Venkys og Blackburn mot stupet


Da klimakset i the Championship nådde sitt klimaks med play-off finalen mellom Watford og Crystal Palace, følte Blackburn behov for sin egen sesongfinale. 


Etter å ha unngått det andre nedrykket i løpet av like mange sesonger, har Blackburn Rovers valgt å ansette Gary Bowyer som sin nye trener. Det forhenværende Hereford - og Rotherham-spilleren er sikkert ikke uvant med jobben, ettersom han allerede har vært managervikar to ganger siden Jul. Slik er altså livet i Englands mest dysfunksjonelle fotballklubb. 


Det var uansett en betimelig ansettelse sett fra den unge filmmakeren Rishi Sikkas ståsted, som slapp dokumentaren "Venkys, The Fall of Blackburn Rovers", mandag. 


Sikka har snakket med en rekke personer med større eller mindre roller i fotballklubben; inkludert den alltid like velinformerte journalisten Nick Harris og den bemerkelsesverdig lite informerte Global Advisor Shebby Singh. Det finnes rett og slett ikke noe fornuft å finne når lagene plukkes av "løken" Blackburn. Klubben er et fly uten fører. 


Det er ingen overdrivelse. Blackburn vedgikk det selv, gjennom klubbadvokaten, i den nylige rettsaken initiert av eks-trener Henning Berg (57 dager). Rovers tapte naturlig nok søksmålet, og hadde allerede rukket å kvitte seg med Bergs etterfølger (67 dager) innen dommen hadde falt. 


Bowyer (fremdeles i jobben når vi trykker "publisér") er en vel ansett trener. Han har vært vikartrener i to perioder - både i vinter, og under langt mer utfordrende omstendigheter når i vår. Muligheter til suksess var derimot utelukket (så fremt vi ser bort ifra at fornyet Championship-status var en prestasjon i seg selv). I alle fall så lenge Venky-familien fremdeles kontrollerer klubben. Om du så hadde vekket trenerlegenden Rinus Michels opp fra de døde, hadde de indiske kyllingfarmerne gitt ham sparken før oktober. 


"Den store utfordringen nå, er å ikke belønne middelmådighet", uttalte Singh forrige uke. Da styrte han naturlig nok glatt unna det faktum at å være på det jevne vil være en formidabel forbedring. "Det er min klare oppfatning at Gary har store deler av denne klubben i ryggen - i motsetning til tidligere trenere som har vist seg mer eller mindre talentløse". Jepp. Ordene tilhører den samme Shebby Singh som har tjent en formue på å hente inn de samme "talentløse" trenerne.


Dokumentarens virkelige komiske høydepunkt, er da Singh hevder at Venyk-familiens matriark - Anuradha Desai - er en kraftfull leder. "Fruen er streng. Dersom jeg kan uttrykke meg slik; meget, meget streng". 


Du milde makter. Dersom hun var veldig, veldig streng, hadde hun for lengst innsett at Singh er en sjarlatan. Og følgelig gitt ham sparken. Hun hadde enten solgt klubben eller latt andre - som vet hva de driver med - ta tømmene. Hun hadde i alle fall ikke ansatt agenten Jerome Anderson som rådgiver, sparket Jeromes ikke-klient Sam Allardyce, erstattet sistnevnte med Jeromes klient Steve Kean, ignorert Keanes resultater, føyd Kean, beskyttet Kean og hentet inn ytterligere et lass med rådgivere -  som kunne overstyre og velte Kean da han først begynte å levere resultater. For deretter å lene seg tilbake å være vitne til at de selvsamme rådgiverne skapte et fryktelig rot. Et sammensurium som klubben kanskje aldri kan reise seg fra. 


Det er selvsagt ikke kun dårlige nyheter. Dersom det fortsatt er noen der ute som tror at Blackburn-fansen kan takke seg selv for å ha krevd Keans hode på et sølvfat i 2011, så burde de nå innse hvor feil de tok. Og det er kun én ting du kan si til Gary Bowyer nå: Lykke til!