Football Manager: Fem klassike utgivelser!


For å markere utgivelsen av 2014-versjonen av spillet, skriver Football Manager-ekspert Iain Macintosh en artikkelserie eksklusivt for bet.unibet.com. Her rangerer han de beste versjonene i FM/CM-serien...


Championship Manager (1992)

 

Det originale Championship Manager fra 1992 - med en pikselert, sint trenerskikkelse på boksen, var en revolusjon innen sjangeren. 

En ny verden ble skapt, en altoppslukende som sådan, og det var bare begynnelsen. Da en ny oppdatering kom på markedet, med ekte spillernavn, var en hel generasjon supportere solgt. Fanget for livet. Plutselig var det mulig å gjøre de tingene du snakket om i virkeligheten. "Virkelighet" og "Virkelighet", fru Blom. Championship Manager 97/98

Den andre spillmotoren kulminerte i Championship Manager 97/98 - hvis utgivelse fremdeles tåler å bli sammenlignet. 

Treningsaspektet var minimalt, taktikeriet holdt til et minimum, og du kunne suse gjennom en sesong i en fei. Det skal sies: Det var vanskelig å finne en forklaring på hvorfor sesongen hadde gått skeis - når det først skjedde - men dette er flisespikkeri. 

Ni ligaer ga spillet langt mer dybde enn tidligere, og en egen redigeringsfunksjon skapte garantert mange diskusjonen. Som da én venn snudde seg gråtende mot den andre og uttalte: "Du har gitt meg 8 i pasninger? Har du sett meg spille?"


Football Manager 2007

Det var en liten feil ved Football Manager 2007, men jeg personlig mener det gjorde spillet ytterligere attraktivt. 

Dersom du plasserte en høyreist spiss med "Heading" og "Jumping" på nærmeste stolpe, var du så godt som garantert én scoring pr kamp på hjørnespark. Det er av samme årsak jeg alltid tenker på Antoine Sibierski med slik kjærlighet. Nei, FM07 var på ingen måte et perfekt spill.

Som en ekstra bonus: Sports Interactive motstod fristelsen til å forurense databasen med laget Harchester United, fra TV-serien "Dream Team". En tabbe de ikke styrte unna i FM06.


Football Manager 2012

Å balansere kravet til detaljstyring og spillbarhet er en av de største utfordringene for Sports Interactive-teamet. 

Mens enkelte av de senere utgavene hadde vært uhåndterlige, var Football Manager 2012 i så måte verdt sin vekt i gull. Spillet hadde den kvaliteten at man så umerkelig forsvant så dypt inn i et alternativt univers. 

Det hadde alt en nerd kunne ønske seg, og det var det siste spillet hvor du kunne styre reservelaget for å prøve ut en ny taktikk. Fra FM13-versjonen kunne nevnte bare oppnås ved hjelp av en unnskyldning og en stor økonomisk kompensasjon i retning en av dine trenere. 


Championship Manager 2001/02

Det er vanskelig å sette fingeren på akkurat hva det var med Championship Manager 2001/2002 som var så utrolig bra. Tross alt; det grafiske elementet var ikke-eksisterende, og det var så tungt at selv "Siste Skrik" av PC'er kun hadde mulighet til å kjøre et par divisjoner på én og samme tid. 

Det kan ha vært den allerede nevnte balansen mellom detaljer og tidsbruk. Det var et spill med dybde og perfekt integrerte nasjonale, kontinentale og internasjonale turneringer. Likevel kunne man fint gjøre unna en sesong i løpet av en dag. Og for en dag det ofte ble. 

Noe av suksess kan også tilskrives introduksjonen av reservelag og enkle muligheter for å styre spillernes treningsopplegg. Eller kanskje var det timingen; altså før "De Fire Store" tok Champions League-plassene år etter år. Og før Chelsea og Manchester Citys bankkonto vokste seg virkelig fete økonomisk. 

Kort fortalt; CM01/02 kom på et tidspunkt hvor det fremdeles var mulig å lede et mindre lag til topps - med Taribo West som kaptein. Hvor enn vidunderlige de kommende versjonene av dette spillet måtte være: Jeg er sannelig ikke sikker på at noe vil overgå 2001/2002-utgaven i mine øyne.