Engelsk Fotball: De 10 beste britiske spissene!


1. Denis Law

Manchester United-spissen var magisk, og selv George Best må stille seg bak i køen når klubbens beste spillere gjennom tidene skal kåres. Hva han manglet i fysikk tok han igjen med sin briljante fotballhjerne. Atletisk, akrobatisk, utrolig god i lufta (for en spiller med 1.75 på strømpelesten) og lynrask. For ikke å glemme personlighet. Spilte for erkerivalen City i to omganger, men det er angriperens 171 seriemål for United han vil huskes for.

2. Roger Hunt

På ingen måte kjent som en elegant spiller, men alltid på plass når man trengte ham som mest. Hva annet kan man vel si om en spiller som leverte 30 scoringer eller mer i fem sesonger? Hunt tegnet seg for 245 seriemål og 286 fulltreffere totalt for Liverpool i årene 1958-1969. Spilte seks kamper i VM 1996 etter at Jimmy Greaves pådro seg en skade, og var sterkt medvirkende til at England tok sitt første – og eneste – Verdensmesterskap med sine tre mål. 

3. Alan Shearer

Alan Shearer ble Englands dyreste spiller gjennom tidene, da Blackburn Rovers la £3.6 millioner på bordet for å sikre seg Southampton-spissen i 1992. Etter 22 scoringer i en ellers skadeplaget sesong, fulgte tre strake med over 30 mål. Ble senere kjøpt av favorittklubben Newcastle, hvor Shearer leverte 148 seriemål inntil karriereslutt i 2006. Den beste britiske spissen i Premier League-æraen.

4. Kenny Dalglish

Hva er vel en kåring av beste britiske spiss uten Kenny Dalglish? Vi fant sågar plass til skotten på vårt ”Tidenes Beste Liverpool-lag”, og bakgrunnen for at Dalglish er med på denne listen er den samme:

”Skotten fikk 501 kamper for Liverpool, og skrev seg inn i målprotokollen ved 169 anledninger. Høyrekanten rasket med seg seks ligatitler, to FA Cup-troféer, fire Ligacup-gevinster, syv Charity Shields, tre Europacup-triumfer og én Super Cup før han overtok som manager”.

5. Wayne Rooney

Hvem kan vel glemme den 16-årige Wayne Rooney i oppgjøret mot Arsenal? Der hvor han fikk tak i ballen og smalt den forbi David Seaman (via tverrliggeren)? Siden overgangen fra Everton i 2004, har den nå 28 år gamle Rooney 158 seriemål å vise til på 307 kamper for Manchester United. 

6. Brian Clough

Mannens spillerkarriere har blitt fullstendig overskygget av hans prestasjoner som trener. Faktum er likevel at Clough scoret 251 seriemål iløpet av 274 kamper for Middlesbrough og Sunderland – en fantastisk scoringsrate. Uredd og med en fryktinngytende skuddfot var det kun uflaks som gjorde at Cloughie ikke fikk mer enn to kamper for det engelske landslaget

.

 

7. Robbie Fowler

Fowlers prestasjoner er imponerende. 128 ligamål iløpet av 266 kamper for Liverpool sier alt om hvorfor Toxteth-gutter får plass på vår liste. Likevel; med et slikt talent føler vi kanskje at han kunne gjort det enda bedre.

8. Ian Wright

Bøttet inn mål for Crystal Palace, og bøttet inn enda fler etter overgangen til Arsenal i 1991. 225/90 og 221/128 for nevnte klubber henholdsvis, og er selvskreven når en liste over de beste angriperne skal settes opp. Mannens målhunger – lysten til å vinne – er enestående.

 

9. Kevin Phillips

Den godeste Phillips ble nesten gitt bort av Watford, da Sunderland kjøpte ham for £325.000. Det er vel og merke en sannhet med visse modifikasjoner, ettersom Phillips selv ikke ønsket å signere en ny kontrakt (mens den daværende var i ferd med å utløpe). 12 måneder senere – altså i 1998 – hadde Phillips levert 30 scoringer iløpet av 36 kamper. Prisen ”Årets Premier League-spiller” fulgte i kjølvannet. Har sørget for nettsus i hver eneste klubb han har spilt for, og stoppet på totalt 251 seriemål iløpet av sine 585 kamper. 

10. Malcom Macdonald

Newcastle- og Arsenal-spissen Macdonald var modig, sterk som en okse og i tillegg hurtig. Og ikke minst egoistisk – som de fleste toppspissene gjerne er. Heller enn å gi ballen til en bedre plassert medspiller, forsøkte Macdonald seg fra de mest utrolig vinkler. Skrev seg inn i målprotokollen 137 ganger i seriesammenheng for the Magpies og Arsenal, og innehar en rekord som trolig ikke faller med det første: 16. april 1975 slo England Kypros 5-0. Supermac sørget for samtlige scoringer.