Juan Mata - Bedre sent enn aldri for United


Du skjønner at det er dårlig stilt i Manchester United, når et overgangsrykte de selv har benektet er den beste nyheten de har fått på lang tid. Spekulasjonene som kobler dem til Chelseas Juan Mata gir om ikke annet håp om bedre tider. Men, hvorfor har det tatt så lang tid? Overgangsvinduet åpnet for 21 dager siden. Hva i all verden har United ventet på?

Da fløyta gikk for full tid på Stamford Bridge søndag, må én tanke ha gått gjennom hodet på samtlige United-supportere: "Vær så snill, la dette være bunnen".

Tapet representerte ikke en dårlig dag på jobben, eller en trøblete periode med mange nye spillere som ikke kjenner hverandre. Ei heller noe som kan løses med kjeftbruk. Teknisk og mentalt er altfor få av Uniteds spillere på et høyt nok nivå. Det er de av oss - eller de fleste - som har hevdet det samme i løpet av de siste par årene. Men, David Moyes skal være tilgitt for å ha signert kun Marouana Fellaini, og å ha latt troppen han arvet få mulighet til å overbevise. Som tidligere manager på Merseyside kjenner han garantert til Graeme Souness' vannvittige svingdør-politikk i Liverpool slo tilbake. Men, for all del; De fleste United-spillerne som har fått muligheten til å bevise hva de er gode for, har forspilt sine sjanser. 

Moyes snublet først i september, da United tapte mot Liverpool, Manchester City og West Bromwich. Det var for så vidt problemer som forutsett. Mer trøbbel ble det i desember, med to strake hjemmetap mot Newcastle og Everton. Det var derimot nokså uventet, og burde fått alarmklokkene til å ringe. Den tredje runden med nedslående resultater kom i form av tapet mot Spurs. Dét burde skapt panikk. Hvor mange vekkere trenger egentlig United? 

De som mener at United ikke skal løpe rundt mens de vifter med lommeboka, har selvsagt helt rett. Det skulle uansett ikke trenge å være slik. United skal nemlig ha et helt lag av folk som identifiserer fremtidige overgangsobjekter gjennom hele året. Klubben bør ha kartlagt mulige erstatter for hver eneste posisjon på banen - en liste som til stadighet oppdateres. Er det kunnskap jeg har tilegnet meg fra Football Manager? Nei, det er snarere slik Moyes jobbet i Everton.

I "The Nowhere Men" - Mike Calvins briljante studie av speidervirksomheten, avsløres det at Moyes' støtteapparat i Everton hadde et kontor med tavler. På tavlene hadde man tegnet fremtidens lagoppstilling - med mulige erstattere. Har de samme type tavler på Carrington? Har man lagt planer for fremtiden? 

Alle vet når overgangsvinduet åpner. Det er ikke noe som kommer uforvarende på, som "Pancake Day". På et tidspunkt - i det minste i desember - skulle Moyes og Ed Woodward sagt til hverandre: "Vi har problemer her. La oss gå på handlerunde". Da julepynten ble plukket ned, skulle de ha presentert en ny defensiv midtbanespiller, en ny offensiv midtbanespiller og mye mulig en midtstopper. I stedet - 21 dager inn i overgangsvinduet - har de tapt ytterligere to kamper i serien, og er ute av FA Cupen. 

Joda, de som handler tidlig i overgangsvinduet nå belage seg på å betale solide summer. Men, det samme er tilfelle for de som utsetter handelen helt til like før stengetid. Spørsmålet er om en i overkant stiv overgangssum koster United mer enn manglende Champions League-deltagelse? For dersom de velger å fortsette med denne spillertroppen, er det akkurat hva som vil skje. Med klubbens globale nedslagsfelt, deres enorme stadion, TV-inntektene og inntekter fra salg av supporterutstyr, kan de neppe sies å mange penger. De kan rett og slett ta seg råd til å gjøre hva som trengs. 

Moyes har fått ekstraordinær støtte fra Uniteds trofaste supportere. Selv etter at Chelseas tredje mål trillet inn søndag, avstod de fra å kritisere ham. Han kunne knapt ha bedt om mer. Men, dersom Mata-ryktene ikke materialiserer seg; dersom han tillater at et nytt overgangsvindu går ham hus forbi, vil han for alvor sette fansens tålmodighet på prøve. United må styrkes, og de skulle vært styrket allerede. 

Manchester United møter Sunderland i morgendagens Ligacup - Sjekk oddsen her!