Hodgson bør velge Baines og Cole, og la Shaw sitte hjemme!


England-manager Roy Hodgson akter å plukke sin 23 mann store tropp mandag, i tillegg til syv spillere på stand-by. En plass i VM-spill er prisen for de som får en telefon fra Hodgson. For de som står på vent, finnes det håp om at det likevel vanker en flybillett inntil Hodgson endelig bekrefter reisefølget den 2. juni. De som derimot ikke måte befinne seg blant de 30 har ingen grunn til å smile.

Hodgsons måte å løse dette på er den beste. Det er langt bedre for spillerne å vite hvor de står allerede nå, heller enn å bli inkludert i en 30 mann stor tropp hvor ingen egentlig vet hvem som er førstevalg.

Det største spørsmålet er kanskje hvem som skal bekle venstre backplass - hvor England har Leighton Baines, Luke Shaw og Ashley Cole til rådighet. Hodgson kan komme til å raske med seg alle tre, men det er kanskje å strekke det litt langt å hevde at noen av dem kan spille i en mer offensiv posisjon, eller på høyrebacken. Det vil i så fall bety at Hodgson tar med seg en spiller som etter alle solemerker følger mesterskapet fra sidelinja.

Som Craig Hope påpekte for Daily Mail, var VM i Italia '90 sist gang et andrevalgt på venstreback startet en VM-kamp. England bør beviselig ta med seg to av den nevnte trioen - men spørsmålet er hvem?

Baines er mannen som har posisjonen i sin hule hånd. Everton-spilleren har gradvis skjøvet Cole bakover i køen, gjennom sine stødige prestasjoner og den stadig større rollen han har fått i klubben - noe som i stor grad skal tilskrives en viss David Moyes. Forrige sesongs Baines leverte flere nøkkelpasninger i Premier League-sammenheng enn noen andre spillere - foruten magikeren David Silva. Det var heller ingen over Baines hva angår presise innlegg (2.8 pr kamp), og han var likeledes en av kun fire utespillere som startet samtlige 38 seriekamper.

Det skal legges til at tallene ikke har vært fullt så imponerende under Roberto Martinez, men Baines har fortsatt å høste ros. Martinez har vært så imponert over spillerens prestasjoner, at han til alt overmål har kalt Baines Englands svar på Philipp Lahm. En back så teknisk utsøkt at han kan benyttes sentralt på midtbanen. Lahm har inntatt den posisjonen for Pep Guardiolas Bayern München flere ganger denne sesongen. Baines har på sin side vært å finne på kanten.

Baines har 22 landskamper, og vil trolig bli å finne i startoppstillingen mot Italia 14. juni. Posisjonen i Hodgsons tropp er garantert - med forbehold om skader - så det egentlige valget handler dermed om hvem Englands landslagstrener ønsker som hans reserve.

Fremtidens valg er Shaw - Southamptons 18 år gamle sensasjon. En spiller som ligger an til en overgang til en toppklubb denne sommeren. En spiller som ble stemt inn på "Årets Lag" av sine medspillere. Shaw har vært i forrykende form i sin debutsesong i Premier League. Venstrebacken er fryktløs, og vil både signalisere en ny æra samt glede England-fansen dersom han blir plukket ut.

Dersom vi holder oss til statistikken; Shaw ligger bak Baines innefor en rekke kategorier. Pasningstreffsikkerheten er lavere, han har avlevert færre nøkkelpasninger, vunnet færre taklinger, lagt opp til færre scoringer og har faktisk til gode å score selv (Baines har fem fulltreffere denne sesongen - hvorav tre fra krittmerket). Shaw er bedre i luftrommet, og har vært langt bedre til å ta seg forbi motspillere.

Shaw vil tidsnok bli Englands Nummer 3, men for øyeblikket kjemper han for å være Baines' læregutt. Konkurransen kommer i form av Chelseas Cole - fast inventar på landslaget og en veteran med tre VM-sluttspill bak seg. 33-åringen spilte under Sven-Gøran Eriksson i 2002 og 2006, og Fabio Capello i 2010. Cole har startet Englands seneste 14 kamper i VM-sammenheng, men den kamprekken er snart i ferd med å få sitt endelikt.

Inntil nylig har Coles forhåpninger om VM-spill virket å være så godt som ikke-eksisterende. Forbigått av Cecar Azpilicueta på klubblaget, har en spiller som en gang i tiden ble ansett som en av verdens beste venstrebacker, fulgt Premier League-sesongen fra sidelinjen. Og gjort det nesten umulig for Hodgson å rettferdiggjøre en plass i VM-troppen. Kun i et lite knippe kamper har Cole vist oss hvorfor vi tidligere holdt av ham. 

Etter at han imponerte i semifinalen i Champions League og Chelseas seier på Anfield, skal det ikke stilles spørsmål ved Coles fysiske form. Om noe bør han være i fabelaktig form etter begrenset spill denne sesongen. Og mer lysten på å lykkes på fotballens største scene enn noen gang tidligere. Han er ikke lenger i samme stand til å utfordre motspillere, eller å legge en pasning som Shaw. Hva Englands supportere bør spørre seg, er hvem de helst vil se komme innpå fra benken i møte med angrepene til Italia og Uruguay?

Det rasjonelle svaret vil være Cole - en spiller med 107 landskamper, som har sett alt tidligere og som sømløst vil kunne ta plass dersom Baines blir skadet eller pådrar seg karantene. Når vil i tillegg tar med i betraktning at Chelsea-kollega Gary Cahill også er på landslaget, er valgte ytterligere opplagt.

Det vil være de som hevder at Shaw kan ha godt av erfaringen det er å være en del av VM-troppen. Men, ethvert landslag som benytter Verdensmesterskapet som et klasserom, fortjener ikke å være der i utgangspunktet. Hodgsons oppgave er å vinne fotballkamper, og verktøyet hans for å klare det er 23 fotballspillere - i optimal kombinasjon - for å klare nettopp det. Det betyr to stk venstrebacker i form av Baines og Cole.

Sjekk VM-oddsen her!