Beklager, Villa-supportere: Benteke er i sin fulle rett til å ønske seg bort!


De fleste Aston Villa-supportere vil sikkert beskrive Christian Benteke som både egoistisk og illojal i kjølvannet av belgierens krav om å bli solgt. Og de har selvsagt helt rett: adjektivene stemmer på en prikk.

Sett fra et proffesjonelt ståsted er belgierens beslutning intelligent, modig og i høyeste grad rett for ham.

Det er ikke vanskelig å skjønne hvorfor Villa-supporterne lar misnøyen høres. Spesielt når Benteke er så vidt desperat etter å komme seg ut av fireårskontrakten han var så fornøyd med forrige sommer. Angriperen overgikk så visst de flestes forventninger med sine 19 scoringer, og var sterkt delaktig i at klubben styrte klar av nedrykk. I fansens øyne gir det ham imidlertid ikke en automatisk rett til å søke nye utfordringer. Han gjorde enkelt og greit jobben han var betalt for å gjøre. 

Når vi snakker om 22-åringen, bør takknemlighet gå begge veier. Hvor hadde vel Benteke vært dersom Paul Lambert ikke hadde tatt sjansen på å bruke ham i Premier League? Kanskje han fremdeles hadde spilt for bakgårdsklubben Genk.

Ved å kreve en overgang svikter han også en del av de trofaste Villa-supporterne. Problemet er at fotballen aldri står stille. Dersom det er én ting jeg har lært fra min egen karriere, er at man er seg selv nærmest og du må gripe sjansene som byr seg. 

I løpet av en kort og usikker karriere, må fotballspillere gjøre det meste ut av enhver mulighet som kommer seilende. Dersom du gjør det bra, fortsett i samme spor. Dersom det betyr at andre blir sure - og du endrer status fra helt til hatet - så ikke bry deg om det.

Jeg vet i alle fall at jeg ikke gjorde det. Jeg husker at jeg storspilte i store deler av 1997/1998-sesongen for Southend United i League One, og ble fortalt at en rekke Championship - og League One-klubber fulgte meg tett. The Shrimpers rykket ned den sesongen, men selv om jeg visste at det var riktig tidspunkt å forlate klubben på, ønsket jeg ikke å såre noens følelser ved å kreve en overgang bort. 

Jeg ble værende i klubben, treneren fikk fyken og jeg gikk ikke overens med den nye manageren. I løpet av et par sesonger spilte jeg altså fotball på deltid i Conference. Jeg skulle grepet sjansen da jeg hadde den. Min lojalitet betydde altså null og niks i det øyeblikket jeg ikke lenger leverte like godt. 

Folk synes å glemme at en fotballspiller alltid er en sen takling, en dårlig kamp, en sparket trener eller en dårlig beslutning unna en karriere i fritt fall. Når en klubb først ønsker å bli kvitt deg, kan de være vel så kalde og kyniske som spillere hva angår verdien av en kontrakt. 

Hvert eneste ord og handling må veies på gullvekt. De som skjønner spillet, er også de som synes å gjøre det best. 


Og spillet er noe Christian Benteke synes å ha forstått.

Ingen kan med sikkerhet si at spissen er god nok til å gjenta suksess fra fjorårssesongen. Han vil i så fall ikke være den første spilleren som kommer ingensteds fra, for deretter å gjøre det strålende. Før de atter igjen forsvinner sporløst. Benteke vil heller ikke være den siste. 

Det finnes ingen garantier for at Lamberts lag vil gjøre det bedre denne sesongen, og følgelig være mindre avhengig av Benteke. Noen brukbare signeringer har kommet inn dørene på Villa Park, og enkelte av ungguttene virker å ha tatt et steg opp. En ny sesong i det nedre sjiktet av Premier League virker likevel trolig. 

Premier League-forsvarene vil stille forberedt når de møter Benteke kommende sesong. Det vil derfor ikke bli lett å levere på samme måte som i fjor. Når vi leser januar av kalenderen kan vi oppleve at klubber som Tottenham, Liverpool, Chelsea og Arsenal har strøket navnet hans fra ønskelista. 

Hvorenn urettferdig det måtte være for Aston Villa; det er på tide at Benteke tar sitt neste karrieresteg. Det er på samme tid riktig tidspunkt for å innkassere gode penger for klubbens del. 

Jeg kan ikke se for meg at Chelsea vil være neste stoppested: Jose Mourinho vil trolig bruke store summer på en annerledes angrepsspiller, når han tross alt har Romelu Lukaku til disposisjon. Arsenal virker også å være på jakt etter en annen type måljeger. Arsene Wenger anser nokså sikker Olivier Giroud som mannen som kan tilføre muskelkraft på topp i 2013/2014-sesongen. 

Selv om Benteke er bedre med føttene enn Liverpools nylig kasserte Andy Carroll, finner jeg det vanskelig å tro at Brendan Rodgers skal være villig til å blåse mye millioner bare uker etter at de kvittet seg med den nåværende West Ham-spissen. Kun ved å selge Luis Suarez i tolvte time, vil fremprovosere et panikkaktig trekk som dét. 

Da gjenstår kun Tottenham; hvis klubb er desperat etter å hente inn minst to kvalitetsspisser. Dersom Benteke virkelig ønsker å gripe sjansen, er Spurs hans beste sjanse til å havne i en topp seks-klubb.