Champions League, tippetips: Viktoria Plzen vs Zeljeznicar Sarajevo


Viktoria Plzen 1.48, uavgjort 7.50, Zeljeznicar Sarajevo 15.00

Tsjekkerne kommer fra den tradisjonsrike byen Plzen – som kanskje er bedre kjent for Pilsner øl enn fotball. Selv om mange lo godt av klubbnavnet for en del år tilbake, er det samme klubb som gjorde av med nettopp RBK i Champions League-kvalifiseringen i 2011. Tsjekkerne vant 1-0 på Lerkendal, mens de slo til med 3-2 hjemme på Doosan Arena (se under).

Trener Pavel Vrba overtok tømmene i 2008, og ledet klubben til sitt første seriemesterskap i 2011, og påfølgende gruppespill i Champions League den påfølgende sesongen. I 2012/2013 tok laget seg til de 16 siste i Europa League, før tyrkiske Fenerbahce ble for sterke. La oss konkludere med at vi ikke har å gjøre med førstereisgutter i europeisk sammenheng. Oddsen på hjemmeseier er 1.12.

I Marek Bakos har Plzen er stødig scoringsleverandør. 30-åringen kan skilte med 42 seriemål i løpet av 105 kamper for klubben. Den forhenværende Ruzomberok-spilleren var en solid bidragsyter i fjorårets marsj mot seriegullet, da han noterte seg for 10 fulltreffere.

Zeljenznicar Sarajevo er et relativt ferskt bekjentskap for de fleste av oss. Likevel har de altså puslet med ballspill helt siden 1921, og bare så du vet det: Zeljenznicar betyr ”Jernbanearbeider”. Sarajevo-laget føyer seg dermed inn i en lang rekke av klubber som ble stiftet av nettopp jernbaneansatte. Vi nevner i fleng; Crewe Alexandra, Newton Heath (Manchester United) og argentinske River Plate.

Bosnierne har en stolt historie å vise til. Problemet er bare at vi skal et stykke tilbake i tid for å finne sist de svingte seg i de virkelig store høyder. Zeljenznicar spilte seg til kvartfinale i UEFA Cupen i 1971/1972 da de røk mot ungarske Ferencvaros, før de avanserte helt til semifinalene i 1984/1985 (tap mot ungarske Videoton). I nyere tid har det som regel endt med exit i 1. eller 2. kvalifiseringsrunde.

Trener Amar Osim ledet klubben til seriegull i fjorårssesongen, mens angriper Eldin Adilović sørget for 18 scoringer. Spissen forsvinner etter alle solemerker til greske AEK Athen i disse dager, slik at bosnierne vil ha ytterligere problemer med å sikre seg avansement.

Det er i sannhet ikke mange spillobjekter her, men vi bør kunne utnytte at hjemmelaget er så vidt overlegne.

Beste Spill:

Sats på Viktoria Plzen med 0-1 i handicap til 1.48 i odds

Sats på Over 2.5 scoringer til 1.50 i odds