Chelsea er priset til 3.30 i odds på å vinne Premier League 2014/2015

Atletico Madrid er tilgjengelig til 2.42 i odds på å vinne Champions League