FA Cup: De 10 største finale-øyeblikkene!


10. Ian Rush’ to scoringer mot Everton, 1989

Denne kampen – som fant sted kun én måned etter den tragiske semifinalen på Hillsborough – var minneverdig også av følgende årsak: Ian Rush var tilbake i klubben etter et opphold i italienske Juventus. Ringreven startet hvor han slapp med to scoringer i ekstraomgangene, og dermed seier for Liverpool. 

9. Patrick Vieira vinner FA Cup-finalen for Arsenal, 2005

Denne kampen fyller mange kriterier når man vurderer kandidater til ”historiske kamper”. Det var den første finalen som ble avgjort på straffespark; det var franskmannens siste spark på ballen for the Gunners, og det var – til dags dato – siste gang Arsene Wengers gutter vant et trofé av betydning. Ikke minst minneverdig ettersom United hadde dominert kampen fullstendig.

8. Ian Wrights dobbel mot Manchester United, 1990

Dette var storscorerens første kamp etter beinbruddet som blant annet holdt ham borte fra 4-3 seieren over Liverpool i semifinalene. Wright kom inn som innbytter for lille Palace, og satte inn sitt første for dagen etter å ha tatt seg forbi Steve Bruce og Gary Pallister. Nokså utrolig ettersom de fleste hadde spådd at United ville valse over the Eagles. Det ble ikke helt en Hollywood-avslutning som mange hadde håpet på, da kampen endte 3-3. Palace tapte omkampen 0-1, og gikk dermed glipp av muligheten til å vinne sitt første trofé av betydning. 

7. Eric Cantona mot Liverpool, 1996

I de siste minuttene av en kamp som kanskje ble mest kjent for Liverpool-spillernes kremfargede dresser, banket franskmannen inn en scoring fra kanten av sekstenmeteren. Vel og merke etter karakteristisk kløning av David James. Seieren gjorde Manchester United historisk: Den første klubben som hadde vunnet FA Cupen ni ganger, og den første til å vinne the Double ved to anledninger. Liverpool skulle på sin side fortsette jakten på hjemlig sølvtøy i ytterligere fem år. 

6. Crazy Gang vs Liverpool, 1988

Før Vinnie Jones ble en B-skuespiller og Dennis Wise bet nesa av en drosjesjåfør, var de en del av et høyst aggressivt, men effektivt Wimbledon-lag. Et lag som overrasket en hel verden ved å slå de regjerende mesterne Liverpool. Lawrie Sanchez satte inn et mål i første omgang, mens Dave Beasant reddet John Aldridges’ forsøk fra krittmerket. Det var for øvrig det første straffesparket i en FA Cup-finale, og første gang en keeper var kaptein for et finale-lag (Beasant) 

5. Andy Linighan sørger for Arsenal-seier, 1993

Den høyreiste, beskjedne herremannen (nå rørlegger i Hertfordshire) Andy Linigan har hatt sin rettmessige porsjon suksess; men aldri på så dramatisk vis som seiersmålet i ekstraomgangene mot Sheffield Wednesday tilbake i 1993. Linigan raget høyere enn Mark Bright (mannen som brakk Linigans nese tidligere i kampen), og satte inn seiersmålet. Det var den siste omspill-finalen i historien – hvis finale har blitt døpt ”Den Lengste Finalen” – etter å ha blitt utsatt 30 minutter grunnen en ulykke på M1.

 

4. Ricky Villas scoring mot Manchester City, 1981

Argentineren fikk utmerkelsen ”Århundrets Scoring på Wembley” for denne suseren. Han danset forbi 3000 City-forsvarere før han satte ballen i nota. Og for en form han var i; ikke minst scoret han denne røkaren mot Wolves i semifinalen, og sendte dermed Spurs til finalen. 

 

3. Roberto Di Matteo scorer etter 45 sekunder, 1997

Mannen som senere ble Chelsea-manager, har garantert sett denne videoen mange ganger. Her sørget han for å sette inn den kjappeste scoringen i en FA Cup-finale (en rekord som stod seg helt til Louis Saha satte ballen i nota etter 25 sekunder mot nettopp Chelsea i 2009). Italieneren plukket ballen på egen banehalvdel, før han drev fremover og satte smalt til fra 25 meter. Bellissimo! 

2. Michael Owens sene dobbel mot Arsenal, 2001

Kan du huske da Michael Owen pleide å score mål like ofte som andre skifter undertøy? Og da han var mindre kjent som benkesliter i Manchester United? Og da han ikke eide veddeløpshester eller hang på Twitter? Tilbake i 2001 var han er av de mest fryktede spissene, noe han beviste til gang med to sene scoringer i FA Cup-finalen mot Arsenal. En volley seks minutter før full tid ble fulgt opp av et ypperlig skudd med venstrebeinet – etter å ha løpt fra Tony Adams og Lee Dixon (ikke en direkte uoverstigelig oppgave) i siste spilleminutt. 

 

1. Steven Gerrards scoring mot West Ham, 2006

Fjerdedommeren hadde indikert fire minutter tillegg, mens Liverpool lå under 2-3 mot West Ham i FA Cup-finalen i 2006. Ballen spratt ut av sekstenmeteren, og Reds-fansen kunne prise seg lykkelige for at Gerrard var på plass for å smelle ballen forbi Shaka Hislop fra 30 meter. Liverpool gikk hen og vant kampen på straffespark – mens West Ham startet ferden tilbake til Championship.