Adrian Clarke: Mine fem nyttårsønsker!


Jeg koste meg storligen i 2013. Det var et fotballår med saftige historier, inspirasjon og et knippe skandaler. Akkurat slik vi liker det. Mye av det samme de kommende 12 måneder hadde vært å foretrekke, mange takk! Du lurer på hva som kunne gjort året enda bedre? Vel, her er fem av mine personlige ønsker for 2014...

5. Videodømming

Mållinje-teknologien fungerer jo som en drøm. Mange fryktet at fotballen aldri ville bli den samme igjen, men hvordan kan man kritisere øyeblikkelige og korrekte avgjørelser? Det er ikke mulig å ha noen ankepunkter. Det er rett og slett briljant. 

Så hvorfor ikke ta det ytterligere et steg i 2014, hvor vi introduserer ytterligere bruk av videodømming? 

Verdien av Premier League-fotball øker for hvert eneste år. Likevel ha standarden på dømmingen gått ned. Dommerstanden har behov for en hjelpende hånd. 

Jeg foreslår at hvert lags kaptein blir tildelt ett stk klagemulighet pr omgang, hvor de kan stille spørsmål ved en sentral avgjørelse foretatt av dommeren. Rødt kort, straffespark, filming, offiside... 

På samme måte som i tennis, rugby og cricket; dersom en slik klage blir funnet grunnløs, har man tapt. Dersom det derimot har substans, og avgjørelsen følgelig blir reversert, beholder man retten til klageadgang. Det er rett og rimelig. Slett ikke NASA-forskning på høyt nivå. 

Altfor mange svake avgjørelser - med innvirkning på liv og karriere - blir foretatt. Hvilken forskjell utgjør vel ett eller to ekstra minutter dersom dommeren får et verktøy til å foreta de riktige avgjørelsene? 

Ærlig talt vet jeg ikke hva vi venter på... 


4. Bort med unødvendige regler

Det er to åpenbart teite regler som vi må kvitte oss med øyeblikkelig.

1) Dersom en spiller skulle ønske å dra av seg trøya, svinge den rundt halsen eller kaste den på gressmatta i pur glede, hvorfor skal han ikke få lov til det? Hvem tar skade av slikt? Så lenge de drar drakta på seg igjen, skjønner jeg ikke hvorfor en slik handling skal kvalifiserer til gult kort. Det gjør meg gal. 

2) Dersom en spiller er skadet, trenger man vel ikke straffe laget ved å be vedkommende forlate banen for så å vente på dommerens tillatelse til å komme innpå igjen. Det er galskap. Å svekke et lag som har pådratt seg en skade påført av motstanderen synes urettferdig. Hele prosessen føles i det hele tatt påtatt. 

Dersom noen spiller skadet, vil en god dommer avsløre skuespillet. Enhver dommer, god eller dårlig, bør uansett sørge for at tapt spilletid legges til på slutten av omgangen. 


3. Vurderingsboka

Greg Dyke og de vise menn skal redde engelsk fotball denne våren. Da kommer de nemlig med en rapport. Lykke til, gutter.

Ingen er helt sikre på hva man kan forvente, men jeg håper at de foreslår visse justeringer med tanke på hvordan vi ivaretar neste generasjon av fotballtalenter. 

Nesten uten unntak har hver eneste trener eller manager som jeg har snakket med om "de fremadstormende ungguttene" klaget på spillernes innstilling. Bortskjemte, overbeskyttet og at de har fått alt i hendene. Sulten og iveren som inspirerte tidligere generasjoner er på alle måter borte. 

La oss slutte å sy puter under armene på de beste skolespillerne før de har oppnådd noe som helst. La oss sette et tak på veddemål på tenåringer før de har fått et visst antall kamper for førstelaget. La læreguttene få utføre arbeidsoppgaver slik som i gamledager. 

For å si det enkelt; La oss slutte med å skjemme bort våre fremste talenter. Å være tøff, og å spille med litt motivasjon, har aldri skadet noen. 


2. Arsenal avslutter trofetørken

Hvor enn lite nøytralt og i egeninteressens tegn dette ønsket måtte være; Jeg ønsker at Arsenal vinner noe i løpet av 2014.

Og mener de fortjener det også. The Gunners har vært Englands mest stabile i løpet av de siste 12 månedene, spiller vakker fotball og Arsene Wengers foryngelse som Arsenal-manager har vært et skue i seg selv. 

Basert på hva vi har sett av laget nå i 2013 (og det er ikke rent lite) er det ingen grunn til at Arsenal skal måtte gå gjennom denne sesongen uten et trofe. Lysten og evnene er til stede. Dersom de tror på seg selv, har de hva som trengs for å bryte forbannelsen. 

Mens Manchester-hegemoniet er fint for de som er involvert, er Arsenals comeback helt i toppen noe som gjør Premier League til en mer interessant liga for oss øvrige. Det er på tide at jakten på sølvtøy krones med seier. 


1. Et VM i Lionel Messis tegn!

Når vi skal mimre tilbake til de beste VM-sluttspillene gjennom tidene, tenker vi automatisk på 1970 og 1986-finalene; turneringene som ble dominert av Pele og Diego Maradona. Hadde det ikke vært morsomt dersom 2014-utgaven av fotballens feiring av seg selv hadde inneholdt en Lionel Messi i storform?

Cristiano Ronaldo har kanskje overskygget argentineren på klubbnivå denne sesongen, men for meg er Messi fremdeles spilleren med stor "S". Og dersom det kortvokste geniet kan finne tilbake til toppformen, og stråle i Brasil, vil ikke noe fotballhjerte gå skuffet til sengs. Et spesielt VM med en helt spesiell spiller i hovedrollen er hva vi alle venter på. 

Jeg er lei av de som hevder at Messi ikke kan kalles den største gjennom tidene før han leder Argentina til VM-suksess. Jeg tror ikke han trenger det, selv om det hadde vært morsomt. 

Et VM i Messis tegn vil være et forrykende mesterskap! 

Sats på at Lionel Messi og Argentina vinner VM 2014 her!