Fotball-VM: 10 ting du trolig ikke visste (1)...


1. VM-premien slik vi kjenner det i dag - Jules Rimet-troféet - så faktisk ikke dagens lys før Verdensmesterskapet i Tyskland i 1974. Fra den spede starten i Uruguay, 1930, var det denne (bildet) som ble forært vinneren - den greske seiersgudinnen Nike i 4 kilo gull. 

2. Vi skal holde oss til VM 1930 i Uruguay: 19 minutter ut i oppgjøret mellom Mexico og Frankrike - på Pocitos Stadion - konverterte Lucien Laurent Ernest Liberatis' presise innlegg. Franskmennene gikk til slutt seirende ut med sifrene 4-1 foran 1000 (!) tilskuere. 

3. Man kan trygt hevde at tilskuertallene tok seg opp iløpet av 1930-turneringen. Hele 80.000 var på plass til oppgjøret på Centenario for å bivåne Argentinas 6-1 seier mot USA. 

4. Tiltroen til motstanderen var kanskje ikke på topp i historiens første VM-finale. Finalistene Argentina og Uruguay insisterte nemlig begge på å benytte en ball som var produsert i hjemlandet. Enden på visa ble at dommer Jan Langenus måtte ty til Kron-og-mynt for å avgjøre disputten. Argentina vant myntkastet, og det var således deres ball som ble brukt. Ubekreftede ryktet vil ha det til at Uruguays ball ble benyttet etter hvilen. 

5. Hele 20.000 argentinere fant veien til VM-finalen i Montevideo. Allerede flere timer før kampstart hadde 90.000 kommet innenfor stadionportene. Argentina ledet 2-1 ved pause, men Uruguays trener Alberto Suppici må ha sagt noen magiske ord i hvilen. Den enarmede spissen Hector Castro satte inn vertsnasjonens fjerde for dagen, og dermed sluttresultatet 4-2.

6. Forarget over de europeiske nasjonenes lunkne holdning til 1930-turneringen, valgte Uruguay å boikotte VM i Italia fire år senere. Uruguay er den eneste vinneren som har avstått fra muligheten til å forsvare tittelen.

7. Den legendariske italieneren, Vittorio Pozzo, - med tilnavnet "Den Gamle Mester" - tok med seg landslaget til et avsondret fjellhotell i forkant av VM på hjemmebane i 1934. Det eneste som stod på agendaen var taktikk. Pozzo hadde utviklet et 2-3-5/2-3-2-5-system som skulle bli kjent som "Sistema". Pozzos formasjon skulle gi Italia to strake VM-titler og ett OL-gull.

8. Italia beviste umiddelbart at de ikke utelukkende avholdt VM for gjestfrihetens skyld i sin åpningskamp i 1934. Hele 7-1 ble resultatet mot USA. 

9. Italia tok seg helskinnet gjennom kampene mot Spania (etter ekstraomganger) og Østerrike (1-0). I finalen ventet Tsjekkoslovakia - et lag som på sin side hadde gjort av med Tyskland (3-1) i forrige kamp. Det var tsjekkerne som tok ledelsen 13 minutter før slutt med en scoring signert Antonin Puc. Fem minutter senere maktet Raimundo Orsi å bringe balanse i regnskapet - og følgelig ekstraomganger. Pozzo valgte deretter å bytte posisjonene til Schiavio og Guaita. Førstnevnte sendte Italia til sin første VM-tittel i det 98. spilleminutt.

10. Belgias første fotballproff - Raymonde Braine - kunne meget vel vært å finne i '34-turneringen. Etter overgangen til Sparta Praha som 23-åring, hadde Braine tatt to seriemesterskap, og endt som toppscorer like mange ganger med den tsjekkiske hovedstadsklubben. Til tross for at Tsjekkoslovakias fotballforbund la 100.000 Koruna på bordet, valgte belgieren å forbli trofast til sitt fødeland. Angriperen hadde fine år på landslaget, og rundet av med 26 scoringer iløpet av 54 landskamper.