Championship: Hvem rykker opp til Premier League?


Kampen om en plass i fotballens Hellige Gral - Premier League - er beinhard. Det er kanskje ikke så rart når vi vet hva det medfører i kroner og øre å spise kirsebær med de store. Revisjonsselskapet Deloitte har tidligere anslått verdien på et opprykk til Premier League til £90 millioner. Ifølge en undersøkelse foretatt av Cardiff University, er også ringvirkningene for den lokale økonomien enorm. Den samme studien hevder at Swansea Citys opprykk har generert 340 nye arbeidsplasser og tilført den walisiske økonomien £58 millioner. Det overgår Chelseas inntekter i forbindelse med seieren i fjorårets Champions League!

Vi skal se nærmere på hvile lag som har muligheten til å ta steget opp fra the Championship. Malky Mackay og Cardiff City er allerede klare for toppseriespill kommende sesong. Hull City ligger best an på andreplass, mens Watford, Brighton & Hove Albion, Crystal Palace, Leicester City, Bolton Wanderers og Nottingham Forest alle kan bli å finne i Premier League fra august av. 

Hull City

Hull har gjennomført en imponerende god sesong. Spesielt dersom vi tar i betraktning forutsetningene trener Steve Bruce hadde da han ble ansatt. Humberside-klubben kvittet seg etter tur med Phil Brown og bysbarnet Nick Barmby, før den tidligere Norwich og United-stopperen Bruce kom inn dørene på KC Stadium.

Fjorårssesongen var preget av problemer med å finne motstanderens mål. Det var derimot kun Reading som slapp inn færre baklengs enn The Tigers. Inneværende sesong har tre andre lag bedre defensiv statistikk å vise til (Cardiff, Brighton og Leicester), mens det heller ikke nå scores veldig mange mål (59). Det betyr at hele ni lag scorer mer regelmessig enn hva Hull gjør. Den forhenværende Lillestrøm – og West Bromwich-spilleren Robert Koren er klubbens toppscorer med ni mål.

Mange stilte spørsmålstegn ved sommerkjøpene som ble foretatt, kanskje spesielt prislappen (£2.6 millioner) på Nick Proschwitz. Angriperen kunne vise til én sesong i sveitisk toppserie, med et påfølgende opphold i tysk andredivisjon. Fasiten inneværende sesong har vært svake 2 fulltreffere i løpet av 24 kamper.

The Tigers befinner seg på andreplass i the Championship, med seks poeng ned til fremste utfordrer – Watford. Steve Bruce’ mannskap kan vise til 3-0-2 på sine fem seneste, hvorav tapene kom mot nettopp Watford og Wolverhampton (0-1 i begge oppgjørene).

Lagets gjenstående kamper:

19.04.2013, 20:45: Hull City vs Bristol City NB: Som Unibet-kunde ser du kampen gratis her! 

27.04.2013, 16:00: Barnsley vs Hull City

04.05.2013, 13:45: Hull City vs Cardiff City

Unibets odds på at Hull City rykker opp til Premier League (enten direkte eller gjennom play-off) er 1.05.

Visste du at…

* Åtte seriekamper har endt 1-0 i favør av Hull

* Fem seriekamper har endt 0-1

* Hull har kun scoret mer enn to mål i fire seriekamper denne sesongen (to ganger mot Birmingham City)

* 17 seriekamper har endt med ingen eller ett mål


Watford

Uansett hvordan denne sesongen skulle ende for Gianfranco Zolas Watford, vil fansen ha gode minner å se tilbake på. Klubben var nemlig farlig nær administrasjonsspøkelset så sent som forrige sommer, men fotballfamilien Pozzo – som allerede eide Udinese og Granada – kom inn som redningsmenn i tolvte time. Alt annet enn renhårige Laurence Bassini hadde stukket penger i egne bukselommer, noe som nesten medførte poengstraff inneværende sesong. Ettersom Watford er med i kampen om så vel direkte opprykk og - kanskje mer trolig – en play-off plass, hadde nevnte vært en katastrofe.

Gamletreneren Sean Dyche fikk fyken, og inn dørene på Vicarage Road kom et lass med lånespillere fra Pozzos øvrige klubber. Kun to spillere ble i utgangspunktet hentet inn permanent (Manuel Almunia og Fitz Hall), mens Hornets egen Messi – Fernando Forestieri – signerte femårskontrakt et par måneder tilbake. Mye spenning knytter seg til hvorvidt lagets toppscorer – Matej Vydra – blir å finne i klubben etter sine 20 fulltreffere.

