FA Cup-suksess kan være starten på noe stort!


"Nå som jeg vet at jeg kan gjøre det; nå som jeg vet hvordan jeg skal gjøre det, er jeg sikker på at det blir lettere neste gang". 

Disse ordene tilhører en kamerat av meg, og kom som svar på mitt spørsmål om hvor vanskelig det var å gjennomføre forrige måneds London Marathon.

Han kunne snakket om en hvilken som helst utfordring, inkludert å vinne et trofé av betydning.

Denne helgen - i en annen del av London - går Arsenal inn i det ukjente - på samme måte som min gode venn. Og som en som skamløst heier på the Gunners, håper jeg i sannhet at de ender med samme lærdom som maraton-mannen. 

For med en gang Arsenal-spillerne smaker suksess for første gang, er jeg sikker på at å komme seg først over målstreken ved neste korsvei ikke blir like problematisk for dette laget.

I garderoben er bare vissheten om at man er i stand til å vinne noe, en ubetalelig følelse. 

Det trenger ikke være seriemesterskapet; en cup-gevinst har samme funksjon. Tross alt; bare tenk på hva Chelsea og Manchester City gikk hen og vant etter at snøballen først begynte å rulle i 2005 og 2011...

Roman Abramovich’ revolusjon kan meget vel ha vært i full sving allerede før Jose Mourinhos ankomst sommeren 2004. Men, gutter som Petr Cech, John Terry, Frank Lampard og Didier Drogba hadde ikke vunnet noe med the Blues før 3-2 seieren på overtid mot Liverpool i Ligacup-finalen i 2005.

JT satt på benken som ubenyttet reserve da Chelsea vant FA Cup-finalen i 2000. Men, en fredag ettermiddag i februar fungerte altså som et skille for disse guttene.

Men, var det ikke bare som en trøstepremie å regne? Det skal du få lov til å gjøre deg opp din egen mening om. Sannheten er imidlertid at tre Premier Leauge-titler, fire FA Cup-triumfer, nok en Ligacup, Europa League og et Champions League-trofé fulgte på rekke og rad så snart Vest-London klubben først hadde begynt å vinne.

Det samme kan sies om Manchester City, etter at de vant FA Cupen (deres første betydningsfulle trofé på 35 år).

For å være ærlig; 1-0 seieren mot Stoke City er helt der oppe i toppen på listen over de minst minneverdige finalene i turneringens historie. Betydningen, derimot, skal ikke undervurderes. 

Siden den gang har spillere som Joe Hart, Vincent Kompany, Pablo Zabaleta, Yaya Toure og David Silva levert to Premier League-titler og ytterligere en Ligacup-triumf. Ingen av disse spillerne pleide å vinne troféer tidligere, mens de nå har gjort det til en vane. Og man har liksom på følelsen av at det kun er starten vi har vært vitne til. 

Arsenal - som lå på tabelltopp lengre enn noen andre lag denne sesongen - har blitt latterliggjort av flere for at de endte opp med sin sedvanlige fjerdeplass. Det er verdt å merke seg at kun syv poeng skilte seriemesteren og the Gunners denne sesongen. Det er i sannhet ikke mye, og i alle fall ikke et osean.

Etter å ha sikret seg sine beste spillere på lange kontrakter, er Arsene Wenger i ferd med å bygge et strålende, ungt lag med muligheter til å kjempe på alle fronter kommende sesongen - og i årene etter. To eller tre kvalitetsspillere i de rette posisjonene vil komplettere Arsenal.

Først handler det om å slå Hull City - og det burde de i sannhet klare. I de to foregående møtene denne sesongen, har the Tigers sluppet inn fem baklengs, og latt Arsenal komme til et vell av sjanser. 2-0 og 3-0 reflekterer ikke hvor overlegne Wengers gutter har vært.

Etter at de tok seg til finalen, løftet frem av spillere som Mesut Özil og Aaron Ramsey, har Arsenal tatt fem strake seiere og kun sluppet inn én baklengs. Hull har på sin side vært i en sørgelig forfatning.

I Ligacup-finalen mot Birmingham City for tre år siden, rotet the Gunners bort mulighetene til suksess.

Å skulle snuble på målstreken atter igjen er ikke en tanke man utstår å tenke på som Arsenal-fan.

For den nøytrale tilskuer er denne sesongens FA Cup-finale trolig noe som fortoner seg som en formalitet. De videre konsekvensene av lørdagens kamp er imidlertid store. 

Dersom Arsene Wengers gutter lærer at de kan, og ikke minst merker seg hvordan, vil de finne det langt lettere neste gang de står foran en stor oppgave.

Kniper de FA Cup-troféet lørdag, kan Arsenals troféskap plutselig få påfyll i tiden fremover.

Sats på FA Cup-finalen her!