FIFA kan hjelpe Barca til suksess!


Barcelonas tilhengere rullet ut et stort banner før lørdagens La Liga-oppgjør mot La Ligas tabelljumbo Real Betis - en kamp de endte opp med å vinne 3-1.

På banneret stod det å lese: "La Masia No Es Toca". "Ikke kødd med La Masia". Og det var nokså åpenbart hva de mente.

I en uke hvor Barcelona har blitt ilagt kjøpsforbud i de kommende to overgangsvinduene av FIFA, ville fansen signalisere at slike sanksjoner ikke ville ha noen innvirkning. Nettopp fordi klubben selv evner å produsere stjernespillere på løpende bånd. I et oppgjør hvor spillere som Lionel Messi, Pedro, Andres Iniesta, Xavi og Sergio Busquets - med Cesc Fabregas henvist til en plass på benken - var det vanskelig å si seg uenig.

FIFAs 14 måneder lange "handelsblokkade" er straff for at Barcelona har hentet unge spillere fra utlandet - et beslutning som har blitt beskrevet av ingen ringere enn Arsenal-manager Arsene Wenger som "Den korrekte beslutningen".

Franskmannen har selv profittert på skiftende lovverk i forbindelse med å kunne sikre seg yngre spillere fra så vel Spania som England tidligere. Han har blant annet sikret seg Fabregas, og den noen mindre kjente trioen Fran Merida, Ignasi Miquel og Jon Toral fra La Masia.

Men, snarere enn å sende spillere til utlandet, var det hva de selv gjorde for å hente spillere fra alle verdenshjørner som provoserte frem FIFA-sanksjonene.

Deres mest kjente spiller har kommet gjennom La Masia-systemet, og spiller for Argentina. Men, for det meste er stjernene født og oppvokst i Katalonia - et område hvor den unge Messi allerede hadde familie. Den vesle ballkunstneren flyttet i tillegg over til Spania sammen med sin far tilbake i 2000.

Den var den katalanske identiteten, og at en by hadde samme stoltheten som en nasjon, som var ryggraden i Barcelonas reise mot å bli et europeisk fotballstormakt - hvis klubb vant Champions League tre ganger iløpet av seks sesongen mellom 2006 og 2011.

For all del; de hadde utsøkte utenlandske spillere på dét tidspunktet - som Ronaldinho, Samuel Eto'o og Messi - men nøkkelen til suksessen lå likevel å finne i de katalanske spillerne: Xavi, Iniesta og Carles Puyol. Nå når midtbaneduoen blir stadig eldre, og når Puyol forlater klubben iløpet av sommeren, kan det virke som en fremragende mulighet til atter igjen å sette sin lit til lokale krefter.

Sommerens avganger i form av Puyol og den nylige skadede keeperen Victor Valdes, vil være de vanskeligste navnene å erstatte for Barcelona. Men i de bakre rekkene har katalanerne allerede sett at Martin Montoya og Marc Bartra har tatt steget opp fra akademiet. Begge er allerede regelmessig å finne i førstelaget.

Keeperplassen vil være den mest presserende posisjonen å finne en løsning på, dersom handelsblokkaden virkelig materialiserer seg - og det faktum at Barcelona har anket avgjørelsen, gjør at det fremdeles ikke er avgjort.

Jose Pinto har vært en lojal reserve for Valdes i seks sesonger, men han fyller 39 år i november. Knapt en spiller man vi ønske å være avhengig av en hel sesong. Klubben krysser fingrene for at de likevel skal kunne sikre seg den unge, tyske målvakten Marc-Andre ter Stegen, og kanskje Liverpools Pepe Reina - for tiden på utlån til Napoli og nok en rekrutt fra La Masia - som back-up.

Kanskje Barcelona vil forsøke å overtale Valdes til å bli værende i klubben så snart han er skadefri, ettersom mannens tilstedeværelse vil bekrefte den katalanske profilen.

Hva som hadde vært enda bedre, ville selvsagt vært å se Pep Guardiola tilbake på benken på Nou Camp. Men den tidligere Barca-manageren i storform i Bayern München vil det trolig ikke skje med det første.

Nåværende Barca-trener Gerardo Martino har så visst hatt sine kritikere - og å snakke om hvor pent laget spilte i 1-1 kampen mot Atletico Madrid i forrige ukes Champions League-runde - i sannhet et skuffende resultat - var underlig. Dersom han forblir i klubben kommende sesong, er han nødt til å mane frem katalanske krefter.

Selvsagt er det rom for talenter som Neymar, Alexis Sanchez og Javier Mascherano. Med unggutter som Gerard Deulofeu tilbake fra låneopphold er oppfatningen at man bør satse på ungdommen.

I likhet med hver eneste toppklubb, har ikke Barcelona gått av veien for å legge store summer på bordet for spillere som senere har vist seg ikke å være en suksess. Vi snakker om navn som Alex Song, Zlatan Ibrahimovic, Dmytro Chygrynskiy, Martin Caceres, Alexander Hleb. Muligheten til å eliminere slike kjøp kan vise seg en god ting.

Å bygge videre på noe som har vært en suksess tidligere, kan hjelpe dem til å gjøre av med La Liga-rivalene og ikke minst - gamletreneren og Bayern München.

Sats på denne ukens Champions League-kamper her!