Skotsk Premier League, Tippetips: Hibernian vs Hearts


Hibernian 1.65, Uavgjort 3.60, Hearts 5.10

Edinburgh er Glasgows rake motsetning. Aristokratisk, ren og kanskje litt mindre verdensvant er Edinburgh som en perle nord i Storbritannia. Glasgow, derimot, er ofte som et slag i magen. 

Men, på samme måte som Glasgow, har Edinburgh sitt eget fotballderby. Og tradisjonen tro faller lokaloppgjøret på 1. nyttårsdag - eller umiddelbart etter. I kveld er det altså duket for møtet mellom vertene Hibernian og Hearts på Easter Road. 

Vi burde i sannhet ha satt av tid til å berette om mange av Edinburgh-derbyene. Det er likevel et som peker seg ut spesielt - nemlig det som fant sted 1. januar 1940. Storbriannia hadde allerede vært i krig mot Tyskland i flere måneder, da BBC bestemte at Edinburgh-derbyet skulle kringkastes direkte til glede for troppene utstasjonert ved fronten. 

Problemet var bare at 1. Nyttårsdag 1940 var en dag med så tykk tåke, at radioreporter Bob Kingsley ikke var i stand til å kommentere kampen. Å melde om at kampen var avlyst grunnet værforholdene var imidlertid ikke aktuelt - ettersom informasjonen kunne brukes av tyskerne. Ordren ble gitt på tørreste vis fra øverste hold i London: "Kampen skulle gå som normalt, og Kingsley måtte pent mane frem patriotismen for å gjøre jobben han var satt til". 

Og Kingsley gjorde jobben, han. Lytterne satt som klistret til radioapparatene mens stemmen fra balløya i detalj beskrev hva som utspilte seg på gressmatta. Hendelser som Kingsley slett ikke selv kunne se. 

Selv lagene hadde problemer med å vite hva som foregikk, og da dommeren blåste av til pause - to minutter før tiden - ledet Hibernian 3-2. Kingsley oppdaget ikke at lagene tok til banen igjen for å spille de gjenstående minuttene - ei heller at Hearts evnet å snu resultatet. 

Kampen endte til slutt 6-5 i favør av Hearts, selv om kun et fåtall på tribunene fikk med seg resultatet. Kingsley - i likhet med flere tilskuere ble værende på stadion i mer enn 10 minutter etter at kampen var over. 

I kveld er det igjen klart for Hibernian vs Hearts på Easter Road, og la oss anta at tåke ikke blir lagenes største problem. Hibs befinner seg på syvendeplass i serien med 24 poeng, men er på oppadgående etter Terry Butchers inntreden på trenerbenken. Situasjonen er derimot langt verre for Hearts, som er tabelljumbo. Klubben startet nemlig sesongen med -15 poeng grunnet økonomiske misligheter og ubetalte lønninger. Gary Lockes mannskap har fremdeles ikke kommet seg på plussiden (-2 poeng), men det kan endre seg med seier i dette derbyet. Jamboos går så visst ikke inn i dette oppgjøret som favoritter, men har allerede vunnet to derbies denne sesongen. 

Beste Spill:

Sats på Hearts til 5.10 i odds