Engelsk Fotball: 10 ting du trolig ikke visste (4)...


1. Peter Adolph fra Tunbridge Wells, Kent, skulle forandre mangt et gutterom og stue med sin oppfinnelse. I 1947 lanserte den daværende 31-åringen Subbuteo, men i en langt mindre fasjonabel utgave enn dagens. Etterkrigsårene var preget av mangel på – vel, foruten det meste – materialer. Spillerne skulle klippes ut av papp, målet var laget av en ståltråd, mens banen ble overlatt til fantasien. Rettere sagt; det fulgte med et kritt, slik at spillerne kunne streke opp banen på et gammelt bord eller duk. 

2. Tommy Lawton ble den første spilleren som kostet £20.000, da han gikk fra topp toppserieklubben Chelsea til Notts County i daværende 3. divisjon. Spissen hadde funnet nettmaskene 30 ganger iløpet av 42 kamper for London-klubben, men forholdet til Blues-manager Billy Birrell gjorde at spissen var villig til å ta turen to divisjoner ned. Lawton noterte seg for 90 scoringer på 151 kamper for Nottingham-klubben i årene 1947-1951. 

3. Det er utrolig å tenke på – nå som Luis Suarez tjener om lag to millioner kroner pr uke – at det en gang eksisterte et lønnstak i engelsk fotball. Frem til 1961 hadde ikke en fotballklubb lov til å betale en spiller mer enn £20 (ca 3900 kroner i dagens pengeverdi) pr uke. I sommermånedene topplønnen satt til £17. Fulham-spissen Johnny Haynes ble den første fotballspilleren som tjente £100 pr uke. 

4. Ron Greenwood ble kun West Hams fjerde trener da han ble ansatt i 1961. Syd King (29 år), Charlie Paynter (18 år) og Ten Fenton (11 år)  hadde holdt tømmene på østkanten siden 1902. Greenwood hadde fått sin trenerutdanning som assistent i Arsenal, i tillegg til ansvaret for Englands yngre avdelinger. 

5. Tottenham Hotspur ble den første klubben som vant ”the Double” i den 20. århundre i 1960/1961-sesongen. London-klubben tok seriemesterskapet med åtte poeng ned til Sheffield Wednesday. Cupfinale-oppgjøret mot Leicester City ble trolig mer vritent enn de fleste hadde spådd, men Bobby Smith og Terry Dyson sørget for to sene scoringer. 

 

6. ”Match of the Day” så dagens lys så sent som i 1964. Liverpool vs Arsenal stod på menyen, og leverte et fyrverkeri av en fotballkamp. The Reds gikk seirende ut med sifrene 3-2, til skuffelse for de 20.000 som fulgte kampen i London. Programmet gikk på den nyopprettede kanalen BBC2 (kun tilgjengelig for innbyggere i hovedstaden), noe som var et krav fra FA. Forbundet hadde i alle år vært redde for at TV-dekning av kampene ville føre til publikumssvikt, og programmet måtte således sendes på en kanal med begrenset nedslagsfelt. 

7. Stanley Matthews la skoene på hylla 6. februar 1965, etter 710 kamper for Stoke City og Blackpool. Kantspillerens karriere strakk seg over 33 år, og den daværende 50-åringen mente selv at han hadde lagt opp for tidlig. 

8. I løpet av årene 1892 – 1965 hadde Liverpool sikret seg seks seriemesterskap, men fremdeles ikke fått fingrene i verdens eldste cup-trofé, nemlig FA Cupen. Foran 15.000 Reds-fans (det var nemlig ikke flere billetter som var avsatt til hvert av finalelagene), slo Liverpool Leeds United 2-1 etter ekstraomganger. Hunt og St John sørget for rødtrøyenes mål, og dermed klubbens første FA Cup-triumf. 

2. Det høres kanskje brutalt ut nå, men i gamledager var det slik at de 22 spillerne som ruslet ut på gressmatta, også var de som skulle rusle av etter 90 minutter. Som vi alle vet; skader kan oppstå, mens enkelte kan ha en dårlig dag på jobben. Frem til ordningen med innbyttere ble innført, var det slett ikke uvanlig at et lag endte kampen med både ni og ti mann grunnet skader. Charlton Athletics Keith Peacock ble tidenes første innbytter da han erstattet Mike Rose 11 minutter ut i borteoppgjøret mot Bolton Wanderers 21. august 1965. 

1. ”Stålveggen” Bill Foulkes overlevde München-ulykken i 1958, og fikk totalt med seg 18 år og 566 kamper i Manchester Uniteds midtforsvar. Murbrekkeren var kanskje minst kjent for sine scoringsegenskaper, men skrev seg inn i historiebøkene da han sørget for 3-3 i borteoppgjøret mot Real Madrid. Ettersom United vant 1-0 i det første oppgjøret på Old Trafford, var Djevlene dermed klare for Europacup-finalen på Wembley (hvor United gjorde av med selveste Benfica 4-1).