Er Barca Rooneys nye vår?


Dersom Barcelona virkelig er interessert i å sikre seg Wayne Rooney, bør den falmede Manchester United-angriperen gripe muligheten med begge hendene. 

Aldri tidligere har en spiller i samme grad hatt et like desperat behov for miljøskifte: Ei heller har jeg tidligere hatt behov for å vite om han blir den første fotballspilleren i La Liga-historien med behov for å spille med hodetørkle som beskyttelse fra solen. Dette er rett og slett en overgang som vil passe absolutt alle parter perfekt. 

Det vil naturlig nok være en ekstraordinær overgang. Ikke minst fordi det vil signalisere at ingen i Barcelona-systemet har tatt seg bryet med å studere Manchester Uniteds spill på tampen av fjorårssesongen. Dersom de hadde tatt seg tid til å gjøre nettopp dét, ville de blitt vitne til en svett brite pesende rundt banen. 

De ville fått se en spiller, hvis førsteberøring så uvøren at man skulle tro han spilte i gummistøvler. De ville i fortsettelsen vært nødt til å spørre seg hvordan den gjengse engelskmann kunne finne på å kalle Rooney landslagets fremtid. Deretter hadde de heller brukt tiden på å hente en høy og mørk uruguayaner ved navn Cavani. 

Men, hvis Barcelona virkelig er interessert, er det fordi de tror den virkelig Rooney fremdeles finnes der inne et eller annet sted. Vi snakker ikke om den versjonen av spilleren som surmuler og som ved to anledninger har bedt om å bli solgt fra en av verdens største fotballklubber. Vi snakker naturlig nok om en fotballspiller som er sulten som en ulv, snarere enn en kis som venter på at McDonalds skal åpne. 

De ønsker seg rett og slett den Wayne Rooney som fant veien til nettmaskene 26 ganger i Premier League-sammenheng i 2009/2010, og 27 i 2011/2012-sesongen. Ikke spissen som sammenlagt leverte 23 mål i 2010/2011 og 2012/2013. Ingen andre fotballspillere har beveget seg fra utsøkt briljanse til møkkaspill med samme letthet. 

Men, når han som lyn fra klar himmel smeller til, er han i sannhet en fryd for øyet. Når han bruker aggresjonen sin riktig, og når han følger innstruksjonene fra treneren til punktum og prikke er han et voldsomt effektivt verktøy. Du kan forsøke å gardere deg med tidenes forsvarsmur, men du vil kun oppleve at han sprenger alle forsvarsverk til pinneved. 

Den sistnevnte Rooney-utgaven vil gjøre vei i vellinga i Spania. Ingen tvil. Han vil nyte å få bedre tid med ballen, og dersom han kan tilpasse seg, vil han kunne spare krefter til når det virkelig gjelder. 

Det gjenstår å se om Rooney-klanen vil godta å flytte til Spania. Selv om det finnes få problemer som ikke kan løses med penger, har han en liten sønn og et spedbarn å ta hensyn til. En kultur tuftet på kjøtt, ost og ettermiddagslur bør ikke by på nevneverdige problemer for Wayne. Språkbarrieren og mangel på nettverk kan derimot vise seg uoverstigelig for Coleen og barna. 

Fordelene er uomtvistelige og påtagelige. Rooney har behov for et miljøskifte, og han trenger nye utfordringer. Han trenger nye impulser, og han trenger å omsette impulsene til et nytt handlingsmønster. La Liga vil gi ham mulighet til å få karrieren på rett kjøl, og han vil slippe en ny sesong med supportere som har fått nok av ham. Og en manager som tidligere saksøkte ham. Dersom Barca-interessen er reell, bør han være innstilt på en overgang. Hvem vet, kanskje han får lov til å spille med en skjermende solhatt? 

At Rooney forsvinner til Barcelona er priset til 30.00 i odds