Champions League, taktisk vurdering: Manchester United vs Bayern München


LAGNYHETER

Overskriftene forteller oss selvsagt at Manchester Uniteds Robin van Persie ikke blir i se i aksjon grunnet en kneskade. Det største problemet kan likevel vise seg å være backplassen. Patrice Evra er nemlig suspendert, noe som innebærer at Alexander Buttner får tillit. Rafael ble tatt av banen ved pause i 4-1 seieren over Aston Villa, men er klar på at det kun var for å være på den sikre siden. Brassen stod likevel over treningen mandag, og dersom han ikke blir spilleklar er United i store vansker. Antonio Valencia - hvis spiller meget vel kunne fått defensivt ansvar her, er på sin side tvilsom grunnet betennelse. Chris Smalling og Jonny Evans var begge i trening mandag, men er like fullt navn med spørsmålstegn bak. Bayern må plukke elleveren uten midtstopper Dante tilgjengelig, mens midtbanespiller Thiago Alcantara pådro seg en kneskade i lørdagens 3-3 kamp mot Hoffenheim.

 

UNITEDS BAKRE REKKE

Dersom Rafael ikke rekker kampen, blir det trolig Valencia eller Phil Jones på høyrebacken, mens Rio Ferdinand og Nemanja Vidic atter igjen utgjør lagets stopperduo. Parhestene virket en gang som det ideelle partnerskapet; Ferdinand som fotrapp og god til å lese spillet, mens Vidic alltid har handlet om kraft og aggresjon. I 2008/2009-sesongen satte de Premier League-rekord med 13 kamper uten baklengs på rad. Skader og års elde har naturlig nok satt sine spor, og nevnte virker som en hel evighet siden. På en måte; ved at United uansett kommer til å være på hæla i mesteparten av kampen, gjør bruken av dem til et langt mindre sjansespill enn hva tilfellet ville være i en kamp mellom jevnbyrdige motstandere. Duoen kan parkere på kanten av sekstenmeteren - hvor de holder forsvarslinja - og således etterlate lite rom bak. Det gir United mulighet til å benytte Jones som murbrekker defensivt på midtbanen, hvor han kan stoppe Bayerns angrep. Like fullt; sett i lys av hvordan United trøblet med Manchester City forrige uke, er det vanskelig å se hvordan de kan skape problemer for de regjerende Champions League-mesterne. Spesielt med en reserve-back på venstresiden. 

 

FORMASJON


United forsøkte 4-3-3 mot City forrige uke, og skrinla eksperimentet etter 10 minutter. Mot Bayern vil trolig United føle det som om de er utstyrt med en altfor liten dyne - det vil nemlig alltid være et område som de ikke makter å dekke mot en motstander som Bayern. Dersom United har ambisjoner om å slå Bayern, vil de være nødt til å bruke to kantspillere i fremskutte roller - som angriper tyskernes backer. Tatt i betraktning hvordan det vil blottlegge en midtbane - som har slitt med å hanskes med selv ordinære Premier League-motstandere - og David Moyes' konservative tilnærming - er det mer trolig at United parkerer bussen. De vil absorbere gjestenes press, og heller se om de kan ta Bayern på overganger.

Spørsmålet er bare om sistnevnte plan skal gjennomføres ved 4-4-1-1 eller 4-3-3. Argumentet som taler for 4-4-1-1, er at ved å bruke Wayne Rooney bak Danny Welbeck, vil United kunne sette fart på overganger og ta Philipp Lahm ut av spill. Sistnevnte er den som bestemmer tempoet fra dypt på Bayerns midtbane. Shinji Kagawa, som var involvert i fire seiere over Bayern som Borussia Dortmund-spiller, kan også bli å finne bak Rooney. To lagdeler a fire spillere er en naturlig, defensiv oppstilling, som også vil bidra til å beskytte backene mot Arjen Robben og Franck Ribery. Men, så var det dette med personell, da. Dersom Jones benyttes i "muskelrollen" på midtbanen, betyr at valget står mellom Michael Carrick og Ryan Giggs med henblikk på hvem som tar plassen ved siden av. Valencia, dersom han friskmeldes, vil være et naturlig valg på høyrekanten. Hva med venstre flanke? Siden Nani på alle måter har falt i unåde, er Ashley Young eneste alternativ.

Med 4-3-3 kan Jones bli flankert av Carrick og Giggs - to spillere som evner å holde posisjonene og ikke kaste bort ballen. Rooney vil da fungere som ensom spiss, men Valencia på høyrekanten. Det sentrale spørsmålet er igjen venstrekanten. Welbecks fart vil kunne være en stor fordel, og han kan saktens evne å gi Rafinha problemer. Det kan imidlertid også gjøre sitt til at Buttner blir stående alene mot Robben. Hvis ikke ham, ja, da er Young atter igjen eneste alternativ.

 

BAYERNS UTVALGTE


Pep Guardiola er en mester i å justere taktikken i forkant av spesielle kamper. Å skulle forsøke å tippe hva han akter å foreta seg er fåfengt. Med Dante suspendert, er det trygt å anta at Javi Martinez tar plass ved siden av Jerome Boateng, mens Lahm tar plass sammen med Bastian Schweinsteiger sentralt på midtbanen - i Thiago Alcantaras fravær. Siden United trolig velger å ligge lavt, kan Guardiola meget vel finne på å gå for Götze som "Falsk nummer 9", men Thomas Müller bak der igjen. Eventuelt kan han velge å satse på Mario Mandzukic og Toni Kroos' fysiske kvaliteter. 

 

VURDERING

Underlige ting kan selvsagt skje, men det er vanskelig å se for seg hvordan United kan holde Bayern fra livet. Selv 7.15 i odds for hjemmeseier virker ikke fristende. Når vi alle vet hvordan United har slitt mot å skape noe som helst i nylige hjemmekamper mot Liverpool og City, er Bayern-seier uten baklengs (2.45) besnærende.