Champions League, Taktisk vurdering: Madrid vs Bayern München


Kveldens semifinale i Champions League inkluderer to av Europas tungvektere.

Bayern München vs Real Madrid betyr også at Pep Guardiola og Carlo Ancelotti møtes for første gang, noe som krydrer dette oppgjøret litt ekstra.

Bayern håper å bli den første klubben som forsvarer Champions League-tittelen, mens Real MAdrid på sin side er desperate etter å ta sitt første trofé siden 2003. Noen som snakket om at vi ikke har en klassiker i vente?

Antatte lagoppstillinger

Gareth Bale, Reals store helt i Copa Del Rey-finalen, er tilbake i trening etter å ha stått over mandagens økt grunnet influensa. Waliseren bør bli å finne i tospann med "Årets Spiller" i verden - Cristiano Ronaldo. Sistnevnte er frisk og rask igjen etter å ha vært ute i noen kamper. Marcelo meldes også å være tilbake i trening igjen. 

Bastian Schweinsteiger og Javi Martinez er begge tilbake fra suspensjon, mens Thiago Alcantara og Xherdan Shaquiri fortsatt ikke er tilgjengelige for de regjerende mesterne. Pep Guardiola kan ellers plukke fra en fulltallig tropp.

 

Kan Bayern demme opp for Cristiano Ronaldo?

Cristiano Ronaldo har vært Real Madrids beste spiller i Champions League denne sesongen. Ronaldo gikk glipp av Madrid-klubbens tap mot Borussia Dortmund i forrige runde, men var atter igjen en nøkkelfigur i 3-0 seieren over Dortmund i forkant. Ronaldo var i godt gammelt slag i sistnevnte oppgjør, hvor han i tillegg noterte seg for scoring. Det betyr at portugiseren står bokført med 14 scoringer på kun åtte kamper i årets turnering.

Som vi kan se av illustrasjonen under, har Ronaldo tilbragt mye tid i motstanderens sekstenmeter, til tross for at han har tilhold på venstrekanten i angrepet:

Ronaldo er alltid en trussel på venstre flanke, ettersom han alltid søker innover sentralt og bytter plass med Karim Benzema. Det var nettopp på venstrekanten at Patrice Evra sørget for den første scoringer på Allianz Arena, og Bayern München virker ikke patente hva angår å forsvare flankene sine (som de beviste i to oppgjør mot Arsenal). Ronaldo er selvsagt spilleren å se opp for, og når han først kommer i posisjon avleverer han skudd - hele 6.9 forsøk pr kamp i Champions League. Vi trenger ikke frykte at han er beskjeden i oppgjøret mot Bayern.

 

Kan Bayern utnytte ballinnehav?

Bayern München kan skilte med 69% ballinnehav i årets turnering, mot Real Madrids 56%. Pep Guardiolas lag satser alltid på tålmodig oppbygning av angrepene, med dertil hørende pasninger og bevegelser (om og om igjen). Selv om de sikkert vil låne kula mest på Santiago Bernabeu, er de nødt til å sikre at de ikke blir tatt på senga på overganger. Mot spillere som nettopp Ronaldo og Gareth Bale.

Bayern slet i den første kampen borte mot Manchester United - hvor de hadde ballen hele 70% av tiden. Likevel kom de ikke til mer enn tre skudd på mål. I det andre oppgjøret hadde de så absolutt ballen mest, og gikk seirende ut med 3-1. Men, selv i den kampen evnet ikke Bayern mer enn fem forsøk mellom stengene. Real Madrid er et langt bedre lag enn Manchester United, og Guardiolas gutter må således sørge for å gripe sjansene de får. Kanskje kan det lønne seg å starte med en utpreget spiss i en så vidt viktig kamp på Bernabeu? Å gå for en naturlig angriper som Mandzukic gir Bayern et oppspillspunkt for innlegg, og et langt farligere våpen enn en "Falsk Nummer 9". Hva angår ballinnehav kan Bayern München kjapt få lære at det er kvalitet - ikke kvantitet - som gjelder.

 

Conclusion

Pep Guardiola har møtte Real Madrid 15 ganger iløpet av trenerkarrieren, og vunnet totalt ni av dem. På alle måter en imponerende statistikk. Disse to semifinalekampene mot Real er Peps hittil viktigste kamper som Bayern-manager, når han nå skal forsøke å gjøre tyskerne til det første laget som forsvarer Champions League-tittelen. Los Blancos er imidlertid desperate etter suksess, ettersom hovedstadslaget ikke har vunnet denne turneringen siden 2003. Spanjolene har imidlertid vunnet Europacupen/Champions League ni ganger tidligere.