Gullballen-forsinkelse setter FIFA i forlengenhet... Igjen


Individuelle kåringer i en lagidrett er ulogisk, og i beste fall tullete jåleri. FIFA skal imidlertid ha honnør for at de har mål av seg å latterliggjøre Gullballen fullstendig. 

Det som en gang var fransk fotballs store feiring av ballkunstnerne, er nå Sepp Blatter & Cos rølpete lørdagsvorspiel. 

Avstemningen skulle egentlig vært avsluttet forrige fredag, og ville nesten garantert gitt seier til Franck Ribery. Det kan knapt sies å være en urett, sett i lys av at franskmannen var en av nøkkelspillerne i laget som vant Bundesliga, den tyske cupen og Champions League. 

Dessverre for Ribery har han nå like store sjanser til å vinne Gullballen som deg og meg. Det skyldes at FIFA, med sine O'store visdom, valgte å forlenge avstemingen - og til alt overmål inviterte juryen til å stemme på nytt. Nyheten ble ironisk nok annonsert kort tid etter at Cristiano Ronaldo hadde levert en strålende prestasjon i flomlyset mot et utspilt svensk landslag. 

La det være sagt først som sist; Ronaldo er ikke bare en av de største fotballspillerne i sin egen generasjon. Han er en av tidenes beste. Du kunne plassert denne adonis-figuren; den høyst disiplinerte maskinen, i enhver tidsalder og jeg kan garantere at han hadde vært best. Det er kun på grunn av Lionel Messi - en herremann jeg er usikker på om er av denne verden - at han sjelden blir sin rettmessige del av rosen til del. 

Dersom Gullballen skal tilfalle den personen som har gjort det største personlige fotballsko-avtrykket i 2013, er det ingen tvil om at Ronaldo er en solid utfordrer. Selv om stakkars Ribery, alt sølvtøyet han har rasket med seg, med rette kan hevde at Ronaldo faktisk ikke vant noen ting. 

Men, det er bare ikke slik Gullballen skal avvikles. Avstemningen var avsluttet. Stemmene talt opp. Du kan ikke bare endre reglene fordi utfallet ikke passer deg. 

FIFA hevder at beslutningen om å utvide fristen, samt å la juryen få endre stemmegivningen, kun skyldtes lav valgdeltagelse. Vi spurte om å få tilgang på tallene, men fikk ikke svar. Vil er så vel ansett organisasjon som FIFA virkelig tukle med et valg for å sikre at "deres" kandidat vinner? Det får vi vel aldri vite, regner jeg med.

Uten håndfaste bevis, hevder kynikere at denne tilsynelatende valgfarsen er et verk icenesatt av Sepp Blatter. Hvorfor? Jo, for å bøte på skaden han forårsaket da han snakket Ronaldo ned foran et fullsatt Oxford Students Union-publikum. Så synd, dersom dét er tilfelle. Spesielt ettersom det han sa var ganske morsomt, og trolig er det eneste gode Blatter har gjort for fotballen. 

Ronaldo, forståelig nok, var ikke enig i Blatters beskrivelse av seg selv. I en rasende Facebook-melding hevdet han at Blatters gjøn "tydelig viser den respekt og omtanke FIFA har for meg, for min klubb og mitt land. Mye kan forklares nå". 

Det er et nokså stort sprang fra å tulle litt, og så å bruke dét som bevis for en konspiratorisk valgseier. Jeg mener, han gjorde kun narr av måten Ronaldo går på. Det var knapt snakk om karakterdrap. 

Men, Blatter kan knapt ta seg råd til at en av verdens mest verdifulle promotører av fotballen beskylder ham for å ha favoritter. Han har behov for å bli elsket av den store mannen. Det er snakk om mannen som  dro Mandela ut av sykesenga kun for å bli tatt bilde av under VM i Sør Afrika. 

Ronaldo kan meget vel fortjene å vinne Gullballen. Eller ikke. I et år hvor europeisk fotball har vært dominert av et visst tysk fotballag, er ideen om en individuell pris uansett teit. Å endre spillereglene i etterkant - bare for å få ønsket resultat er derimot latterlig. Nok en gang har FIFA gjort seg til latter.