FIFA må vurdere regelendringer etter Szczesnys røde kort!


FIFA må ta grep. Straffespark OG rødt kort er uhørt, mener Unibets Adrian Clarke...

Arsenal ble ikke bare slått av et briljant Bayern-mannskap onsdag kveld. De måtte også gi tapt for en latterlig regel.

Det var ikke skuespill. Det var heller ikke en dommertabbe. Følelser og protester mot dommeren til side. Det var snarere etter regelboka. Wojciech Szczesny måtte rett og slett sendes av banen etter at han hindret Arjen Robben i klar scoringsposisjon.

Som underholdning - en kamp som allerede boblet over med drama og spilleglede - var oppgjøret ødelagt. De kunne gjerne be høyere makter om hjelp, men the Gunners hadde små eller ingen mulighet til å stå imot et lag som Bayern. 

Hvorfor regelen er latterlig

Regelen ble innført for å stoppe kreative spillere fra å forhindre klare målsjanser. I fortsettelsen; å håpe av motstanderen ikke evner å sette inn den etterfølgende straffen. Intensjonen er både god og fullt forståelig. 

I mange sammenhenger, derimot, er det ikke snakk om at kynisme er involvert. Men, fordi slike hensyn ikke tillegges relevans, må straffen deles ut. Uten rimelighetshensyn.

Så; felte den polske keeperen Robben med overlegg? Selvsagt gjorde han ikke det. Han gjorde kun jobben sin, der han forsøkte å gå seirende ut av en 50/50-duell. En situasjon han er betalt for å håndtere. 

Forbrytelsen? Jo, han tapte duellen mot en smart hollender. En som var så vel kjapp og briljant. 

Den doble straffen i form av straffespark og rødt kort var altfor strengt. Ni av ti ganger er det akkurat slik jeg anser disse "bakerste mann"-situasjonene. 

Michel Platini, en mann som vil ønske å styre fotballen når Sepp Blatter endelig må takke av, er enig i mitt syn. I desember ble han sitert på følgende: "Det virker i overkant. Straffesparket i seg selv er avstraffelse tilstrekkelig. Jeg tror det er noe de fleste i FIFA og UEFA er enige i. Ett eller to av landene som utgjør "The International Board" er derimot lite villige til å foreta endringer". 

Det er forresten Storbritannia. FIFA-komiteen det er snakk om, inneholder medlemmer fra England, Skottland, Wales og Nord-Irland. 

Alternativene... Midlertidig utvisning? Straffespark fra distanse?

Selv om jeg er enig med franskmannen syn på denne regelen, foretrekker jeg 10-15 minutter som midlertidig utvisning heller enn kravet om gule kort. 

Dersom en spiller forhindrer en klar scoringsmulighet, kynisk eller ei, bør spilleren tilbringe... vel, la oss si 20 minutter på benken.

Treneren må da bestemme seg for om det er verdt å bytte ut keeperen, eller i stedet benytte en utespiller mellom stengene - dersom det var en målvakt som var synderen, vel og merke. Dette avhenger selvsagt av hvor lenge som gjenstår av kampen. 

Det er en klar straff, men ikke i overkant, ettersom forseelsen trolig handler mer om timing enn noe overlagt. Dersom en "klar scoringssjanse" ble forhindret innenfor straffefeltet, vil det utelukkende være snakk om straffespark. Ikke dobbel avstraffelse, slik tilfellet er i dag. 

Dersom en forseelse hadde funnet utenfor sekstenmeteren - og dette kan i sannhet være til avskrekkelse for de som har gjort fellinger til sin levevei - hvorfor ikke tildele et "friskudd", eller et straffespark fra distanse, om du vil. 

Et alternativ (og dette er noe jeg virkelig har sansen for) kan være å la spilleren som ble felt på prøve seg uforstyrret en-mot-en i møte med målvakten. Drama, spenning, og for å være ærlig: Så får vi kanskje se hvor "klar" målsjansen var i første omgang?

La oss komme med alternativer til en regel som kun er urettferdig. Du har nå pløyd igjennom resultatet av mitt lyse øyeblikk. Noe å tygge på, ikke sant?