Hodgsons Nye Generasjon gir grunn til optimisme!


England befinner seg fremdeles langt bak de aller beste. Det er likevel tydelig at det spirer og gror under Hodgsons ledelse, mener tidligere Arsenal-spiller Adrian Clarke...

Gudene skal vite hvor mange ganger det engelske landslaget har gitt oss et spark i magen - akkurat idet vi så smått hadde begynt å tro igjen. Det er kanskje derfor vi instinktivt gir dem et ballespark (verbalt, selvsagt) ved første tegn til skuffelse. Tonen er dermed satt.

Pussig nok, ja, nesten underlig, har jeg ikke behov for å lange ut i dag. Jeg var vitne til at landslaget spilte samfulle 90 minutter fotball, og finnes ikke det spor lei. Humøret er faktisk på oppadgående.

Greit nok, 1-0 i en hjemmekamp på eget gress mot Danmark, er ikke akkurat noe som skremmer fotballverden. Og som i de fleste fotballkamper, gikk ikke absolutt alt etter planen. Men, mye gjorde nettopp dét.

Sannheten er at jo mer jeg ser Roys stadig bedre generasjon; desto mer liker jeg hva jeg ser. Fraværet av spillere i posisjoner de ikke hører hjemme i, gleder meg stort.

Så lenge jeg kan huske - kanskje med unntak av Euro 96 - har England spilt treg, statisk fotball. Håpløse stivbeinte systemer, fylt med spillere i uvante posisjoner og fremmede instrukser. Vi har gjennomgående bedt våre fremste talenter om ikke å begrense seg.

Merkelig nok er det en av vår mest gammelmodige trenere som har sett lyset; og følgelig vært en pådriver i endringsprosessen. Det engelske landslaget jeg så i aksjon onsdag kveld var frie og kontinentale i spillestilen, og et øyeblikk kunne vi trodd at "football's coming home".

Det skal også sies at den fremadstormende generasjonen også har tvunget Hodgson til endringer. Mens flere akademier rundt i det ganske land har fått kritikk - noe med rette - er det vanskelig å nekte for at de unge elitespillerne som faktisk produseres, er bedre enn vi har sett på mange år.

Raheem Sterling var sprek som en våryr hare - en spiller som trives like mye på høyre, venstre som sentralt i angrepet. Han faller sågar dypt for å hente ballen.

På topp er Daniel Sturridge den erketypiske 2-i-1 angriperen. TV-ekspertene har meget vel hengt seg opp i at han og Wayne Rooney ikke alltid finner hverandre, eller at Sturridge brukte altfor mye tid på å jobbe defensivt, men dette er en spiller som likevel scorer mål. Med tilsvarende spiller for Liverpool denne sesongen - hvor han til stadighet bytter posisjoner med Luis Suarez, og kombinerer briljant - kan vel ikke sies å ha holdt ham eller laget tilbake? 

Steven Gerrard er flankert av Jack Wilshire og Jordan Henderson på midtbane - sistnevnte duo er begge unge spillere som er komfortable med å holde tilbake, drive ut på kantene eller legge inn en arbeidsøkt. Når som helst kan de dukke opp og bidra - uten at det faller seg unaturlig.

Adam Lallana, Alex Oxlade-Chamberlain og Ross Barkley - tre fabelaktige talenter - kan stort sett fylle de posisjonene de selv måtte ønske. Å begrense dem vil være kriminelt, noe Hodgson selv er på det rene med.

Luke Shaw, komfortabel i debuten, ser for meg ut som en spiller som kan gjøre en god jobb overalt på banen. Likheten med Philipp Lahm er slående, og jeg lurer på om han kan dirigere midtbanen på samme måte i fremtiden. Fleksibiliteten som disse spillerne representerer - kombinert med disiplin uten ball - er utelukkende positivt. 

Med en spillergruppe som ønske å bruke ballen, uten å være nonsjalante, gir endelig England en mulighet til å slå motstanderne med uforutsigbart spill.

Å la denne generasjonen få utfolde seg tøylesløst, vil trolig ikke gi England VM-troféet i Brasil. Jeg tror imidlertid det kan gi oss troen tilbake på det engelske landslaget - og ikke minst hva som måtte komme i fremtiden.

Før du vet ordet av det, kan det til og med hende vi slutter med kritikken - som vi er så glad i. Vel, for å kvitte seg med den uvanen må vi kanskje vente litt. 

Before you know it, we might even stop the inherent bashing of them that we so enjoy. Actually, to kick that habit, it may take a little more time.

Brasil er priset til 4.00 i odds for VM-seier!