Coppa Italia, tippetips: Lazio slår Roma i finalen


Innbyggerne i "Den Evige Stad" har i sannhet mye god fotballunderholdning på menyen denne helgen. Champions League-finalen på Wembley mellom Bayern München og Borussia Dortmund, går som kjent av stabelen lørdag. Mindre enn 24 timer senere kan romerne rette øynene mot sitt eget nabooppgjør - Roma vs Lazio - på Stadio Olimpico.

Det er så visst ikke et ordinært byderby vi snakker om her. Roma og Lazio har møtt hverandre mer enn 150 ganger de siste 80 år, men aldri tidligere gjort opp seg i mellom i en Coppa Italia-finale. For begge lagene handler denne kampen også om deltagelse i kommende sesongs Euopa League, ettersom ingen av dem kvalifiserte seg gjennom seriespillet. Gazzetta dello Sports Stefano Cieri overdrev en smule da han karakteriserte søndagens oppgjør som "Det viktigste Roma-derbyet i historien". Men ikke mye.

Det er allerede frykt for publikums sikkerhet, etter at de foregående ligamøtene har endt med masseslagsmål mellom lagenes supportere. Mer enn 1000 politimenn er satt i beredskap rundt Stadio Olimpico søndag, og de lokale myndighetene har i tillegg uttrykt bekymring for at det kan bryte ut kamper inne på selve stadion også. For å gjøre jobben ytterligere vanskelig: Ordførervalget i Roma finner nemlig sted på søndag. 

Fra et fotballperspektiv, har Roma evnet å holde fokus. Avgjørelsen om å fornye klubbens logo har satt sinnet i kok hos ekelte, mens ryktene om at Massimiliano Allegri overtar tømmene stadig virker mer trolig. Nevnte hendelser bør imidlertid ha mindre innvirkning på søndagens kamp, enn Francesco Tottis audiens hos Paven onsdag. 

Lazio-eier Claudio Lotito møtte også Pave Francis ved den samme tilstelningen i Vatikanet. Med unntak av skadede Louis Saha, hadde spillerne derimot ikke mulighet til å være med. Det skyldes selvsagt at Lotito valgte å sende troppen på en ukes treningsleir i den lille og relativt isolerte Umbria-byen Norcia. 

Lotitos innblanding ble ikke møtt med forståelse. Verken hos spillerne eller trener Vladimir Petkovic. Til alt overmål kan det vise seg at beslutningen er tatt på overtroisk grunnlag. Lazio hadde et lignende opplegg i nettopp Norcia i forkant av derbyseieren i april 2009, og Coppa Italia-finalen mot Sampdoria en måned senere. I 2010 foretok de samme reise, og sikret dermed de nødvendige poengene i nedrykksstriden. 

Lazio har gjort sitt beste for å holde treningene stengt, men det er kjent at Miroslav Klose er i aksjon og starter søndag. Han har funnet nettmaskene to ganger i løpet av sine fire Roma-derbyer hittil, men er kanskje likevel ikke det beste spillobjektet i markedet for målscorere. Klose scoret fem mot Bologna tidligere denne måneden, men har ellers gått målløs av banen i 14 kamper. 

I rettferdighetens navn skal det sies at ingen av kandidatene i nevnte marked er i forrykende form om dagen. Pablo Osvaldo er Romas ledende målscorer med 17 fulltreffere, men forventes ikke å stille fra start. Erik Lamela står bokført med 15 mål, men kun én scoring på sine syv seneste kamper. De foregående oppgjørene mellom disse lagene har derimot alltid inneholdt scoringer. Jeg vil anbefale å sette spill på Over 2.5 scoringer til 1.80 i odds

Oddsen på 2.30 for at vi blir vitne til utvisning er også veldig fristende; det har nemlig vært åtte røde kort i løpet av de fem siste innbyrdes. Jeg heller også mot at Lazio tar troféet til 2.20 i oddsBiancocelesti har vunnet tre av lagenes fire nyligste møter, mens det nyligste endte uavgjort. De hadde trolig vunnet dét også dersom Hernanes hadde satt inn straffesparket han brant i andreomgangen - da laget allerede ledet 1-0. 

Resultattips: Lazio 2-1 Roma