Zola har sverget til den atypiske formasjonen 3-5-2, men også benyttet 4-3-3 når laget har hatt defensive problemer. Watford er divisjonens mestscorende, og har vist flott spill gjennom store deler av sesongen. Laget har imidlertid trøblet i de seneste kampene, og har ikke bedre enn 1-2-4 på sine syv seneste. Hertfordshire-klubben presterte å tape mot Millwall (0-1) på The New Den sist, et hav av målsjanser til tross. 

Lagets gjenstående kamper:

20.04.2013, 16:00: Watford vs Blackburn Rovers NB: Som Unibet-kunde ser du kampen gratis her!

26.04.2013, 20:45: Leicester City vs Watford

04.05.2013, 13:45: Watford vs Leeds United

Unibets odds på at Watford rykker opp til Premier League (enten direkte eller gjennom play-off) er 3.70.

Visste du at…

* Watford har scoret tre eller flere scoringer i 11 seriekamper denne sesongen

* Ingen andre lag har vunnet flere bortekamper i the Championship (11)

* Ingen andre lag har scoret flere mål på bortebane (42)

* Watford har kun scoret tre eller flere mål 3 ganger på eget gress denne sesongen


Brighton & Hove Albion

Brighton lå lenge an til å kunne klare sitt andre opprykk på like mange sesonger (gjennom play-off, vel og merke), men skrudde av, la på røret, takket for seg og gikk hjem da det gjensto seks serierunder av fjorårssesongen. Slikt blir det som kjent ikke opprykk av.

Enkelte hevdet at det vi var vitne til fra Brighton i fjor bare var forsmak på hva som ville komme denne sesongen. Nå som hysteriet etter opprykket fra League One har lagt seg noe, er vi tilbøyelige til å si oss enige. The Seagulls har nemlig nå mulighet til å følge i fotsporene til Norwich, Swansea og Reading dersom det ender med opprykk til Premier League.

Gustavo Poyets gutter har fått ord på seg for å spille god fotball. Nå som formkurven så smått peker oppover igjen (2-4-0), er det hovedsakling forsvaret som skal ha æren. 8:3 er fasiten scoringsmessig på de samme seks kampene.

Gustavo Poyets menn befinner seg på fjerdeplass i the Championship. Ettersom kun tre kamper gjenstår av sesongen, er direkte opprykk en umulighet. Hull City ligger nemlig 11 poeng foran laget fra sørkysten. Klubben har i så måte prikket inn toppformen på riktig tidspunkt, men verdt å merke seg: Brighton har kun 2-1-3 i innbyrdes oppgjør mot lagene som befinner seg i play-off feltet nå (Watford, Crystal Palace og Leicester City).

Lagets gjenstående kamper:

20.04.2013, 16:00: Brighton & Hove Albion vs Blackpool

27.04.2013, 16:00: Leeds United vs Brighton & Hove Albion

04.05.2013, 13:45: Brighton & Hove Albion vs Wolverhampton Wanderers

Unibets odds på at Brighton & Hove Albion rykker opp til Premier League (enten direkte eller gjennom play-off) er 4.00.

Visste du at…

* Brighton har gått av banen uten å slippe inn baklengs i 17 seriekamper denne sesongen

* 24 av Brightons 43 seriekamper har endt med under 2.5 scoringer

* Brighton har ikke tapt hjemme på Amex Stadium i seriesammenheng siden 29. Desember (1-3 mot Watford). Statistikken siden den gang er 5-3-0.

* Ingen andre lag i the Championship har sluppet inn færre mål enn Brighton


Crystal Palace

The Eagles hadde en grei fjorårssesong under ledelse av gamletrener Dougie Freedman. Selv om den nåværende Bolton-manageren gjorde sine saker godt under de rådende omstendighetene, sitter mange likevel med et unyansert syn på hvor god sesongen faktisk var. Laget tok seg riktignok til semifinalene i Ligacupen, hvor det ble 1-3 tap på straffespark mot Cardiff City. De fleste har imidlertid glemt at Selhurst Park-klubben bare vant én av sine 13 siste seriekamper og endte på 17.plass. Ikke så veldig imponerende, altså. Da Freedman valgte The Trotters, overtok Ian Holloway roret

Crystal Palace solgte nøkkelspillerne Sean Scannell og Darren Ambrose i fjor sommer, mens Wilifred Zaha signerte for Manchester United i vinterens overgangsvindu. Sistnevnte har tegnet seg for seks scoringer denne sesongen, og skal spille sesongen ut for London-klubben. Så hvordan kan det ha seg at Palace likevel befinner seg på femteplass?

Svaret er nokså enkelt: Glenn Murray. Den tidligere Brighton-spissen har notert seg for 29 seriemål, noe som nesten er halvparten av Crystal Palaces 67 Championship-scoringer. Når angriperen svikter er derimot Ian Holloways gutter i trøbbel. Laget har ikke vunnet på sine siste seks (0-2-4) og heller ikke scoret i løpet av de fem nyligste kampene.

