Cash eller Carlos? Hvorfor City gjorde en tabbe ved å selge Tevez


Beholde Carlos Tevez, eller innkassere et trailerlass med penger? Cash eller Carlos? Cash eller Carlos? Manchester City stod med ryggen mot veggen, og var nødt til å foreta en vanskelig beslutning denne sommeren.

Og de valgte feil. 

Økonomisk sett er det naturlig nok fornuftig å selge til Juventus. Angriperen gikk inn i sitt siste kontraktsår, og hadde allerede takket nei til ytterligere to år på Etihad. Argentineren ville kostet millioner i lønnsutgifter, for deretter å signere vederlagsfritt for sitt elskede Boca Juniors neste sommer. Dersom Tevez ville holdt sitt løfte, må vite. 

De detroniserte Premier League-mesterne får dermed muligheten til å beholde en solid lønnspose - som heller kan benyttes på andre spillere, samt £7.5 - 10 millioner som en ren bonus. I tillegg blir det nå Juventus' hodebry når han akter å ta turen videre til Boca. Hvorvidt avgjørelsen om å begrense tapene var motivert av de forestående "Financial Fair Play"-reglene, eller utelukkende normal butikk, skal være usagt. Salget bærer uansett preg av sunt bondevett, økonomisk sett. 

City er trolig veldig godt fornøyd med seg selv.

Men, (og det er et stort "men" her) de har akkurat kvittet seg med sin beste spiller for småpenger. I alle fall i Manchester Citys målestokk. Til alt overmål har de solgt Tevez til en Champions League-rival. Laget står tilbake som betydelig svekket, kvalitetsmessig, og beslutningen om å selge kan vise seg skjebnesvanger. 

For all del; Tevez mangler den karismaen som det britiske fotballpublikummet ønsker fra sine helter. I løpet av syv år har jeg knapt sett mannen ytre et eneste ord på engelsk. Og la oss være ærlige: smilene er sjeldnere enn hjemmetapene på Etihad. Vi kjenner ham ikke, og liker ham heller ikke spesielt godt. 

Like fullt; som fotballspiller er han vel ansett av så vel motspillere som trenere. 

Dette er en herremann som soper inn £198.000 pr uke, en spiller som har vunnet seriemesterskapet med fire ulike klubber i tre land, en person som åpenlyst vedgår at han finner det vanskelig å leve utenfor Argentinas grenser. På banen, derimot, er det vanskelig å få øye på sistnevnte. 

29-åringen spiller med en entusiasme som en tenåring på prøvespill, og gir aldri mindre enn 100%. Sammenlignet med mange, langt mindre begavede Premier League-kolleger, setter han noen og enhver i forlegenhet med sin ustoppelige apetitt på suksess. 

De gangene City spilte godt forrige sesong, var Tevez nesten alltid arkitekten. Han la sin misnøye med daværende manager Roberto Mancini til side til fordel for laget. Han skapte ikke en centimeter problemer. Snarere; da treneren hadde behov for et friskt pust, var han en garantist for nettopp dét.

Når lufta går ut av et lag, trenger man spillere som kan tenne gnisten igjen. Argentineren var så visst alltid rede til å forsøke. 

Han var alltid på bittet uten ball, uforutsigbar i bevegelsene, sterk, hurtig og med lyst og evne til å score mål. Carlos Tevez innehar med andre ord nesten enhver kvalitet som forsvarsspillere frykter. Han er et mareritt å spille mot. 

Manuel Pellegrini vil uten tvil bruke Tevez' lønnsbudsjett på en annen angriper av rang. Kanskje noen med et mer langsiktig perspektiv enn Tevez. Den forhenværende Malaga-treneren skal imidlertid gjøre det godt dersom han evner å finne en spiss med de samme kvalitetene. Juventus var i alle fall mer enn glade for å overta den kortvokste teknikeren. 

I en Premier League-sesong som tegner til å bli en vidåpen affære, har Manchester City en kjempemulighet til å hente tilbake ligatittelen. Jeg tror derimot at beslutningen om å selge Tevez vil vise seg skjebnesvanger. 

Greit nok. Carlos Tevez kunne gått gratis neste sommer, men hva hans bidrag vært verdt i 2013/2014-sesongen? Mer enn £10 millioner i alle fall.