Barcelonas innkjøpspolitikk har kostet klubben dyrt


Noe er galt i Barcelona - men ikke ungdomsakademiet.

Tapet på San Siro i den første Champions League-kvarten, burde vært et signal om at Barcelonas taktikk med hell kunne trengt et par justeringer. 

Returoppgjøret på Camp Nou var slett ingen festforestilling, men tilstrekkelig til å maskere den svake forestillingen fra foregående kamp. 

Barcelonas spill er ofte så glimrende at vi glemmer detaljene. Kanskje klubben selv også burde begynne å lese det med liten skrift. Måten laget tapte på mot Bayern München forrige uke, derimot, er umulig å glemme og umulig å overse. 

Raksjonene i Katalonia, og ellers i Spania, har vært sterke, men på samme tid betimelige. Ingen snakker om å foreta fullstendige omkalfatringer. 

Den neste generasjonen av unge stjerner eller allerede på vei opp. Marc Barats dårlige dag på jobben i München ble således, korrekt nok, ikke sett på som en kvalitetssvikt. 

Hva som faktisk er grunnlag for gjennomgang, er Barcelonas aktiviteter i overgangsmarkedet. "300 millioner for to førstelagsspillere" var overskriften i forrige torsdags Marca. Der hevdes det at Andoni Zubizarretas regjeringstid som sportsdirektør kun har resultert i to spillere med regelmessig plass i startelleveren. Til alt overmål med store utlegg. Vi snakker om Jordi Alba og Javier Mascherano. Påstanden er selvsagt nokså subjektiv ettersom David Villa, Cesc Fabregas og Adrian er blant de øvrige spillerne som har kommet inn dørene i løpet av Zubizarretas æra. 

Likevel, sett i lys av det første oppgjøret mot Bayern München gir Marcas ankepunkter grunn til ettertanke. Den gjengse oppfatningen er at mens de nybakte Bundesliga-mesterne bruker penger, pleier Barca sine unggutter. Når vi ser nærmere på fakta burde pipa få en annen lyd. Avisens journalist, Luis Rojo, pekte på at "i løpet av samme periode hentet Bayern seks spillere - hvorav alle var å finne i startelleveren tirsdag - til totalt €200 millioner. Forskjellen mellom lagene var skrekkelig stor". 

Zubizarreta skal ikke sitte med skylden alene. Feilskjærene har vært mange, og strekker langt tilbake i tid med kjøp som Dmytro Chygrynskiy, Zlatan Ibrahimovic og Keirrison. Trioen kom til Barca da Txiki Begiristain fremdeles holdt tømmene. Mange sitter uansett med følelsen av at ting ikke har blitt bedre under i Zubizarretas periode. "Alexis (Sanches) og (Alex) Song har vært langt unna et nivå som er akseptabelt for Barcelona denne sesongen", skrev Marca i fortsettelsen. Det er vanskelig å si seg uenig. 

Kjøpet av Song er symptomatisk for hva Zubizarreta har hatt å styre med. Han betaler på mange måter for feil som er begått i fortiden, mens Sandro Rosells fremste oppgave er å redusere klubbens gjeld. Det har han evnet, men til hvilken pris?

Det var mer enn én kommentator som mente at Barcelona sikkert ville ønsket å ha Javi Martinez i laget heller enn Song.

Martinez, som var formidabel i møtet med Messi, Iniesta & Co, hadde passet perfekt for Barca. Et monster av en midtbanespiller, som likevel besitter tekniske ferdigheter, og som kan spille i en backtreer. Det ville også vært mulig for Barcelona å kjempe med Paris St Germain om en annen toppspiller - nemlig Thiago Silva. 

Produksjonslinjen på La Masia vil fortsette å være viktig for Barcelonas førstelag. De kan bare ikke gjøre alt på egenhånd. De høye herrer i styrerommet er rett og slett nødt til å finne frem pengesekken. De må klekke ut en plan for å gi Tito Vilanova en håndsrekning. 

Sats på Barcelona vs Bayern München her!