Allardyce er rett mann for West Ham!


Sam Allardyce er lett å mislike.

Dersom du er tilhenger av lagene han trener, vil du garantert ikke sette pris på måten han har endret klubbens spillestil på. Fra tradisjonelt kortpasningsspill til luftartilleri - egnet til å utrydde gleden ved fotball. Dersom du er tilhenger av et annet lag, misliker du ham fordi han en gang ga sine tropper beskjed om å sparke livskiten ut av din favorittklubbs beste spiller. 

Hvis du er journalist, kan du ikke utstå måten han fnyser av taktiske spørsmål på. Som om han er Albert Einstein og du nettopp har spurt om hans mening om den lille gangetabellen. 

Alle foranstående grunner er helt gyldige grunner til å mislike mannen. Men, de representerer ikke grunnlag for å gi ham sparken. Hvor enn fantastisk elendige West Ham er for øyeblikket, er det å beholde Allardyce deres beste mulighet til å overleve. 

Og det kunne knapt ha stått mer på spill. Å miste muligheten til å ha sugerøret ned i Premier League-kassa er traumatisk for enhver klubb. For West Hams del vil det føre til problemer hvor selv den beste regnskapsføreren måtte grått sine modige tårer. The Hammers var nemlig en av et lite knippe klubber med så svak økonomi at de måtte låne penger med sikkerhet i fremtidige TV-inntekter. 

Legg også til at de er nødt til å betale en gjeld på £70 millioner før de får lov til å forlate Boleyn Ground til fordel for Olympic Stadium. I Premier League - hvor det leveres lastebillass med sedler til hver eneste klubb kl 09.00 - er det en overkommelig oppgave å kvitte seg med en slik gjeld. I Championship, derimot, er det et mareritt. 

Det faktum at West Ham ligger så vidt tynt an, er - selvsagt - Allardyce' feil. Å blindt sette sin lit til Andy Carroll var en fatal beslutning. En Carroll i fullt firsprang er gode greier. Men Geordien har ikke utelukkende holdt seg til havregrøt de siste tre årene. Et partnerskap med Stewart Downing var en ide som - i teorien - hadde fungert. At det ikke har fungert, skal tilskrives skader og uflaks. Det fritar på ingen måte Allardyce fra ansvaret. Han bør få smekk på fingrene for sine feilvurderinger. Bare ikke helt ennå.

Dette er en tid hvor pragmatisme må gå foran staff. Dersom West Ham skulle bestemme seg for å lete etter en ny trener nå, vil de kjapt finne ut at markedet er nokså dårlig. Av de beste kandidatene finner vi Malky Mackay. Skotten har nettopp avsluttet en kamp mot Vincent Tan, og kan kun skilte med fire måneder erfaring fra toppserien. Harry Redknapp har på sin side rikelig med erfaring fra Premier League, nå senest som QPR-manager. Med West Bromwich-jobben fremdeles ubesatt, er en eventuell jobb i West Ham heller ikke den beste for arbeidssøkende trenere. 

Allardyce kunne ikke ha gjort noe annerledes denne helgen. Etter det tettpakkede juleprogrammet var West Ham-spillerne enten utslitte eller skadet. Kan vi kreve at han skulle sendt utpå sitt sterkeste mannskap i FA Cupen? Hvor mange spillere ville han da ikke hatt med muskelproblemer nå? Glem at de dro det gråtende barnet fra tribunen og inn i direktørlosjen. Den unge West Ham-supporteren måtte blitt brukt som innbytter i stedet. Fornyet Premier League-kontrakt er faktisk så viktig at det mest fornuftige søndag hadde vært å sende utpå 11 kjegler. 

Allardyce' taktikk har vært uortodoks denne sesongen, javel, men uten angripere og mangel på forsvarere, er det knapt overraskende. Big Sam har rett og slett ikke hatt andre alternativer. 

Den fryktelige sannheten er at dersom West Ham skulle plukket en perfekt mann for denne situasjonen, ville det vært noen med solid toppserieerfaring, beviselige taktiske evner og forsvarsorganisering og dødballer som spesialitet. Hvor enn lite det måtte appellere - West Ham har allerede den beste til jobben. Det er ikke det rette tidspunktet å hente Redknapp tilbake på. Nå handler det om å holde nervene i sjakk, få spillerne friske og raske og så se hva som skjer når Hammers sender utpå et toppet mannskap. 

Det eneste som betyr noe nå, er overlevelse. Straff og skyldfordeling kan vente til mai...

Allardyce' West Ham tar turen til Etihad Stadium for møtet med Manchester City onsdag. Sjekk oddsen her!