VM 2014: Hva skjer med Ukraina?


Så vel engelske fans som britiske medier reagerte med skuldertrekk på den forventede seieren over San Marino. Faktum er at de bør prise seg lykkelige. Laget som på forhånd ble regnet som de fremste utfordrerne til Roy Hodgsons menn - Ukraina - er i fullstendig oppløsning. Og det er ikke lenge siden de tok med seg en høyst kredibel uavgjort fra Wembley.

En av vertene for sommerens EM, viste England hva ordet "nedtur" egentlig handler om da de ble holdt til 0-0 mot Moldova. Etter gårsdagens nedslående hjemmetap mot Montenegro, er det faktisk usikkert om laget i det hele tatt evner å ta seg til Brasil 2014.

Hvis vi kan snakke om opptur i kjølvannet av Euro 2012, må det ha vært minimalt ettersom Ukraina ikke maktet å ta seg forbi gruppespillet. Kun to uker etter poengdelingen mot England, meldte trener Oleg Blokhin at han takket av for å ta tømmene i Dynamo Kiev.

Det er i sannhet ikke vanskelig å forstå hvorfor 59-åringen valgte å gå. Etter at han debuterte for Dynamo i 1969, noterte han seg for nesten 450 kamper i løpet av 19 år i klubben. Legg også til at den nyrike og ambisiøse klubben kan skilte med et flunkende nytt Olimpiyskiy Stadion, og en rekke spillere av internasjonalt format. Niko Krancjar og Miguel Veloso, for å nevne et par.

Da nyheten om Blokhin avgang ble offentliggjort, svarte presidenten for det ukrainske fotballforbundet at han var "sjokkert". Anatoliy Konkov og resten av styret fastholder at de akter å bruke god tid på å finne den riktige erstatteren.

I teorien er den en fornuftig løsning. Ukraina spiller tross alt ikke en kamp av betydning før de reiser til Polen 22. mars. Det gjenstår fremdeles å se hvor dyrt de må betale for den svake innledningen i VM-kvalifiseringen. Du må gjerne fnyse av England, men foruten Euro 2008-kvalifiseringen har laget en utsøkt statistikk å vise til de seneste årene. Utfordrerne har rett og slett ikke råd til å kaste bort et eneste poeng.

Ukrainas kommende privatlandskamper mot Bulgaria og Portugal kan ikke ses på som forstyrrende elementer. Andriy Schevchenko har lagt skoene på hylla, og landets unge talenter - som Andriy Yarmolemko og Maksym Koval - trenger å ta steget opp. Spørsmålet er hvem som skal lede dem? Midtbaneveteranen Andriy Tymoschuks prestasjoner på Wembley forteller oss at hans beste år er forbi. Unggutter som Yaroslave Rakitskiy har ikke utviklet seg som man kunne håpe på, og behovet for lederskap trengs nå.

De to landskampene mot Moldova og Montenegro var ment å skulle være Blokhins farvel som trener for Ukraina. I stedet ble han i all hast fraktet til sykehus med en blodpropp i nakken. Assistenten Andriy Bal endte opp med å lede laget, selv om han ikke regnes som en kandidat til å overta Ukraina på permanent basis.

Ukraina må få skuta på rett kjøl så kjapt som mulig. Lagets problemer kan imidlertid vært de beste nyhetene England opplever i denne landslagspausen.