Bundesliga: Hamburgs lettvinte løsning


Ord som ”stabilitet” og ”kontinuitet” er åpenbart fremmedord i gangene på Imtech Arena.

"Klubben ødelegger seg selv", sa den daværende trener Bert van Marwijk etter 0-3 tapet mot Hertha Berlin for 14 dager siden. 

Deretter ble HSV feid av banen med sifrene 5-0 av Bayern i DFB-cupen, før det hele kulminerte med 2-4 mot Eintracht Braunshweig etter en forsvarsforestilling som - i beste fall - kan kalles fraværende.

Bert van Marwijk (bildet) fikk - som forventet - sparket på vei hjem fra kampen. Snaut fem måneder etter at han ble ansatt. Vi snakker om en herremann som ledet det nederlandske landslaget til VM-finale. Han skulle liksom ikke være god nok for et bunnlag i Bundesligaen. Syv strake tap, 16 poeng etter 21 kamper og i besittelse av et "forsvar" som i øyeblikket har sluppet inn 51 baklengs.


Man burde spillerne - om ikke annet de som Hamburger Morgenpost betegner som Tysklands pinligste 11

Det er tilsynelatende umulig for enkelte HSV å fullføre et stykke arbeid. Og derfor er både sjefen Carl-Edgar Jarchow og Sportsdirektør Oliver Kreuzer under voldsomt press. Det åpenbarte seg da en gruppe fra klubbens Aufsichtsrat (styre) både nevnte duo og van Marwijk ut av spill, for deretter å ville hente Felix Magath som redningsmann.

Magath forsvant i stedet til London, hvor han skal gjennomføre sin sjokkterapi på Fulham-spillerne. 

"Jeg vet ikke om Magath kunne reddet Titanic. Men, de overlevende ville vært i fantastisk fysisk form", har den tidligere landslagsspilleren Jan Åge Fjørtoft uttalt. 

Nå blir det Mirko Slomka (tidligere Schalke 04 og Hannover 96) som skal forsøke å redde stumpene av HSV. Om han lykkes med oppgaven er imidlertid tvilsomt. For som det siste tiåret viser, har HSV noen fundamentale problemer. Slike som et trenerskifte ikke kan rette på. 

Det var da heller ikke mangel på kjennere av klubben som pekte på akkurat dét allerede før sesongen tok til. Varselslampene har blinket lenge, men sørgelig oversett. For den nordtyske dinosauren kan jo umulig rykke ned...

HSV kan imidlertid heller ikke vinne pokaler lenger, heller. Siste seriemesterskap? 1983. Forrige cupmesterskap? 1987.

Hva man derimot besitter i bøtter og spann, er vissheten om at Hamburg (bilde) er Tysklands nest største by, og følgelig en maktfaktor i tysk fotball.

De seneste års dyre bomkjøp, som Thiago Neves, David Rozehnal og Markus Berg vitner om en feilslått innkjøpspolitikk etter 2009 - et system danske Frank Arnesen aldri fikk tid nok til å rette på.

Når man så selger spillere som Heung-Min Son til Leverkusen og registrerer at Per Ciljan Skjelbred blomstrer I Hertha Berlin, må man kunne stille store spørsmålstegn ved kompetansen. Altså, hos de som har tilhold i kontorene over treneren. 

Fra 2002-2009 var Dietmark Beiersdorfer Sportsdirektør i HSV. Han var mannen som, blant annet, hentet Rafael van der Vaart, Nigel de Jong, Marcell Jansen og Ivica Olic til klubben; alle suksesshistorier, hvorav flere ble solgt videre med fortjeneste. 

På grunn av uenigheter med daværende formann Bernd Hoffmann, takket Beierdorfer av i stillingen i juni 2009. Han har senere fått ansvaret i Red Bull-klubbene New York, Salzburg og Leipzig, og fungerer nå som Sportsdirektør i Zenit St Petersburg. Mens HSV selv er på sin tredje Sportsdirektør etter Beierdorfers avgang. 

Stabiliteten fra sistnevntes æra er med andre ord forbi for lengst. Og det samme gjelder trenerbenken, hvor det har vært hyppige skifter. Ser vi bort ifra de midlertidige trenerne, ser HSVs forbruk slik ut:

 • Frank Pagelsdorf     1997-2001    4 år og 2 måneder    
 • Kurt Jara                 2001-2003    2 år
 • Klaus Toppmöller     2003-2004    1 år    
 • Thomas Doll            2004-2007    2 år og 4 måneder
 • Huub Stevens          2007-2008    1 år og 4 måneder
 • Martin Jol                2008-2009    10 måneder    
 • Bruno Labbadia       2009-2010    10 måneder    
 • Armin Veh               2010-2011    8 måneder    
 • Michael Oenning      2011-2011    6 måneder    
 • Thorsten Fink           2011-2013    1 år og 11 måneder    
 • Bert van Marwijk      2013-2014    5 måneder    
   

Det er i sannhet en risikabel jobb å være trener på toppnivå. Men, når man ser velrenommerte navn som Jol, Veh og Marwijk kun få noen stakkede måneder i sjefsstilen, må man lure på hvilken trenertype HSV faktisk er på jakt etter. 

Milliardæren Klaus-Michael Kühne, hvis formue hjalp HSV med å hente ikonet Rafael van der Vaart tilbake til klubben, har utviklet seg til å bli en av de viktigste aktørene i klubben. Han har plassert noen av sine trofaste i ledelsen - blant annet markedssjefen Joachim Hilke. Dersom disse skulle få reisepass i neste utrenskning, skrur Kühne igjen pengekrana. Og det har HSV ikke råd til. 

HSV-supporteren Kühne hadde helst sett at Felix Magath hadde tatt jobben som både trener og Sportsdirektør i klubben - Den samme rollen han hadde i både Schalke og Wolfsburg; han ville i følge Kühne vært en garantist for gjenreisningen av HSV som fotballstormakt.

Dersom vi skal tro tyske medier, lokket Kühne med en pengesekk inneholdende nærmere 200 millioner kroner for å få viljen sin. Han var således villig til å betale sluttpakke for van Marwijk og Sportsdirektør Kreuzer - pluss Magaths lønn.


I første omgang ligger det ikke an til å bli slik, noe som blant annet skyldes at formann Jarchow er motstander av å avstå makt til "filantroper" som Kühne. Eksemplet Hoffenheim - og ikke minst de engelske rikmannsklubbene - skremmer mer enn nedrykksspøkelset.

I tysk fotball kan Aufsichtsrat således ikke blande seg inn i selve ledelsen av klubbene; det ansvaret ligger ene og alene på den sportslige ledelsen - det vil i HSVs tilfelle være hos Jarchow og Kreuzer. 

Men, bak maktkampene ligger en underlig logikk, som gjerne er tilstedeværende i store byer, hvor den lokale fotballstolthet ikke lenger er en del av det ypperste selskap: At synet på seg selv ikke stemmer med virkeligheten, og at man agerer ut ifra den overbevisning om at hvis vi treffer beslutning x eller y, vil alt bli bedre som ved et trylleslag. 

Danskene vil utvilsomt kunne dra paralleller fra Hamburg til Århus.

"Zweite Liga: Hamburg is dabei", sang Braunschweig-tilhengerne hånlig denne helgen. Nedrykk er på alle måter en reell mulighet etter mange års manglende kontinuitet i HSV. Og selv om Miro Slomka skulle lykkes i å redde den falmede storheten HSV, kan han bare ta et blikk på hvor lenge forgjengerne varte i jobben.