Ian Holloway uttalte selv at laget må finne frem selvtilliten igjen; etter 0-3 tapet mot Ipswich på Portman Road sist. Det kan bli enklere sagt enn gjort. The Eagles møter nemlig play-off rivalen Leicester og nedrykkskandidatene Millwall og Peterborough frem mot serieavslutningen.

Lagets gjenstående kamper:

20.04.2013, 16:00: Crystal Palace vs Leicester City

27.04.2013, 16:00: Blackburn Rovers vs Crystal Palace

30.04.2013, 20:45: Millwall vs Crystal Palace

04.05.2013, 13:45: Crystal Palace vs Peterborough United

Unibets odds på at Crystal Palace rykker opp til Premier League (enten direkte eller gjennom play-off) er 4.00.

Visste du at…

* 28 av Crystal Palaces 42 seriekamper har endt med over 2.5 scoringer, mens hele 15 av oppgjørene har inneholdt over 3.5 mål

* Crystal Palace har kun gått målløse av banen åtte ganger i seriesammenheng denne sesongen – fem ganger i løpet av de fem nyligste kampene.

* Crystal Palace har tatt 65,2% av poengene sine på hjemmebane

* 29,9% av The Eagles’ seriemål kommer på fremmed gress


Leicester City

De fleste holdt Leicester som favoritter til opprykk før fjorårssesongen. Med alle millionene som klubben kastet bort på middelmådigheter, er det en ganske annen innkjøpsfilosofi som råder nå. Nigel Pearson har puslet med sitt uten de store overskriftene, og har kvittet seg med en solid mengde daukjøtt. Likeledes har han evnet å kjøpe smart. Matty James og Ritchie De Laet ble hentet inn fra Manchester United for £2 millioner, og har allerede rukket å etablere seg som nøkkelspillere i Pearsons førsteellever.

Det er likevel ikke til å komme fra at ligaprestasjonene har vært uhyre svake inntil 3-2 seieren over Bolton sist. The Foxes hadde nemlig ikke hanket inn en eneste trepoenger på ni forsøk (0-4-5), før Schlupp fastsatte sluttresultatet til 3-2 drøye 10 minutter før slutt.

The Foxes er nødt til å dra med seg godfølelsen fra forrige seier inn i de tre siste kampene. Laget møter i tur og orden tre av de øvrige play-off kandidatene: Crystal Palace, Watford og Nottingham Forest.

Lagets gjenstående kamper:

20.04.2013, 16:00: Crystal Palace vs Leicester City

26.04.2013, 20:45: Leicester City vs Watford

04.05.2013, 13:45: Nottingham Forest vs Leicester City

Unibets odds på at Leicester City rykker opp til Premier League (enten direkte eller gjennom play-off) er 4.00.

Visste du at…

* Leicester har ikke vunnet på bortebane i Championship-sammenheng på syv forsøk

* Leicester har sluppet inn like mange baklengs (21) på eget gress som på bortebane

* Leicester har kun gått målløse av banen i 13,6% av kampene på King Power Stadium

* Målgjennomsnittet i The Foxes’ hjemmekamper (scorede+innslupne) er 3.00


Bolton Wanderers

Boltons 11 år lange opphold i Premier League fikk sitt endelikt i fjor. Manager Owen Coyle skal fritas for en del av ansvaret ettersom han knapt på noe tidspunkt ikke hadde nøkkelspillere ute med skader. ”Alle” hadde uansett regnet med at Bolton ville blande seg inn i tetstriden denne sesongen. Etter at manager Owen fikk fyken, hentet Manchester-klubben inn Crystal Palace’ unge og lovende Dougie Freedman.

Etter en trøblete start har Freedman for alvor fått fart på Trotters-skuta. I løpet av de 14 seneste kampene, har ikke Bolton gått poengløse av banen med enn ved tre anledninger (9-2-3). Slikt lukter det play-off spill av!

Bolton Wanderers befinner seg ett lite poeng bak Leicester City, hvis klubb innehar den viktige sjetteplassen. Klubbens største problem er mangelen på en toppspiss. Lagets mestscorende: Eagles (9), Ngog (8) og Marvin Sordell (7) har samlet scoret fem mål mindre enn Palace-spissen Glenn Murray (29). Da er det kanskje ikke så underlig at Bolton ikke har tegnet seg for mer enn to mål i mer enn fire kamper, siden Freedman overtok tømmene den 23. Oktober.

