Nyrike Monaco i skattetrøbbel


Ordene "Monaco" og "Formue" kan knapt sies å være sjelden å se i én og samme setning. Mens oppmerksomheten normalt har vært rettet mot glitter og stas, motorsport, mote - er det fotballens oppkomling med dype lommer som har stjålet rampelyset de siste ukene. 

At det skulle investeres i spillerstallen har vært vi vært på det rene med, siden Monaco sikret seg opprykket 11. mai med 1-0 seieren over Nimes. Vel så sikkert var det at den russiske milliardæren, Dimitri Rybolovev, ville sørge for at klubben returnerer til toppdivisjonen på første klasse, etter to års fravær. Vi vil likevel våge å hevde at kjøpelysten passerte en viss grense, da Monaco la €70 millioner (£60 millioner) på bordet for Porto-duoen James Rodriguez og Joao Moutinho.

Vi hadde forventet et par forsterkninger, om ikke annet for å terge Paris Saint-Germain. Men kjøpefesten vi nå er vitne til har overgått de flestes fantasi. 

Implikasjonene er åpenbare. At de nyrike bruker store summer er så sin sak. At de bruker enorme summer på spillere som verdens største fotballklubber ønsker seg - heller enn spillere på hell - er en ganske annen sak. 

Kjøpet av James og Moutinho, den forestående handelen som inkluderer Atletico Madrids Radamel Falcao (angivelig med nettolønn på €14 millioner) og Ricardo Carvalhos overgang fra Real Madrid, forteller oss én ting: Rybolev har funnet en effektiv medhjelper i kampen for å kvitte seg med sine rubler. Ingen ringere enn superagenten Jorge Mendes. 

Mendes er innblandet i alt av verdi i portugisisk fotball. Med en slik herremann i klubbens styre, sier det seg selv at mulighetene er uendelige. Alt etter hvor Monaco befinner seg om et år eller to, er det ikke umulig at Jose Mourinho kan komme til å arve Claudio Ranieris jobb for andre gang. Ei heller at Cristiano Ronaldo kan få oppleve et lønnsmessig nirvana på Cote d'Azur. 

Vel, horisonten er riktignok ikke helt uten truende skyer for klubben fra skatteparadiset. Ligue de Football Professionnel (LFP) har nemlig meddelt klubben om at deres skattefordeler ikke lenger kan ignoreres. Det betyr at samtlige lag som skal spille i den franske ligaen må ha administrativ base i Frankrike. Endringene trer i kraft 1. juli 2014, og betyr følgelig at AS Monaco blir underlagt det samme skatteregime som andre franske lag. Skulle nevnte skje, innebærer det blant annet 70% skatt på alle inntekter som overstiger €1 million. Det kan bli dyrt med tanke på spillerkontraktene som skrives i disse dager. Monaco har selvsagt protestert høylytt mot regelendringene, og anket til Høyesterett. Høringen finner sted 20. juni.

Historisk sett er det feil å karakterisere Monaco som nouveu riche, med det er da heller ikke en ny debatt. Fyrstedømmets egen klubb har til alle tider har god tilgang på økonomiske ressurser - og da snakker vi kongelige penger. Monaco ble blant annet degradert i 2003/2004 fordi klubben ikke ble regnet som økonomisk bærekraftig (da Didier Dechamps ledet laget til Champions League-finalen og nesten Ligue 1-tittelen), før fyrstefamilien steppet inn med friske penger. 

Den kongelige inngripen sørget for at klubben overlevde, hvoretter mange flotte utgaver i rødt og hvitt har spilt foran lusne tilskuertall på Stade Louis II. Mange røster har krevd at Monaco bør avkreves en avgift for å få lov til å spille i den franske serien. Rybolovevs inntreden, spesielt i det rådende økonomiske klimaet, har aktualisert dette spørsmålet igjen. 

Med spørsmåltegn rundt Paris Saint Germains fremtid, nå som Carlo Ancelotti ligger an til å forlate klubben, har Monaco spennende muligheter. Lagets forsterkninger beviser nettopp dét. Vent imidlertid til slutten av juni før du plasserer penger på Monaco...