Engelsk fotball: 10 ting du trolig ikke visste...


1. Foruten grekerne og romerne, har svært få sivilisasjoner bygd stadionanlegg. Da klubber som Everton og Celtic planla å reise sine arenaer på 1890-tallet, var de eneste historiske referansepunktene greske hippodromer – primært for hesteløp, og romerske byggverk som Circus Maximus. Sistnevnte benyttet til gladiatorkamper og offentlige henrettelser.

2. De engelske cricket-klubbene var de første som bygde stadionanlegg slik vi tenker på en fotballbane i dag. Siden disse anleggene ikke var i bruk om vinteren, ble de enten leid ut til lokale fotballag eller man stiftet sin egen fotballklubb.

3. Skikkelig, skikkelig dreis på stadionbyggingen ble det uansett ikke før etter 1888 – året da Football League ble grunnlagt. Av de 12 klubbene som grunnla ligaen, er det kun Preston North End (1881) og Burnley (1883) som fremdeles spiller på samme bane.

4. St Andrew’s (Birmingham City), Ninian Park (Cardiff), Maine Road (Manchester City), Burnden Park (Bolton Wanderers) og The Valley (Charlton Athletic) var alle i utgangspunktet søppelfylling, nedlagte steinbrudd eller områder med gamle kullgruver.

Manchester Citys Maine Road, 1951

5. Om det er stas når arenaer som Etihad og Emirates åpner, var det om mulig enda mer festivitas i gode gamle dager. Innvielsen av Sunderlands Roker Park ble markert med sekkepipeblåsere i gatene, to dampbåter på elva og med selveste Lord Londonderry – med gullnøkkel – til å åpne stadionportene.

6. At man trenger penger for å hevde seg i fotballen er ikke noe nytt. Da Everton gikk fra å ”bare” være en klubb til aksjeselskap i 1892, var det på grunn av en grådig grunneier. For å kunne kjøpe – og utvikle – Goodison Park hadde blåtrøyene (eller rødtrøyene, som Everton hadde i årene 1891-95) behov for £8000. Løsningen ble å utstede aksjer som de solgte til publikum.

7. To engelske klubber ble til som et resultat av at det allerede eksisterte en fotballbane – men ikke et lag. Plymouth Argyle ble omgjort til aksjeselskap idet de flyttet inn på Home Park i 1903, mens Chelseas fødsel kan tilskrives at ingen andre klubber ville benytte Stamford Bridge.

8. West Ham planla å flytte til Memorial Recreation Ground, mens Queens Park Rangers vurderte Park Royal. Førstnevnte ville hatt en tilskuerkapasitet på 120.000, mens Rangers nøyde seg med halvparten. Hadde en av disse planene materialisert seg, ville London allerede hatt sin storstue. Wembley ble nemlig ikke påbegynt før i 1922.

Første FA Cup-finale spilt på Wembley 28. april 1923 (Bolton vs West Ham 2-0)

9. I forbindelse med stadig økende tilskuerantall, hadde klubbene behov for å utvide tribunene. Innen 1914 hadde de fleste arenaene med sykkel – og løpebane rundt blitt omgjort til rene fotballarenaer.

10. Innføringen av ”Underholdningsskatt” og restriksjoner på bruk av byggematerialer etter krigen, la en demper på utviklingen av nye arenaer i årene 1945-1955. På tampen av 50-tallet var det imidlertid klart for et nytt oppsving, da klubbene fikk tilby tipping.

Arsenal og Hull City spiller FA Cup-finale 17. mai. Sjekk oddsen her!