Derfor er David Moyes rett mann for Manchester United


I et tenkt kortspill, vil man alltid ønske å ha Jose Mourinho på hånda fremfor David Moyes. Hvorvidt vi snakker om troféer, flest seiere, karisma eller erfaring - å besitte Jose gjør at man kan føle seg nokså sikker. Real Madrids ettertraktede og spektakulære trener er selve Sparesset i stokken; en som trumfer nesten alt og alle. 

På papiret er "The Special One" overlegen sammenlignet med den 50-årige skotten. Det er likevel Moyes som snart blir å finne i sjefsstolen på Old Trafford. Ikke Mourinho. Kommer det som en overraskelse? På mange måter er det nettopp det, for det er ikke mangel på argumenter som taler mot Everton-treneren. 

Den forhenværende forsvareren har aldri ført et lag til pokaler som manager. Ei heller har han jobbet med et budsjett i nærheten av Manchester Uniteds. Han er ikke kjent for sexy fotball. Kanskje viktigst av alt; du kan nedtegne mannens Champions League-erfaring på baksiden av et frimerke. 

Og nevnte er slett ikke uvesentligheter når vi snakker om en klubb av Uniteds størrelse - især når klubben kan velge og vrake blant klodens ypperste trenere (med unntak av Pep Guardiola). 

Likevel er Moyes mannen de ønsker. Og ved nærmere ettertanke tror jeg sannelig han er det rette valget. 

Det er viktig å ha i mente at Manchester United er en klubb, ikke bare et fotballag. Sir Alex har ikke brukt 26 år utelukkende på å rusle rundt på treningsbanen; Han gjennomsyrer hele støtteapparatet, holder et våkent øye med samtlige spillere og trenere fra de yngte lagene og opp. Fergie administrerer hele kostebinderiet - ikke bare førsteelleveren i Premier League-sammenheng. 

Det stopper selvsagt ikke der. Den "pensjonerte" skotten sørget for at han var involvert i enhver avgjørelse som ble tatt rundt spillerne. På samme måte som en stolt gartner som passer på plantene sine, ønsket han å vanne og pleie hver eneste en av dem. Ville Jose Mourinho, eller enhver av de andre utmerkede kandidatene, involvert seg på samme måte?

Å miste Sir Alex Ferguson som trener vil være opprivende nok i seg selv, om man ikke skal oppleve at klubben får råtne på rot med en kortsiktig manager ved roret. Utnevnelsen av David Moyes - den mest tradisjonelle av alle unge trenere - er en garantist for videreføringen av Fergusons altomfattende arbeidsmetode. Det er hva han er vant til etter 11 år på Goodison Park. Den tidligere Preston-treneren ønsker å gjøre ting på sin egen måte på Old Trafford, men at han vil sørge for den komplette oversikten er hevet over enhver tvil. 

David Moyes er kjent som et rendyrket konkurranse-menneske, noe som også har gjort ham så vidt aktet. Uniteds spillere vil kjapt få merke at de ikke bare kan lene seg tilbake - selv om "hårføneren" Ferguson er borte. 50-åringen akkurat så sulten på suksess, at spillerne må belage seg på å legge seg i dekning - ala Ferguson vs David Beckham. Den velkjente vinnermentaliteten som råder i United vil være like fremstående under Moyes. 

Det er lett å skjønne hvorfor klubben har lagt seg langflate etter Moyes. Personligheten hans ligger så tett opp til Fergusons som man kunne håpe å finne. Han er en modernist, som ikke har problemer med å omfavne nye idéer, men også en vokter av gammeldagse verdier. Vi bør ikke bli forundret dersom Moyes var Fergies eget valg. 

Hvorvidt Moyes egentlig er god nok til å etterfølge Sir Alex gjenstår å se. Han er uansett den beste kandidaten av de britiske alternativene. 

Ganske sikkert vil mange supportere stille seg skeptisk. Moyes' mangel på troféer vil henge over ham inntil han vinner noe. Manchester United er ikke en klubb i krise, og det er ingen grunn til å kaste over bord hva som allerede fungerer godt. Det er nettopp derfor David Moyes er rett mann til å få overgangen til nye tider til å forløpe så smertefritt som mulig. Etter den tid er alt opp til ham selv...

Sats på Premier League-kampene her!