Engelsk Fotball: 10 ting du trolig ikke visste (6)...


1. Peterborough United er kjent for å score mange mål under ledelse av Darren Ferguson. The Posh manglet heller ikke målteft i de gode gamle dager heller. Cambridgeshire-klubben innehar rekorden for antatt scoringer iløpet av én og samme sesong - hele 134 fulltreffere ble fasiten i 1960/1961-sesongen. Peterborough vant 4. Divisjon (ikke overraskende), og rykket opp sammen med Crystal Palace, Northampton Town og Bradford Park Avenue.

2. Preston North End tok the double - altså både serie - og cup - uten å tape en eneste kamp i 1888. 

3. Jan Åge Fjørtofts gamle arbeidsgiver - Swindon Town - går i dag under kallenavnet "The Robins". På 60-tallet ble Wiltshire-klubben kalt "The Moonrakers", et klengenavn med historiske røtter. På 1600-tallet skal gin-smuglere ha lurt kongens menn til å tro at de forsøkte å hanke inn ost fra et vann ved hjelp av en rake. I realiteten var "osten" månens speilbilde, og datidens politi lot dem på holde på. Den som ler sist…

4. Manchester Uniteds trekløver Denis Law, John Fitzpatrick og Willie Morgan ble alle født i Aberdeen. Kanskje mer overraskende er at hele fire spillere som har akslet United-trøya har hatt aner på Kapp Verde; Bebe, Patrice Evra, Nani og Henrik Larsson. 

5. Den største seieren i en FA Cup-finale kom med Burys 6-0 seier over Derby County i 1903. 63.102 tilskuere hadde tatt turen til Crystal Palace, og ble vitne til at Ross, Sagar, Leeming (2), Wood og Plant sørget for tidenes underdog-seier. 

6. Den første britiske klubben som vant Inter-Cities Fairs Cup var Leeds United (1968). Turneringen strakte seg fra 1955 frem til 1971, og regnes av enkelte som forløperen til UEFA Cupen. For den gode ordens skyld: UEFA anerkjenner ikke Fairs Cup.

7. Port Vale er de fleste klar over kalles "The Valiants", men at Charlton Athletic har samme klengenavn er kanskje et mindre kjent faktum. London-klubben kan spore "Addicks"-navnet helt tilbake til 1908, mens "Valiants" ikke kom før supporterne stemte over nytt tilnavn på 60-tallet. I samme slengen tok Charlton i bruk klubblogoen som vi kjenner i dag - et sverd. 

8. Du går kanskje rundt i den tro at Notts County er verdens eldste fotballklubb. Nottingham-klubben ble stiftet i 1862, og er riktignok den eldste ligaklubben. Men, vi skal tilbake til 1857, året da Sheffield FC så dagens lys, for å finne den aller første. 

9. Ipswich Town er den eneste klubben som har vunnet både 1., 2., og 3. Divisjon etter 2. Verdenskrig. 

10. Millwall klarte det mesterstykke å gå 59 hjemmekamper uten tap mellom 22. august 1964 - januar 1967 (43-16-0). Rekorden stod seg helt til Liverpool leverte 63 kamper på eget gress uten nederlag mellom 1978 og 1981.