Finnes det noe som kan kalles "Verdens beste liga"?


Glem den nervepirrende kåringen av hvem som er best av Manchester United vs Chelsea; Premier League kan fremdeles kalle seg den beste toppdivisjonen i verden.

Ærlig, fartsfylt og frenetisk - fokuset ligger fremdeles (vanligvis) på angrepsfotball. Og det er nettopp derfor alle ønsker å se på - og å snakke om Premier League. Rik på så vel penger som spenning er den engelske toppdivisjonen unektelig et populært og utsøkt produkt. 

Men der Storbritannias store stolthet og glede virkelig verdens BESTE liga?

Etter å ha studert Unibets undersøkelse er jeg sannelig ikke helt overbevist. 

Hvordan kan det ha seg at verdens to beste fotballspillere velger å tjene til livets opphold i Spania? Neymar og Gareth Bales overganger gir ytterligere kraft til spørsmålet. Når det kommer til Real Madrid og Barcelonas makt er den ubestridt. Klubbene er jordklodens desiderte herskere; de betaler de høyeste lønningene og evner å tiltrekke seg de beste spillerne. 

I kampen om den prestisjefylte Gullballen har 21 av de siste 30 beste, europeiske fotballspillerne enten hatt virke for Barcelona eller Real Madrid. Kun Thierry Henry, Frank Lampard, Steven Gerrard, Fernando Torres har blitt nominert som Premier League-spillere i samme periode. Kun Ronaldo har gått seirende ut. 

Profesjonelle spillere anser selv Spania som fotballens Nirvana. I løpet av de åtte siste årene har FIFPros medlemmer plukket "Årets Lag", hvorav 60% av spillerne har hatt tilhold i La Liga. Mindre enn 25% av spillerne hadde arbeidsgiver i Premier League - verdens mest sette serie.

Både Italia og Tyskland føler de har vektige argumenter til å hevde at deres toppdivisjoner er de beste. Påstandene deres inneholder imidlertid altfor mange åpenbare feil og mangler. 

Italiensk fotball er velsignet med en formidabel historie, men kjemper fortsatt mot et frynsete rykte. Det er tegn til bedring, men Serie A er fremdeles en serie hvor et stort stykke arbeid fortsatt gjenstår - både på og utenfor gressmatta. 

Forrige sesongs Champions League-finale inneholdt to Bundesliga-klubber, noe som er en prestasjon i seg selv. I tillegg viser oversikten at Bundesliga trekker flere publikummere til kampene enn noen andre ligaer. Som du kan se av den nedenstående oversikten: det er i sannhet der du får mest for pengene også.

Det er like fullt slik at interessen globalt sett - utover Bayern München og Borussia Dortmund - i beste fall kan kalles begrenset. Det er en divisjon som formelig roper etter flere sterke lag. 

For å oppsummere: Spania har de største og beste navene. Italia kan skilte med en rik fotballhistorie - men trøbler med å feie for egen dør, Tyskland har omfavnet konseptet "moderne fotball" sterkest av alle - men mangler appel utover egne landegrenser. Premier League er på sin side den største ligaen dersom vi måler interesse, omsetning og spenning. Sistnevnte faller imidlertid igjennom når det gjelder individuelle ferdigheter. 

Noe som atter beviser at man kan ikke få i både pose og sekk. 

Mens Unibets undersøkelse langt på vei besvarer mange av spørsmålene som ofte dukker opp når fotballfrelste snakker sammen, er fremdeles "Hvem er verdens beste serie" opp til hver enkelt å avgjøre.

Dersom du heller ikke evner å definere noen av ligaen som den beste, så finnes det vel heller ikke noe slikt...