John Stones er Englands forsvarsmal!


De beste ungguttene finner alltid en måte å presentere seg på.

For den 16-årige Wayne Rooney handlet det om den scoringen mot Arsenal. Jack Wilshire leverte på sin side en oppvisning mot Barcelona som langt overgikk hans 19 år på baken. Michael Owens stor gjennombrudd kom i Frankrike '98, da 18-åringen lekte seg med VMs store navn.

Slike øyeblikk vil alltid falle seg enklere for angripere og midtbanespillere - fotballens lover vil ha det slik. En scoring i grevens tid, eller et knippe iøyenfallende pasninger og driblerier, og vi er fullstendig himmelfalne. For forsvarsspillere, derimot, er det ikke fullt så enkelt. Det tar vanligvis lengre tid, og består av prestasjoner over tid som sammenlagt gir spilleren et navn - fordi taklinger ala Bobby Moore vs Pele i 1970 bare ikke skjer veldig ofte.

Og med dét, tar vi turen til John Stones, den 19 år gamle Everton-forsvareren. Han har markert seg som en engelsk landslagsspiller i emning. En slik som vil få klippekort i elleveren.

Stones er en ballspillende midtstopper som landslaget har vært på utkikk etter i lang tid. Han er sin generasjons Rio Ferdinand; en spiller som med sin kjølige selvsikkerhet i hjertet av Everton-forsvaret har fått tilhengere og eksperter til å falle i staver. Det skal kanskje mye til, men han kommer nærmere en VM-billett for hver kamp som går. Jeg er i alle fall en av dem som hadde vært strålende fornøyd om så skulle skje.

"Folk skal lete hardt for å finne en forsvarsspiller i bedre form i England", uttalte Evertons Leighton Baines tirsdag. Han snakker her om mannen som han har spilt ved siden av i Phil Jagielkas skadefravær.

"Jeg har veldig sans for John Stones", twitret Gary Lineker etter å ha sett Stones elegant, og uten særlig besvær, håndtere Rooney i Evertons 2-0 seier over Manchester United. "England er desperat dårlig besatt i hans posisjon. Han kan være en joker. Han besitter alt unntatt erfaring".

Mangel på erfaring er et åpenbart ankepunkt mot Stones' deltagelse i Brasil. Det er nok et argument unge forsvarsspillere møter, i motsetning til en ung angriper eller midtbanespiller. Nettopp fordi forsvarsspillere ikke innrømmes samme rom for feilskjær. Ross Barkley mangler erfaring, men hans eventuelle feil er mindre trolig å medføre baklengs. Vi ser ikke egentlig på Barkleys mangel på erfaring som noe som potensielt kan føre til at England går glipp av en scoring. Og det er kanskje litt naivt?

Stones har ikke vært feilfri denne sesongen. Han var å laste for et av baklengsmålene i 2-3 tapet mot Crystal Palace, hvis resultat meget vel kan ha kostet dem Champions League-spill kommende sesong. Og til tider kan mannens slappe pasningsspill skape problemer. Sistnevnte er imidlertid en sjeldenhet - noe en pasningssuksess-rate på like under 90% illustrerer (WhoScored.com).

Det tallet gjør at Stones befinner seg på 16. plass i divisjonen, noe som i sin tur beviser forsvarerens tekniske egenskaper. Han ligger til alt overmål over hver eneste forsvarer i Premier League - foruten John Terry. Som vi alle vet; Terry blir ikke å finne i sommerens Verdensmesterskap i Brasil. Stones er imidlertid i høyeste grad åpen for en invitasjon.

Vi ble gjort oppmerksom på nok et ekstremt oppløftende faktum av EFCstats, hvor tallknuserne kan fortelle at Stones kun har blitt driblet av ved tre anledninger denne sesongen. Det er det laveste antallet for samtlge forsvarere og midtbanespillere med minst 10 Premier League-kamper denne sesongen. Dersom disse tallene medfører riktighet, kan det tilskrives hans kombinasjon av fart og tålmodighet når han følger motstanderen. Stones legger ikke inn overilte taklinger, men heller ikke en spiller det er lett å overliste.

Ikke nok med det; Stones er jo fortsatt ung. I et nylig intervju med Dominic King (The Mail), kunne han fortelle at han bruker mange timer på å studere Europas beste. Det er åpenbart at noe av tiden har blitt benyttet til å ta Andrea Pirlo i nærmere øyensyn - noe "Panenka-straffen" han scoret mot Juventus i en vennskapskamp beviser. Stones kan kanskje fremstå som ydmyk, men det er noe ved ham - det samme som alle spillere trenger for å nå det desidert høyeste nivået. Det var tydelig den kvelden, og det har vært klart helt siden han sømløst gled inn i Evertons startellever.

Kan Stones snike seg med i Hodgsons 23 mann store tropp? Kanskje ikke dersom navnene skulle plukkes i dag. Men, dersom Stones avslutter sesongen sterkt, og således tvinger seg med blant Hodgsons føreløpige 30, kan han være jokeren vi ikke ventet. Dersom Hodgson virkelig ønsker å "være modig" og "risikere å tape" i sommerens sluttspill, hvor spillerne blir sendt ut på banen for å "utrykke seg selv", kan Stones få en ubetalelig erfaring bare ved å være med i reisefølget.

Jeg ville ikke satt penger på at det skjer, men definitivt satt surt oppsparte Peso på at Stones er Englands førstevalg på midtstopperplass når Euro 2016 sparkes i gang - og minst 10 år fremover i tid. Enkelte ganger handler det om en scoring, en prestasjon som annonserer en unggutts inntreden på fotballens store scene. Hva angår Stones handler dem om en jevn strøm av briljante forestillinger. 

Sats på at Stones og Everton ender blant de fire beste i Premier League til 4.50 i odds