Serieleder Anzhis beste trekk


Du er tilgitt dersom du sitter med oppfatningen av at russisk fotball for øyeblikket utelukkende handler om Hulk, Axel Witsel og pengebråk. Midt i alt rabalderet kan det meget vel hende det har gått deg hus forbi at Anzhi Makhachkala snek seg opp på tabelltopp i løpet av helgen. At den kjøpeglade Dagestan-klubben har endelig har tatt steget opp blant de gjeveste klubbene er ikke en stor overraskelse. Det som imidlertid var uventet, var at de skulle gjøre det så vidt stillferdig.

Det virker fremdeles som om Guus Hiddinks Chelsea-forbindelser er til god hjelp. Dan Petrescus Dynamo Moskva banet vei for Anzhi ved å ta en overraskende seier over CSKA i den russiske hovedstaden. Anzhi gjorde sin del av jobben da de slo Volga Novgorod 2-1. Seiersmålet ble scoret av ingen ringere enn Lacina Traore. Den 2.03m høye ivorianeren stod på Arsene Wengers ønskeliste da han spilte for rumenske CFR Cluj. Traore kan vise til fem seriemål denne sesongen - bare ett mindre enn sin langt mer kjente klubbkollega, Samuel Eto'o.

Du hørte helt rett. Samuel Eto'o. Det faktum at kameruneren spiller på topp for Anzhi er fortsatt gjenstand for dobbelsjekk, 13 måneder etter at den lokale eieren og milliardæren Suleyman Kerimov gjorde spissen til verdens best betalte fotballspiller med utrolige £16 millioner i årslønn.

Eto'o og Roberto Carlos - sistnevnte nå fotballpensjonist men med tittelen Fotballdirektør i samme klubb - var selve symbolene på alle kvalitetsspillerne som flommet inn i klubben. Christopher Samba og Lassana Diarra fulgte kort tid etter. Anzhis ansatte lever en noe atypisk liv som profesjonelle spillere. De både bor og trener i Moskva av sikkerhetsmessige grunner, men reiser 160 mil sørover til Makhachkalas beskjedne Dynamo Stadium for hjemmekampene.

Sikkerhetssituasjonen i Dagestad forhindrer Anzhi fra å spille europacupkamper i Makhachkala. Det betyr at når sveitiske Young Boys kommer på besøk torsdag, finner kampen sted på Lokomotiv Stadion. Engelske fans vil snart få mulighet til å se hvordan Hiddinks prosjekt utvikler seg. Klubben tar nemlig turen til Liverpool i Europa League-sammenheng 25. oktober.

Kampen blir også "Heldige Guus'" første profesjonelle retur til balløya etter hans korte men suksessfulle periode i Chelsea i 2009. Trenerens gode resultater med Anzhi har i stor grad vært i stand til å plastre over et noe frynsete rykte fra hans svake resultater i Tyrkia. Hiddink ble beskyldt for å styre laget gjennom brevveksling og at han hadde relativt dårlig kjennskap til hjemlige spillere og serien generelt.

Anzhis nokså isolerte tilværelse står i skarp kontrast til nevnte. Hiddink er på alle måter oppdatert på russisk fotball, etter at han gjorde sine saker godt som landslagstrener for Russland. Mens Eto'o og Traore evner å fange internasjonal oppmerksomhet, er Hiddink garantert godt fornøyd med å ha talentfulle spillere som Oleg Shatov, keeper Evgeny Pomazan, i tillegg til mindre kjente importer som Mbark Boussoufa og Jucilei tilgjengelig.

Dersom vi også tar med i betraktning Zenits generøse kontrakter som ble overrakt Hulk og Witsel - hvis avtaler har destabilisert hele klubben - begynner ting å se riktig så lyst ut for Anzhi. Selv det som ble regnet som et feilkjøp - nåværende Dynamo-ving Balázs Dzsudzsák - gjorde sin tidligere arbeidsgiver en stor tjeneste da han tegnet seg for kampens første scoring i byderbyet. Å bruke penger på spillere ser dermed ut til å betale seg for Anzhi - selv når det ikke er deres egne ansatte lenger.