Europa +Vinter-VM = Sant


Avgjørelsen om å legge VM 2022 til Qatar er galskap. Selvsagt.

Fotball er et internasjonalt spill, og veksten i interesse skal stimuleres i hvert verdenshjørne. Idéen om å tvinge så vel spillere som fans til å trosse temperaturer på i overkant av 40 grader er ikke bare tullete - det er farlig. Ingen av oss trengte å vente på at Sepp Blatter skulle fortelle oss dét. 

Etter å ha besøkt Midtøsten ved et par anledninger, er alt man ønsker seg et iskaldt hotellrom med aircondition eller et svalende svømmebasseng for å slippe unna den brennhete sola. Bare tanken på å skulle løpe, takle og hoppe under slike forhold er det reneste vannvidd. 

Hva fikk så FIFA til å tildele et av verdens fremste sportsbegivenheter til oljerike Qatar? Hmm... vi klør oss fortsatt i hodet. Men, som man reder ligger man. 

Blatters kommentarer denne uken - om at turneringen bør avvikles på vinterstid - er, sett bort ifra at den kommer to år for sent og er innlysende, mer logisk enn å sette spillere og supporteres helse på spill. Erkjennelsen av at det er umulig å temeraturregulere et helt land var kanskje utslagsgivende for Blatters konklusjon. Tross alt, et vinter-VM er - om ikke en god en - i alle fall en idé. 

Verdensmesterskapet er vel så mye en folkefest i gatene som det handler om publikum på tribunene. Selv om tanken på fans som møtes i Europa og Nord Amerika iført snow-jogs er fiffig, er folks sikkerhet det viktigste. 

Qatar forsikret verden om at de hadde mulighet til å bygge stadia rundt om i landet (som er mindre enn amerikanse Connecticut) og som ville være temperaturregulert. De burde strengt tatt få lov til å levere hva de har lovt. Den sunne fornuften må imidlertid seire. Å tvinge fans til å reise i slike temperaturer er ingen god idé. 

Arup Associates - et selskap som ble hyret inn for å ta seg av Qatars arkitektoniske visjon for 2022, bygde en protoype med 500 sitteplasser for å overbevise FIFAs representanter om at VM-søknaden var realistisk. Basert på de $25 millioner det kostet å bygge modellen, vil kostnadene for samtlige anlegg beløpe seg til $25 milliarder. 

Nå handler det ikke om kostnader lenger, men snarere sikkerhet. Store deler av den sørlige hemisfæren har vært tvunget til å sette fotballsesongen på vent i forbindelse med VM. Og det har ikke gjort nevneverdig skade. Denne gangen, derimot, vil FIFA måtte gå spissrotgang mellom alle de store ligaene. La oss tippe Manchester United og Real Madrids meninger vil bli tillagt betydning. 

FIFA har ødelagt VM 10 år før det skal avholdes - en rekord selv etter deres egne standarder. Turneringen skal og må avvikles før eller senere. For å kunne gjennomføre mesterskapet, uten at noen vil ha behov for umiddelbart medisinsk assistanse, må det finne sted på vinteren. 

De kan meget vel ha brukt nærmere to år på å innse det, men vinter-VM er eneste farbare vei. Og er det ikke på tide at Europa begynner å planlegge det samme? 

Kunne de ikke bare gitt VM til Australia i stedet?