Football Manager: Tidenes røverkjøp!


Nå som 2014-versjonen av det populære spillet kommer til en butikk nær deg, har Football Manager-ekspert Iain Macintosh grepet pennen fatt for spill.unibet.com. I denne artikkelen tar han for seg de seks beste spillerne fra CM/FM-serien...

Nii Lamptey, Championship Manager (1993/94)

I SPILLET: Lamptey var så god, at samvittigheten fortalte deg at det i realiteten var juks å signere ham. En lynrask Midtbanespiller/Angriper (Høyre/Venstre/Sentralt), som du kunne sikre seg fra for £2.5 millioner, og som garanterte seg 10 år med suksess. 

I VIRKELIGHETEN: Den hardt prøvede Lamptey rotet seg borti dårlige rådgivere, og tok på en nomadetilværelse etter en strålende sesong for PSV. Nå, i en alder av 38 år, jobber han med vanskeligstilte og fattige barn. Han har imidlertid tatt vare på avisutklippene hvor han blir utropt til den neste Pelé. 


Danny Murphy, Championship Manager 2 (1995)


I SPILLET: Danny Murphy var bare én av mange unge og lovende spillere på Crewe Alexandra på midten av 90-tallet. Sammen med en viss Neil Lennon, fikk han ethvert lag til å fremstå som storklubber. Siden man ikke kunne trylle frem grafiske fremstillinger som i dagens verden, var de kun klassespillere i ens eget hode. Men, det var jo en bra start. 

I VIRKELIGHETEN: Ingen uoverenstemmelser mellom fantasi og virkelighet her. Den engelske landslagsspilleren kan se tilbake på en stødig karriere på toppnivå, og var en viktig brikke i Liverpool-laget som vant tre troféer i 2001. En veltalende og intelligent herremann, som forventes å ta fatt på sin egen trenerkarriere i nærmeste fremtid. 

Ibrahima Bakayoko, Championship Manager 1997/98


I SPILLET:  Den utrolige ivorianeren var fotrapp og dødelig foran mål. Dersom du rakk å snappe ham opp fra Montpellier kjapt, hadde du én hånd på ligatittelen allerede. Hvis du matchet ham forsiktig den første sesongen, ville han utvikle seg så raskt at du kunne stole på ham i ytterligere 10 sesonger. 

I VIRKELIGHETEN: Bakayoko forlot Montpellier til fordel for Everton, og viste seg som en formidabel flopp - hvor han i tillegg fikk klengenavnet "Baka-Joke-o". Kortvarig frelse ble spilleren til del i Marseille, før vedvarende middelmådighet satte inn. Historien er imidlertid ikke uten lyspunkter. Bakayoko vant - om ikke annet - den greske 2. divisjonen i 2011 med PAS Gianniana. 

Tonton Zola Moukoko, Championship Manager 2001/02


I SPILLET: Tonton er selveste omslagsbildet for en eventuell bok ved navnet "Fallerte Dataspill-helter". En latterlig god offensiv midtbanespiller for Derby County. Med forsiktig matching ville han utvikle seg til en av verdens giftigste spillere. I en alternativ dimensjon henger det plakater av ham på ethvert gutterom. 

I VIRKELIGHETEN: Moukoko forlot Derby in 2002 grunnet utenomsportslige problemer. Han har tjent til livets opphold i Skandinavia- med beskjeden suksess å vise til. Nå som han nærmer seg 30 år vurderer han en trenerkarriere. Noe forundret over kultstatusen, tok han turen til London i 2012 i forbindelse med lanseringen av boka "Football Manager Stole My Life".


Cherno Samba, Championship Manager 2001/02 


I SPILLET: Han var bare for god til å være sann. Så ung (15) at du kunne bygge et lag rundt ham i 15 sesonger. Du trengte ikke engang å bruke ham forsiktig. Du kunne slenge ham inn i startelleveren fra dag én, og han var en målgarantist. Alt du trengte å gjøre, var å overbevise Millwall om at det var i dere interesse å selge ham...

I VIRKELIGHETEN: Liverpool-manager Gerard Houllier evnet ikke å overtale Millwall om at det var i deres interesse å selge. Etter å ha sett gutten score 132 mål i løpet av 32 kamper for et lokalt lag, var the Lions desperate etter å beholde Samba. Dessverre hadde Liverpool-interessen gått Samba til hodet, og han mistet fokus fullstendig. Spilleren ble frigitt i 2004, og har aldri fått ut sitt opprinnelige potensial. 


Tó Madeira, Championship Manager 2001/02  

I SPILLET: Tó Madeira virket å dukke opp ingensteds fra. En uerfaren, men høyst lovende angriper fra den portugisiske miniklubben Gouveia; Hvorfor hadde ingen andre lagt merke til ham? Dersom du klarte å hente ham, ville han bringe suksess som ingen andre. 

I VIRKELIGHETEN: Tó Madeira eksisterte ganske enkelt ikke. Han var en kreasjon signert en uskikkelig researcher. Det tok imidlertid ikke lang tid før utviklerne skjønte hva som hadde skjedd, og spilleren ble slettet da den første oppdateringen av spillet ble lagt ut. For å minnes hans korte liv, har Sports Interactive valgt å kalle Five-a-side laget sitt To Madeira FC.