10 Legender med tilhold i de lavere divisjoner


I hva som må anses som en av de mest oppsiktsvekkende overgangene i nyere tid, har forhenværende Holland og Barcelona-stjerne Edgar Davids tegnet kontrakt med League Two-klubben Barnet. I tillegg til midtbanespillerens særegne briller, tar han også med seg et solid omdømme til lille Underhill.

Som om ikke nederlenderens nedslående opphold i Crystal Palace i 2010 var nok, har han altså sluttet seg til en klubb som flirter med nedrykk fra seriens kjelleretasje.

Han er derimot ikke den første stjernen som beveger seg i mørke farvann divisjonsmessig. Her er 10 andre fra historien...


10. Socrates

Utrolig nok signerte den forhenværende fotballguden - og utdannet doktor - en månedslang kontrakt med Garforth Town i Northern Counties East Football League i 2004.

Han skulle ikke ha betalt for jobben, og spilte da vitterlig ikke mer enn 12 minutter da han fikk et innhopp. I følge tilskuerne var det ikke noe i veien med Socrates' teknikk. Ballen satt etter sigende som limt på foten hans.

Garforth gikk hen og sikret seg opprykk samme sesong. Styreformannen hevdet at brassen var nøkkelen. Litt av noen 12 minutter!


9. Alan Simonsen

 

Den anerkjente danske landslagsspilleren foretok hva vi må kalle et sjokkerende klubbytte i 1982. Han valgte nemlig ta turen fra den spanske storklubben Barcelona til Engelsk 2. divisjon og Charlton Athletic.

Ha hevdet seg at overgangen kom som en følge av at Barca hentet Maradona, og ønsket heller ikke gå til Real Madrid eller Tottenham ettersom han ville spille for en klubb med "mindre press" på seg.

Det gikk ikke helt etter planen da Addicks slet med å betale overgangssummen på £300.000. Etter tre måneder (ni mål på 16 kamper) forlot han London til fordel for klubben i hjembyen - Vejle BK.

8. Paul Gascoigne

Gazza har hatt sin del av sesonger i de lavere divisjonene. Han gikk fra Rangers til Championship-klubben Middlesbrough i 1998, og hjalp klubben til opprykk.

Turen gikk senere fra Everton til Burnley, hvis klubb endte like utenfor play-off feltet.

Mest oppsiktvekkende var det derimot da Gazza ble utnevnt til spillende manager for Boston Town i 2004. Midtbanespilleren forsvant etter bare fem kamper fordi klubben nektet ham deltagelse i TV-programmet "I'm A Celebrity, Get Me Out Of Here"


7. Sol Campbell

I hva som omtales som en av de underligste overgangene i moderne fotball, gikk den tidligere landslagsspilleren og Arsenal-stjernen til Notts County i 2009.

County hadde blitt kjøpt av et konsortium med tilhold i midtøsten, og ansatte forhenværende landslagstrener Sven-Gøran Eriksson som ny Director of Football. Ting skulle likevel vise seg ikke fullt så rosenrødt som man i utgangspunktet kunne anta.

Campbells første og eneste kamp kom i 1-2 tapet mot Morecambe, og han forlot klubben den påfølgende dagen.

Eierne viste seg senere å være svindlere, og Notts County ble satt under administrasjon. Huff, da.

6. Robert Prosinecki

Ex-Real Madrid stjernen signerte kontrakt med League One-klubben Portsmouth sommeren 2001.

Den kroatiske playmakeren reddet nesten klubben på egenhånd fra nedrykk, og var en sann åpenbaring på midtbanen.

Han ble stemt inn i "All-time XL" til tross for at han bare spilte én sesong for klubben. Han overtalte senere Nico Kranjcar til å kommer til sørkyst-klubben i 2006.

5. George best

Kongen av de lavere divisjonene var uten tvil George Best. Nord-iren spilte for intet mindre enn 18 klubber etter at han forlot Manchester United.

Den beste perioden hadde han kanskje i Fulham i 1976, som den gang holdt til i Englands nest øverste divisjon.

Best spilte også for Jewish Guild,  Dunstable Town, Stockport County, Cork Celtic, Los Angeles Aztecs , Fort Lauderdale Strikers, Hibernian, San Jose Earthquakes , Sea Bee, Hong Kong Rangers, Bournemouth, Brisbane Lions, Osborne Park Galeb, Nuneaton Borough og Tobermore United før han la skoene på hylla.


4. Jimmy Greaves

Den forhenværende Spurs-spilleren tok steget ned i non-league i 1975 i en alder av 35. Klubben han signerte for var Brentwood Town.

Nevnte skjedde bare fem år etter at han forlot Tottenham, en klubb han scoret 269 mål for i løpet av 381 kamper.

Greaves var Barnet-spiller i 1978-sesongen, og noterte seg for ikke mindre enn 25 mål fra sin plass på midtbanen.

3. Peter Shilton

Mannen med flest landskamper for England (125), var desperat etter å spille sin ligakamp nummer 1000 på tampen av karrieren. I en alder av 47 år signert han kontrakt med Leyton Orient i 1996.

Shilton hadde allerede hatt opphold i både Plymouth og Bolton i en nedadgående karriere. Målvakten rundet det magiske antallet i et direkteoverført oppgjør mot Brighton 22. desember 1996. Shilton ble deretter tildelt et trofé spesielt laget for anledningen.

Den tidligere Stoke, Leicester og Derby-keeperen ble også en av de eldste til å spille i serien.

2. Tommy Lawton

Atter en pussig historie her. Den engelske landslagsspilleren - Tommy Lawton - var på høyden i 1947, og kunne vise til 30 mål i løpet av 42 kamper for Chelsea. Legg også til mannens 65 fulltreffere på 87 kamper for Everton.

Han sjokkerte en hel fotballverden med en overgang til tredjedivisjonsklubben Notts County for rekordsummen £20.000. Mye av årsaken til klubbyttet kan nok tilskrives Magpies-manager Arthur Strollery, som tidligere hadde jobbet som fysioterapaut i Chelsea.

Lawton etablerte seg raskt som en helt med sine 103 mål på 166 kamper for klubben. I løpet av hans fem år i Nottingham-klubben var han sterkt delaktig i opprykket til andredivisjon i 1950.

1. Chris Sutton

Dersom noen virkelig har opplevd skuffelsen over at ting ikke går veien, så må det være Chris Sutton.

Et sjokkerende svakt opphold i Chelsea - i kjølvannet av £10 millioner-overgangen, ødela nesten hele karrieren. Spissen/forsvareren fikk imidlertid livet på rett kjøl igjen i skotske Celtic.

Etter at han overtok trenertømmene i Lincoln City, gjorde Sutton et overraskende comeback for non-league klubben Wroxham tidligere i år.

Med i startoppstillingen var sønn og målvakt Oliver på 16 år. Så søtt.