Arsenal må handle smart!


Arsene Wenger har behov for en spiss som ikke forrykker balansen på the Emirates, mener Unibets Iain Macintosh...

Alt snakket om Schalkes Julian Draxler til tross; mye tyder på at Arsene Wenger akter å la lommeboka hvile denne uka. Hvis han velger den tilnærmingen, vil han gå imot hva som anses som en av fotballens læresetninger: Nemlig å forsterke laget mens man fremdeles vinner. Likevel; Arsenal gjør rett i ikke å kaste seg hodestups ut i overgangsmarkedet. Storinnkjøpene kan trolig gjøres til sommeren. 

I Arsenals 2-0 seier over Cardiff like over nyttår, holdt en Gunners-fan opp en plakat hvor han oppfordret Wenger til å signere Diego Costa, Cavani og Jackson Martinez. Henstillingen gjorde Wenger helt rett i å se bort ifra, for det var utelukkende sprøyt.

Å hente én profilert angriper midt i sesongen kan skape nok bråk alene, for ikke å snakke om en hel trio. Kaos. Et såkalt "stort navn" må få spilletid, og laget er nødt til å lære spillerens styrker og svakheter å kjenne. Etablerte spillere kan bli misfornøyde, og goddytten som klubben er inne i kan forsvinne som dugg for solen. 

For all del; Arsenal har ro i rekkene, og har beviselig funnet en spillestil som troppen trives med. De trenger ikke nødvendigvis å hente en stjerne eller målmaskin. De har snarere behov for en spiller som evner å holde ballen og som kan skape rom for medspillerne. Du trenger ikke lete lengre enn navn som Rodney Marsh eller Faustino Asprilla, for å finne spillere som gikk inn i historien som ødeleggende krefter i jakten på seriegullet. Arsenal gjør således rett i å trå varsomt denne uka.

Faustino Asprilla ble syndebukken da Newcastle kastet bort seriegullet i 1997.

Manchester City og Chelsea er kanskje favorittene til seriegullet. Men, the Gunners virker nå å besitte en neste surrealistisk sterk psyke. Nord-London klubben skal eksempelvis ikke være i stand til å vinne så vidt mange bortekamper, ei heller skal de kunne takle lag som sparker dem på skinnleggen kampen igjennom. Likevel er det nettopp dét de gjør. Det de minst trenger er forstyrrende element. Hva de derimot har behov for, er back-up. 

Den største årsaken til bekymring for Arsenal er selvsagt angrepet - hvor Olivier Giroud i økende grad ser ut som et svakt ledd. Theo Walcott, som så smått begynte å levere sentralt på topp, er allerede ferdig med sesongen. Dersom Giroud - hvis spiller allerede står med 35 kamper for klubb - og landslag denne sesongen - pådrar seg en skade, er Arsenal i alvorlige problemer. Lukas Podolski er langt mindre effektiv, mens Nicklas Bendtner... vel, du stoler like mye på ham i titteljakten som på at han sørger for handelsbalansen. 

Det finner derimot midlertidige løsninger som kan gi alternativer offensivt, uten at det ødelegger balansen i laget. Mirko Vucinics' planlagte overgang til Inter Milan gikk i vasken forrige uke, og han har i tillegg takket nei til Zenit St Petersburg. Kan det eksempelvis være verdt å forsøke et frekt bud på Bayern Münchens Mario Mandzukic? Den kroatiske spissen var ikke engang med i Pep Guardiolas tropp fredag kveld, og skal angivelig være lite fornøyd med Robert Lewandowskis forestående inntreden. Den som hevdet at det ikke finnes spillere verdt å prøve seg på i vinterens overgangsvindu, har åpenbart ikke lett hardt nok. 

Arsenal er nødt til å forsterke. Ingen tvil. Men, det er ikke noe poeng i å ødelegge alt det gode arbeidet de har lagt ned til nå. En forsiktig tilnærming er påkrevd her. Til sommeren kan det meget vel stille seg annerledes. Klubbens rekordavtale med Puma gir dem større inntekter enn noen gang tidligere, som nødvendigvis kan brukes i overgangsmarkedet. Wengers forventede kontraktssignering vil sørge for stabilitet. Det finnes ikke en spiller i markedet, tilgjengelig nå i januar, som i betydelig grad kan øke klubbens muligheter til å vinne serien. Hva Arsenal imidlertid må sørge for, er at de minske risikoen for en skadekrise.