FA Cup, Taktisk vurdering: Arsenal v Tottenham


Lørdagens FA Cup-godbit er selvsagt 3. Runde-oppgjøret mellom erkerivalene Arsenal og Tottenham. Sistnevnte går inn i kampen med 2-1 over Manchester United friskt i minnet.

Gjestenes nytilsatte Tim Sherwood vil like muligheten til å sette en ny fjær i hatten. Arsenal har imidlertid vunnet fire av de fem nyligste på hjemmebane mot nettopp Spurs, og har vært i upåklagelig form nylig. 

The Gunners er favoritter til seieren med 1.98 i odds, mens Spurs betaler 3.80 for seier. 


Antatte Lagoppstillinger

Arsenal må trolig klare seg uten spissene Olivier Giroud og Nicklas Bendtner. Det kan bety at Theo Walcott blir å finne sentralt på topp, mens Tomas Rosicky blir å finne på høyrekanten. Kieran Gibbs er tvilsom, noe som åpner for at Nacho Monreal fortsetter på venstrebacken. Mesut Ozil og Aaron Ramsey er begge ute med skader.

Spurs har i likhet med vertene skadeproblemer å stri med. Verken Paulinho, Andros Townsend, Younes Kaboul eller Jan Vertonghen blir å finne i aksjon lørdag. En forsvarsfirer ala den som møtte Manchester United på Old Trafford er likevel å vente. Angriper Emmanuel Adebayor er på sin side frisk og rask.

 

Spurs' nye angrep

Sherwood har gjort Spurs til et lag som utgjør en trussel mot motstanderen. Adebayors fire scoringer på fem kamper har vært et viktig bidrar i klubbens formoppsving. Sherwood vil etter alle solemerker satse offensivt, til tider kontringsorientert, i en 4-4-2 formasjon. 

Roberto Soldado var spissen som lå lengst fremme mot Manchester United, mens Adebayor fungerte som linken mellom midtbanen og angrepet. Slik sett vekslet Spurs mellom 4-4-2 og 4-4-1-1.

Christian Eriksens spill på venstrekantet var også interessant å se på, der han ofte drev inn sentralt i banen for å spille ball med Adebayor og Soldado. Nevnte ga backen Danny Rose rom til å bevege seg i. På motsatt side sørget Aaron Lennon for å holde posisjonen på flanken, for å strekke spillet. 

Det er imidlertid Adebayor som skal anses som nøkkelspilleren her. 

Den togolesiske landslagsspilleren vil så visst se frem til å møte sin gamle arbeidsgiver. I tillegg til at han scoret åpningsmålet mot United, nådde pasningene hans korrekt adressat i 93% av tilfellene 1. Nyttårsdag. 

Dersom Arsenal skal holde Spurs fra å score, er de nødt til å tøyle Adebayor.


Kampen på flankene

Lagene stiller med kantspillere med ulike kvaliteter.

For Spurs sin del vil Lennon sikkert holde seg på høyrekanten, for å sikre skikkelig bredde, mens Kyle Walker kommer på løp nedover høyrekanten. Lennon må følge løpene til Arsenals krevende venstreback - enten Moreal eller Gibbs. 

Denne siden av banen vil være hvor slaget står. Santi Cazorla driver inn fra venstrekanten, noe som i sin tur betyr at Monreal eller Gibbs må holde bredden. 

Som vi kan se av figuren under, løp Monreal opp og ned på kanten i oppgjøret mot Cardiff, 1. Nyttårsdag. Cazorla drev som nevnt inn sentralt.

 

Det negative er at the Gunners får lite beskyttelse når den angrepsvillige Cazorla er i aksjon. Det gjør Arsenal sårbare i to-mot-en situasjoner på venstrekanten. 


Mye av Arsenals kantspill vil komme i form av backene, når flankespillerne ellers er involvert sentralt.


Skadeproblemer gjør at Walcott trolig tar plassen på topp, ettersom Lukas Podolski var lite overbevisende i samme posisjon mot Cardiff. Rosicky - som trolig stiller på høyrekanten - vil sannsynlig vis ikke by på mye kantspill overhode, og heller være med på å overbefolke den sentrale midtbanen. 


I løpet av sine 26 minutter mot Cardiff, tilbragte Rosicky mesteparten av tiden bak spissen, til tross for å ha blitt plassert løselig på høyrekanten.

 

 

Bacary Sagna, derimot, tilbragte hele kampen i svært så offensive posisjoner på høyrekanten - tilsvarende Monreal på motsatt side. Kampen på flankene bli sentral med henblikk på hvem som går seirende ut av dette oppgjøret. Begge lagene har kapasitet til å overbefolke sentralt på midtbanen, men også å skape bredde ved hjelp av backene.

 

Vurdering

Mens Spurs begynner å få form og fasong under Sherwood, og Arsenal er med helt i tet i Premier League, tegner dette til å bli et fascinerende FA Cup-oppgjør. 

Etter å ha vunnet på Old Trafford, bør Tottenham kunne gå inn i denne kampen med senkede skuldre. De er likevel på det rene med at Arsenal har en god statistikk på the Emirates mot nettopp Tottenham. 


Nevnte statistikk, kombinert med alle kreftene Spurs måtte bruke mot Manchester United, kan gi en knepen hjemmeseier her.


Sats på Arsenal vs Tottenham her!