Champions League-finalen: Dortmunds Gundogan kan fylle Götzes sko


Mario Götzes skadeproblemer kunne knapt kommet på et verre tidspunkt. Dortmund spiller sin viktigste kamp på 16 år, og det er lett å anta at Die Borussens sjanser forsvant med midtbanespillerens sykemelding. 

Götzes utvikling under Jürgen Klopp gikk så visst ikke upåaktet hen. Pep Guardiola - Bayern Münchens nye trener - var kjapt ute med sjekkheftet. Men, €37 millioner-mannen er ikke uerstattelig. Dortmund utklasset Bayern med kalassifrene 5-2 i DFB-finalen for under ett år siden - uten den unge playmakeren på banen. 

Mye har imidlertid endret seg siden den gang. Ikke minst salget av Shinji Kagawa og Nuri Sahins retur. Nå som Dortmund må klare seg uten Götze, ligger det trolig an til at Ilkay Gundogan får tillit fra start. 

Gundogan har tilbragt sine to seneste år i Dortmund i "Xavi-rollen", hvor han har fungert som forfordeler og midtbaneanker. Han vil trolig bli benyttet i en mer fremtredende rolle på Wembley, hvor å skape sjanser for Robert Lewandowski er hovedprioritet. Marco Reus vil etter alle solemerker flyttes inn sentralt. 

Bayern sannsynligvis vil ha ballen mest, og akter å utnytte overtaket de har spiller-for-spiller. Dortmund kan på sin side dra fordel av å stille i en mer defensiv formasjon. Det vil innebære at Sahin får ansvaret for angrepsvillige Thomas Müller, mens Gundogan ligger som en klegg på Javi Martinez. 

Klopp har tidligere bevist at han er en taktiker av rang på Signal Iduna Park. Treneren vil forsøke å få maksimalt ut av den anvendelige Gundogan. Det betyr i sin tur at Sahin og Lars Bender får oppdraget med å sende ballen til 22-åringen så raskt som mulig. Selv om vi meget vel kan få oppleve et ensidig Bayern-press kampen igjennom, er det like trolig at vi får se kjappe kontringer med Gundogan som arkitekten. 

Den tidligere Nüremberg-spillerens evne til ballgjenvinning og å holde seg i posisjonen sin, har gjort Gundogan til Dortmunds nøkkelspiller - etter at Kagawa gikk til Manchester united. Midtbanespilleren kan i tillegg vise til å være den mest pasningssikre av Dortmund-spillerne denne sesongen. Ikke overraskende at Barcelona sies å være interesserte. 

Bayern er soleklare favoritter i forkant av oppgjøret lørdag. Med god grunn. Man skal være passe "borte" dersom man ikke har bitt seg merke i 7-0 sammenlagt over et (fremdeles) meget godt Barca-mannskap. Men, som andre har nevnt tidligere, Bayern har hatt for vane å gjøre livet vanskelig for seg selv i slike storkamper. Med Gundogan i en offensiv rolle, kan sesongens siste Klassiker likevel ikke være så avgjort som mange vil hevde.