VM 2014, Play-off, Tippetips: Island vs Kroatia


Island 4.00, Uavgjort 3.45, Kroatia 1.95

Island har aldri før vært så langt i VM-kvalifiseringen, og fredagens oppgjør er naturlig nok den viktigste internasjonale kampen laget fra Sagaøya noen sinne har vært involvert i. Men, det vil være å gjøre Lars Lagerbäck & Co stor urett å hevde at de uberettiget befinner seg to kamper unna VM-billetter.

Island vant begge kampene mot Albania, i tillegg til gevinster mot Slovenia og Norge. Legg også til 4-4 i borteoppgjøret mot gruppevinner Sveits, og man skjønner at Kroatia ikke bør ta lett på oppgaven fredag. Hjemmeseier er priset til 4.00 i odds.

Så spørs det om det kroatiske Fotballforbundets bonus er nok til å få gjestene til neste års VM. Hrvatski Nogometni Savez har nemlig lovt hver spiller €500.000 dersom de gjør av med Island i kvalifiseringskampene. Det islandske forbundet har derimot ikke forpliktet seg til å betale spillerne en eneste Aura dersom det skulle bli avansement.

Niko Kovac leder Kroatia for første gang etter at Igor Stimac fikk sparken i kjølvannet av tapet mot Skottland. Selv om 42-åringen er nasjonalhelt i hjemlandet, har han likevel begrenset trenererfaring. Den gamle midtbanespilleren har ledet U21-laget i fire kamper, mens han kan vise til 12 måneder som assistenttrener i New York Red Bulls.

Kroatia endte på andreplass i Gruppe A – hele ni poeng bak gruppevinner Belgia. Igor Stimacs gutter holdt lenge følge med det belgiske stjernemannskapet, men vant ikke en eneste av sine fire siste kamper (0-1-3), og måtte følgelig ta til takke med andreplassen. Vatreni kan vise til 2-2-1 fra sine fem bortekamper i kvalifiseringen. Mario Mandžukić ble lagets toppscorer med tre fulltreffere i gruppespillet, mens ”brassen” Eduardo fant nettmaskene ved to anledninger. Mandžukić er priset til 5.60 i odds som kampens første målscorer.

Oppkjøringen til kampen har vært alt annet enn optimal for gjestene. Det kroatiske landslaget fikk nemlig ikke gjennomføre forberedelsene på Laugardalsvollur grunnet kraftig regnvær og sludd. Laget har i stedet vært nødt til å trene på et innendørs stadionanlegg i Kopavogur – like sør for Reykjavik.

Og det islandske været har vært til bekymring for dommer Alberto Undiano Mallenco. Den spanske kamplederen ankom island, sammen med UEFAs egen stadioninspektør Mark Blackbourne, allerede torsdag. Værmeldingen forteller oss at kroatene kan vente seg 0 grader og sludd fredag kveld.

Om lag 500 kroatiske tilskuere er ventet til oppgjøret. Vi tror imidlertid ikke de får særlig å glede seg over. I vinterlige omgivelser, foran et elektrisk hjemmepublikum lukter dette islandsk festaften. Dra frem skyr, hangikjöt, kleinur, laufabrauð og bollur. Og selvsagt litt mjöður.

Beste Spill:

Sats på Island til 4.00 i odds

Sats på 3-1 til 35.00 i odds