Guardiolas jobb? Å bygge et Bayern-dynasti


Vi ble vitne til at LeBron James (naturlig nok) var sterkt delaktig i Miami Heat tok sine andre strake NBA-tittel. Dette er hva stjernen hadde å si til ESPN etter kampen:

"Enhver spiller er nødt til å være i stadig forbedring. Hvor enn godt vi spilte, må vi individuelt komme tilbake som en bedre spiller - for i sin tur å gjøre laget som helhet bedre. Dersom det er umulig å komme tilbake i bedre fysisk form, må du i det minste sørge for at du er på topp mentalt sett. Alle lag er nemlig ute etter å slå den regjerende mesteren". 

Disse ordene tilhører altså en herremann som ikke bare kan kalles mester. Han er selveste perfeksjonisten. 

Miami Heat er ikke det eneste laget i verden som jakter på perfeksjon. Når Pep Guardiola endelig møter blitslysene på mandag - i den offisielle presentasjonen av Bayerns nye trener - vil det første spørsmålet garantert være: Hvordan kan du forbedre et lag som allerede er Europas beste? En av verdens beste trenere kan kun feile. Ikke sant?

Vel, riktig så ille er det vel ikke. Guardiola har tegnet en treårskontrakt, og er lysten på å bli målt på prestasjonene når perioden er vel overstått. Spanjolen vil nesten definitivt ikke vinne "Trippelen" i sin første sesong. Mandag akter han å understreke at han er ute etter å bringe suksess til Bayern også på lengre sikt (eller noe i den duren). I realiteten er jobben hans å bygge et imperium. 

Det har i sannhet ikke vært mange fotball-dynastier i europeisk fotball på en lang stund. Barcelona har kommet nærmest i nyere tid, men vi skal tilbake til Arrigo Sacchis AC Milan på starten av 90-tallet - eller Bob Paisleys Liverpool ala sent 70/begynnelsen av 80 - for å finne sist gang et lag for alvor dominerte den europeiske fotballscenen. Bayern München har så visst ikke evnet nevnte siden midten av 70-tallet. 

Dersom Guardiola kan lede Bavaria-klubben til ytterligere to Champions League-titler - og minst ett eller to Bundesliga-titler - i løpet av de kommende tre årene, vil hans regjeringstid definitivt kunne kalles en suksess. Men, - og det er et stort "men" her. Guardiola kan meget vel føle presset allerede før det har vært et eneste spark på ballen. 

I hans første sesong på Camp Nou, maktet han å føre Barcelona til bemerkelsesverdige høyder, med La Liga, Copa del Rey og Champions League-triumf. 2009 endte i det hele tatt med seks troféer totalt. Hans selvinnsikt i egne kvaliteter som trener, gjorde imidlertid sitt til at han aldri tegnet kontrakter med en varighet utover 12 måneder. Da han følte at han hadde tatt klubben så langt som han kunne, takket han for seg. Bayern har allerede opplevd mer suksess enn hva Barcelona gjorde den sesongen han takket av. Neste kapittel i Guardiolas trener-krønike er derfor også det vanskeligste. 

Han vil ønske å forme et allerede storveis mannskap i sitt eget bilde. Med spillere som den briljante Mario Götze vil Bayern utvikle seg. Toni Kroos' retur, hvis spiller gikk glipp av Bayerns triumfferd grunnet skadeproblemer, vil gi den nye treneren ytterligere alternativer. Guardiolas første treningssesjon onsdag - foran en forventet tilskuerskare på 25.000 - vil gi et mesterlag en sjelden mulighet til å vise hva de er gode for. Nå som falsk trygghet er Bayerns største fiende, er Guardiolas inntreden den beste motivatoren de kan få. 

Nøkkelen til å bygge et imperium og dynasti er derimot å være i stadig utvikling. Liverpool-laget som slo Real Madrid i Europacup-finalen i 1981, inneholdt kun fire førstelagsspillere fra mannskapet som vant den samme turneringen fire år i forveien mot Borussia Mönchengladbach. 

I Guardiolas to Champions League-finaler mot Manchester United, hadde 2011-utgaven syv spillere som også var en del av 2009-laget. Tallet hadde vært åtte dersom Carlos Puyol ikke hadde vært skadet. I Bayern er Guardiola nødt til å være langt mer radikal hvis han skal finne opp hjulet på nytt. I løpet av hans treårskontrakt vil Bastian Schweinsteiger, Mario Gomez, Dante, Mario Manzukic, Arjen Robben, Manuel Neuer, Franck Ribery og kaptein Phillip Lahm alle være over de magiske 30 år. I følge med at hver av disse spillerne passerer middagshøyden, er den nye treneren nødt til å foreta noen tøffe valg. 

Spillere som ligger i vannskorpa med tanke på førstelagsspill vil føle at de har en genuin mulighet til å bidra. Selv Ribery må vedgå at han ikke hadde sin beste sesong sist. Det er absolutt mye Guardiola kan rette på. Det finnes eksempelvis langt bedre angripere enn Manzukic og Gomez, selv om Guardiolas primære arbeidsoppgaver vil handle om det mentale. 

Det Guardiola vil fokusere på, er ikke hvordan Bayern fortsetter å være bedre enn alle andre, men snarere hvordan de stadig kan bli bedre enn hva de er. Dersom spanjolen klarer dette kunststykket, kan vi bli vitne til Europas første fotballdynasti på over 20 år. 

Bayern er priset til 4.75 i odds på å forsvare Champions League-tittelen