Hvorfor Chelsea trenger Jose Mourinho


Etter at Chelsea lot "The Special One" forsvinne, har klubben gjort det greit. Vel, bedre enn greit, egentlig.

Fire FA Cup-triumfer, én Premier League-tittel og den gjeveste av dem alle - Champions League - er fasiten. De skinnende pokalene må kanskje presses ytterligere sammen i premieskapet. Det kan kanskje bli én eller to til snart. I alle fall dersom Rafael Benitez, og hans mye omtalte CV, får det som han vil.

Det skal vanskelig hevdes at Chelsea ikke har overlevd, ja sågar gjort fremskritt, uten Jose Mourinho.

Likevel trenger de ham sårt tilbake på Stamford Bridge.

Didier Drogba hevdet tidligere denne uken, at klubben fremdeles ikke "har kommet over tapet av ham". Det er beviselig en korrekt påstand. Ikke spillerne, langt i fra fansen og heller ikke eieren. 

Avram Grant, Luiz Felipe Scolari, Guus Hiddink, Carlo Ancelotti, Andre Villas-Boas og Roberto di Matteo har alle kommet og gått. Med varierende grad av suksess. De har vunnet titler, hentet inn toppspillere og spilt god fotball - likevel føles ingenting som det gjorde under Mourinho.

Seks midlertidige trener på rekke og rad (ny syv) har rådet over en spillerstall bestående av førsteklasses talenter, stort sett levert gode resultater; uten å by på seg selv slik som Mourinho gjorde. De har ikke blottlagt seg på samme måte.

Det har i det store og hele vært hyggelig og kontrollert, men hjertet og personligheten har ikke satt sine spor i klubben. Ikke slik som han gjorde. 

Kanskje de ikke fikk anledning til å gjøre det? Kanskje spillerne ikke var mottagelige? Kanskje de ikke fikk nok tid på seg? Kanskje de ikke var den rette typen?

Uansett hvilke grunner det måtte være, Chelsea har - til tross for at de har gjort det mer enn godkjent - gjennomlevd drøye fem underlige år i konstant identitetskrise. Varmen som Mourinho bragte med seg har forduftet som dugg for solen. 

Stikkordet i forbindelse med Jose Mourinho er "familie".

På samme måte som mannen han vil elske å overta etter på Old Trafford, får han spillerne og fansen til å føle samhold. Det er en spesiell egenskap innen profesjonell fotball. 

Spillerne formelig elsker å føle at de er en del av noe. En familiær atmosfære skaper de beste forutsetningene for at profesjonelle arbeidstagere skal prestere på toppnivå.

En god trener er én ting, men når du finner en manager som evner å trykke på de rette knappene, som får deg til å føle deg som en sønn, er du villig til å løpe gjennom ild og vann for ham. 

En klinisk, brutal og pengefokusert tidsalder, er spillerne fremdeles mennesker. Det finnes ingen spillere i verden som ville takke nei til å jobbe med en kar som Mourinho dersom de fikk muligheten.

Etter å ha brukt £350.000 på en klokke til Jose Mourinho forrige måned, er det åpenbart at Chelsea-eieren ønsker å lokke "sin" mann tilbake igjen. Overdådige gaver som dette må da komme med en agenda?

Ettersom Pep Guardiola er ute av markedet, er det ingen andre steder Abramovich kan henvende seg.

Carlo Ancelotti fikk sparken da klubben endte ni poeng bak vinnerne. Det sier litt om hvor høyt lista ligger. Sett bort ifra å ansette trenere som Arsene Wenger eller Sir Alex Ferguson, vil alt annet enn Mourinho føles som et voldsomt sjansespill. Jeg sitter med følelsen av at den russiske oligarken er ferdig med å spille BingoLotto i ansettelsesspørsmål. 

Forrige sesongs sjetteplass - 25 poeng bak Manchester City, og inneværende sesong - 22 poeng bak Manchester United - viser nettopp hvordan Abramovich' ansettelser har slått tilbake på klubben.

Sistnevnte har fremdeles de finansielle musklene til å gjøre Chelsea til Englands ledende klubb igjen, men uten den rette ånden og personell, skal det godt gjøres å klå Manchester-klubbene.

Den neste Chelsea-treneren er nødt til å bli Jose Mourinho.

Blues-fansen vil elske det, men det vil ikke bli lett for eieren. Abramovich er imidlertid klar over at den eneste måten du kan få et stygt brudd ut av kroppen på - dersom du ikke allerede har kommet deg videre følelsesmessig - er å gi forholdet en ny sjanse.

For Jose Mourinhos del vil Paris St Germain være en fristende mulighet. Spørsmålet er om han kan motstå Chelsea? 

Han ville lagt hjerte og sjel i klubben for andre gang, og det er umulig å forestille seg at han ikke er det beste mannen til å tette luken mellom Vest-London og Manchester, i tabellforstand.

Chelsea har behov for en lederskikkelse, og de er nødt til å finne gnisten igjen.

Jose Mourinho trenger en utfordring, og han trenger Premier League.

En retur til Stamford Bridge virker som en fornuftig løsning for alle parter.

Sats på hvorvidt Jose Mourinhos blir Chelseas neste manager til 2.00 i odds