Lagets gjenstående kamper:

20.04.2013, 16:00: Bolton Wanderers vs Middlesbrough

27.04.2013, 16:00: Cardiff City vs Bolton Wanderers

04.05.2013, 13:45: Bolton Wanderers vs Blackpool

Unibets odds på at Bolton Wanderers rykker opp til Premier League (enten direkte eller gjennom play-off) er 4.00.

Visste du at…

* Bolton har ikke spilt uavgjort på bortebane på lagets 11 seneste seriekamper

* Bolton er ubeseiret på sine ni nyligste på Reebok Stadium

* The Trotters har kun tatt med seg full pott fra fire bortekamper denne sesongen.

* Bolton er et av formlagene i the Championship: 15 poeng på lagets åtte seneste. 

Nottingham Forest

Det er nesten så vi skal skåne leserne våre for en oppsummering av alt som har skjedd i Forest det siste året. For å gjøre en lang historie kortene: Bare én sesong etter at Forest tok seg til Play-off spill, var klubben ugjenkjennelig. Steve McClaren var en katastrofe som ble etterfulgt av den underlige ansettelsen av Steve Cotterill. To elendige treneransettelser i løpet av én og samme sesong tilhører heldigvis sjeldenhetene. Skogvokterne flørtet med nedrykksspøkelset, men det gikk jo bra til slutt.

Klubbens nye kuwaitiske eiere overtok den tradisjonsrike klubben i kjølvannet av Nigel Doughtys dødsfall. Sjeikene med dype lommer lovet store navn inn dørene på City Ground, og da Sean O’Driscoll ble annonsert var det kanskje en overraskelse for flere enn bare oss? Slett ingen dårlig trener. Bare overraskende ettersom de med oljemillioner ofte pleier å ansette Sven-Gøran Eriksson eller andre resirkulerte middelmådigheter. Nok om fortiden. Bare husk at trener Billy Davies – ”Frelseren” – er tilbake i klubben .

Før 0-3 tapet mot Cardiff City, hadde ikke laget fra Sherwood-skogen tapt på 10 kamper (7-3-0). Selv om det ikke ble umiddelbar opptur mot Middlesbrough tirsdag (0-1) kunne fansen glede seg over lagets 18 målsjanser.

Lagets gjenstående kamper:

20.04.2013, 16:00: Nottingham Forest vs Barnsley

27.04.2013, 16:00: Millwall vs Nottingham Forest

04.05.2013, 13:45: Nottingham Forest vs Leicester City

Unibets odds på at Nottingham Forest rykker opp til Premier League (enten direkte eller gjennom play-off) er 4.00.

Visste du at…

* Det er nesten perfekt samsvar mellom Forest’ scoringer og antall poeng. 58,7% av målene har kommet på City Ground, mens 58,3% av poengene er sanket på eget gress.

* Billy Davis’ menn holder sjelden rent bakover. Kun 18,2% av bortekampene har endt uten at Forest har sluppet inn baklengs.

* Peterborough på 20.plass har scoret flere mål (62) enn Nottingham Forest. Divisjonens jumbolag – Bristol City – har kun funnet veien til nettmaskene tre ganger mindre (57)

* Forest har ikke slått noen av lagene som befinner seg i play-off feltet denne sesongen (Watford, Brighton og Leicester). 


Hvem rykker opp?

Det synes nokså sikkert at Hull City tar andreplassen. Oddsen på at Steve Bruce' mannskap blir å finne i Premier League er heller ikke priset til mer enn 1.05 i odds. Dersom vi så skal se inn i den berømmelige krystallkulen, bør vi også skue tilbake til de foregående sesongene. Mange som mener å være eksperter, hevder at laget som kniper den nederste play-off plassen går hen og vinner opprykk. Klubben har gjerne hatt en forrykende avslutning på sesongen, og tar følgelig med seg selvtilliten inn i sluttspill-kampene. Dersom vi skal tippe basert på de to seneste sesongene, ligger Watford (3.70) best an. Både West Ham (2011/2012) og Swansea (2010/2011) tok steget opp etter å ha endt på tredjeplass. Det samme skjedde i 2005/2006-sesongen da Watford slo Leeds United i finalen. Historien gjentok seg de to påfølgende sesongene med Derby County og Hull City, før Burnley (femteplass) overraskende rykket opp med Christian Kalvenes i troppen. I 2009/2010 tok Ian Holloway Blackpool opp i det beste selskap etter en sjetteplass i serien, og smeltet de fleste fotballhjerter med god fotball og klare ord for penga. Hvis vi da foretar en kjapp opptelling basert på de syv siste sesongene, har altså 5 play-off finaler endt med at laget på tredjeplass rykket opp. Men, fotballen er som kjent rund. 

Beste Spill: Sats på at Watford rykker opp til Premier League til 3.70 i odds