Bales Prislapp: £100 millioner


Har noe noen sinne steget like raskt i verdi som Gareth Bale? Eiendomsmarkedet? IT-aksjer rundt årtusenskiftet? Nevnte blir langsiktige investeringer i sammenligning med waliserens eksplosjonsartede verdiøkning. 

Forrige sesong var han verdt £40 millioner. Så sent som forrige uke hadde tallet doblet seg til £80 millioner. I helgen var prislappen £90 millioner, mens dagens aviser kan melde om at Bale nå koster £100 millioner. Dersom angriperen fremdeles befinner seg på White Hart Lane når sesongen starter, vil det være billigere å sende et bemannet romskip til Mars, enn å sikre seg Bales signatur. 

Det er vanskelig å vite om Bale virkelig er verdt slike summer, altså dersom man kan måle menneskers verdi i penger i utgangspunktet. Mannen er åpenbart en briljant fotballspiller, og kan skilte med en overlegen fysikk: Som er sekk med murstein trukket i pølseskinn. Han er lynhurtig, sterk og målrettet. Dersom hans rakettferd mot stjernehimmelen er noe å gå etter, kan vi fastslå at han trener svært så godt også. 

Han er derimot ikke et fotballfenomen på samme måte som Lionel Messi eller Cristiano Ronaldo. Slike spillere som det kommer én av i hver generasjon. Spillere som gjør at klubben som er i besittelse av dem med rette kan beskyldes for juks. Han er kanskje i feltet like bak, sammen med navn som Radamel Falcao, Edinson Cavani og Tony Hibbert. Dessverre for Spurs gjør ikke det at han er lettere å erstatte. 

Såfremt Real Madrids bud kommer opp i de summer som gjør Daniel Levy i stand til å kjøpe New Zealand - hvor han kan etablere en base som gir ham anledning til å eksperimentere med dinosaur-DNA - er det få argumenter for at Tottenham skal selge. Det er greit å ha £100 millioner, men å bruke pengene klokt er noe ganske annet. 

Alle Lotto-millionærer som har valgt å stå frem offentlig kan fortelle deg at det vanskelig å prute på pris, når alle vet at du kan betale Afrikas totale Ulands-gjeld med VISA-kortet ditt. Tottenham kan meget vel befinne seg i en posisjon hvor de må betale svimlende summer for spillere som slett ikke forsterker laget. Som jeg ynder å kalle det; Stewart Downing Syndromet.

Nå som overgangsvinduet har vært åpent i så vidt lang tid allerede, har mange av de store navnene allerede skiftet arbeidsgiver. Tottenham er nødt til å sikre seg en Champions League-billett kommende sesong - og deretter sørge for at de blir værende i turneringen. Selv om de hadde vært villige til å bruke penger som fulle sjømenn, er det lite trolig at de hadde funnet mer enn en håndfull spillere av Bales kaliber. 

Kanskje er det beste de kan gjøre å kaste seg inn i jakten på Luis Suarez? Sett i lys av at Suarez har et uttalt mål om å spille i Champions League, vil det om ikke annet være egnet til å provosere Arsenal. Veldig. 

Levys beste alternativ er å gjøre akkurat hva han gjør nå. Nemig å gå ned på sine knær og bønnfalle Bale om å bli værende i klubben. Heller enn å innkassere verdensrekorden i overgangspenger, bør Spurs tilby en lønn som kunne betalt for et helt lag, inntrodusert en bonusordning som inkluderte selv Levys døtre og reist en 15 meter høy platina-statue av Bale.