Henger det en forbannelse over Benfica?


Hva skal egentlig til for at Benfica skal vinne et Europacuptrofé igjen?

Med en gang spillernes, supporternes og i det hele tatt - all verdens seeres - sjokk og vantro hadde roet seg, kan man lure på hvordan Benfica kunne tape årets Europa League-finale. 

Som allerede nevnt til det kjedsommelige i etterkant av onsdagens kamp, var dette den syvende Europacup-finalen Lisboa-klubben har tapt (5x Europacup og 2x UEFA Europa League). 

Suksess på den kontinentale fotballscenen er viktig for Benfica, i turneringen hvor de smeltet mangt et fotballhjerte på 60-tallet. 

På samme tid forrige uke, handlet alt om det forestående oppgjøret mot erkerivalen Porto - et oppgjør som kan vise seg avgjørende for kampen om seriegullet. Benfica-trener Jorge Jesus var på det rene med at han balanserte på en knivsegg: Himmel på den ene siden, og helvete på den andre. 

Det portugisiske nettstedet "Mais Futebol" beskrev situasjonen med overskriften "Mellom Villas-Boas og Peseiro". Førstnevnte vant tre troféer med Porto i 2011, mens Jose Peseiro er mest kjent for å ha spolerte så vel seriemesterskapet og UEFA Cupen i løpet av mindre enn en uke. 

For den nåværende Benfica-treneren, viste det seg å bli mer Peseiro enn Villas-Boas. Jorge Jesus er en herremann som synes uanfektet av det meste - men selv de mest selvsikre kan tvile på seg selv etter slike tap. 

Alle tok for gitt at Jesus ville signere en kontraktsforlengelse med klubben. I kjølvannet av finaletapet uttalte han imidlertid at "Denne kampen har gitt meg mye å overveie". Benfica-president Luis Filipe Vieira forsøkte å tone ned betydningen av trenerens hjertesukk, ved å hevde at det kun var usikkert om han "vil signere for to - eller fire år". 

Kanskje den nåværende treneren begynner å dele den gjengse oppfatningen - om at dette er høyere makters verk. 

Mye av diskusjonene i forkant av finalen handlet om "Guttmann-forbannelsen". Den legendariske Bela Guttmann (som første Benfica til Europacup-troféet i 1961 og 1962), skal angivelig ha sagt at Benfica ikke kom til å vinne en ny Europacup-pokal på 100 år, etter at han røk uklar med klubbstyret under lønnsforhandlinger. 

Den kroatiske journalisten, Aleksandar Holiga, viderebrakte en historie om et par Benfica-fans som hadde lagt turen innom Guttmanns gravsted i Wien, i forkant av finalen. Målet skal ha vært å slutte fred med gamletrenerens ånd, og således løfte forbannelsen. 

Det hele var en reprise av Eusebios pilgrimsferd med samme formål, i forkant av Europacup-finalen i 1990 mot AC Milan. Det skal legges til at finalen den gang faktisk fant sted i Wien, slik at Eusebio ikke hadde store omveien. 

La oss uansett holde hestene litt hva angår trolldomsteorier. Klubben har mulighet til å ta det hjemlige seriemesterskapet denne helgen (dersom Pacos de Ferreira gjør Benfica en tjeneste ved å slå Porto). Likeledes har "Ørnene" fremdeles cupfinalen mot Guimaraes å se frem til. 

Når Champions League-finalen går av stabelen på hjemmebanen Estadio da Luz neste år, vil vi garantert bli servert den samme fortellingen om Guttmans forbannelse.