Har Mesut Özil gitt opp allerede?


Michael Da Silva mener Arsene Wenger er nødt til å foreta seg noe, ettersom Arsenals rekordkjøp fortsetter å slite...

Selv i minuttene etter at Arsenals Champions League-eventyr hadde fått seg et kraftig skudd for baugen, fikk ikke Arsene Wenger seg til å kritisere Özil. Mannen som nesten egenhendig skulle sørge for en ny æra på the Emirates.

"Han var påvirket av straffemissen", uttalte Wenger, der han lette etter ord for å unnskylde spilleren som kostet £42.2 millioner. "Han fortsatte å riste på hodet både 5-10 minutter etter hendelsen".

Hvem vet hva Wenger måtte tenke i sitt eget, helt private sinn. Men, det vil komme en tid hvor franskmannen må være ærlig med seg selv. Det kan med rette hevdes at Tomas Rosicky skulle ha startet kampen på bekostning av Özil. Med enda større tyngde kunne man argumentert for at Özil - og ikke den energiske, hardtarbeidende Santi Cazorla - skulle blitt ofret etter at Wojciech Szczesny fikk marsjordre. 

Onsdag kveld var Özils mulighet til å stråle; til å minne Arsenal - så vel som tyske fans om hvilke kvaliteter han besitter i overflod. Likeledes; hva han er i stand til å prestere på fotballens fornemste scene. Så går han altså hen og leverer en til de grader tannløs forestilling. 

Ikke engang lagkamerat Mathieu Flaminis overhøvling - etter at han ikke ga venstrebacken Nacho Monreal beskyttelse - var egnet til å sparke Özil i gir. Tyskerens reaksjon? Å bøye hodet, avfeie franskmannen for deretter å bidra med lite offensivt og null defensivt. Kroppsspråket var ikke til å misforstå.

Det faktum at Özils prestasjoner i Arsenal-trøya kjapt har gått nedover, har heller ikke gått de tyske mediene hus forbi. Die Welts jorunalist, Lutz Wöchener, skrev følgende etter gårsdagen: "Özil virker sliten og kunne ha godt av en pause hvor han tenker over sin egen fremferd. Han er en formidabel spiller, men slett ingen leder". 

For hver uke som går, uten at Özil er i stand til å dra seg selv opp etter ørene, samler Mario Götze stadig større støtte som Tysklands foretrukne nøkkelspiller i sommerens VM. I løpet av de seks ukene hvor Özil har levert kun én målgivende for Arsenal, har Götze skrevet seg inn i målprotokollen to ganger, og servert lagkameratene ved fire anledninger. Det er en statistikk som blir ytterligere imponerende tatt i betraktning av konkurransen med Xherdan Shaqiri og Thomas Müller. Götze spiller nemlig ikke fra start hver uke.

Kommende lørdag møter Arsenal Sunderland - klubben Özil møtte i sin første Premier League-kamp tilbake i september. Den gang virket ballen å være som limt på støvlene hans, i en debut hvor han strålte. Han la opp til scoring etter 11 minutters spill, og endte kampen på det vinnende laget. 

Men, det virker lenge siden nå. Sannheten er at Özil ikke synes å spille med hjertet om dagen. Er han misfornøyd? Har han ikke evnet å finne seg til rette i London? Har han i det hele tatt brydd seg med å lære engelsk? 

Den siste habile oppvisningen signert Özil kom med scoringen i Arsenals 1-1 mot Everton tidlig i desember. I den kampen var han lagets soleklart beste spiller. Fra og med neste kamp, the Gunners' pinlige 3-6 tap på Etihad, som endte med kritikk av Per Mertesacker for at han ikke applauderte de tilreisende supporterne, har ikke Özil vært den samme. 

Hans svake kamper hadde ved glemt som ved et trylleslag med en fremragende oppvisning mot Bayern - og han er så absolutt i stand til det. Snarere misset han sitt tredje strake straffespark, og gikk surmulende rundt på matte de etterfølgende 84 minuttene. Ute av stand til å gjøre jobben han var satt til. 

Spillere som Özil - slike som oser stil og vinnermentalitet - trenger ofte å la tvilen komme dem til gode. For slike talenter er tross alt sjelden vare. Men, Arsenal lider av Özils langvarige formsvikt fordi problemet egentlig sitter mellom ørene hans. Skal du oppnå suksess i engelsk fotball, beror det ikke utelukkende på tekniske ferdigheter. Det kreves innsats og vilje i tillegg. 

Det eneste Wenger kan gjøre, er å la Özil få sitte på benken i noen kamper. Og samtidig håpe at han finner tilbake til så vel form som stolthet. 

Sats på kveldens Europa League-kamper her!